Πολιτική

Όσα έγιναν σε 1,5 χρόνο στον αγροτικό τομέα

Του Χρήστου Τσομπάνου

Οι  δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

 Παραλάβαμε μια στάσιμη κατάσταση και πλήρης ανικανότητας τεσσεράμισι χρονών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από τη πρώτη ώρα εφαρμόσαμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όπως σχεδιάστηκε από τη γραμματεία αγροτικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας με την εποπτεία του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλη η ηγεσία, υπουργός, υφυπουργοί  και γενικοί γραμματείς, στελέχη του υπουργείου και υπηρεσιακοί παράγοντες πιάσαμε δουλειά. Τι κάναμε; Ξεμπλοκάραμε τα σχέδια βελτίωσης τα οποία ήταν εγκλωβισμένα από το 2015 με υπάρδευση 600 εκατομμύρια. Δεύτερον φέραμε κανονιστική ρύθμιση για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, συστήθηκαν ήδη της φέτας, των πυρηνόκαρπων, των όσπριων και έπονται οι υπόλοιπες. Αλλαγή του νόμου για τα διαχωριστικά σχέδια βόσκησης. Αλλαγή του νομού για τις ελληνοποιήσεις με πολύ αυστηρά πρόστιμα. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ΠΟΑΥ που ήταν εγκλωβισμένες εδώ και δεκαετία. Ρυθμίσεις για το εργόσημο, ρυθμίσεις για τους αλλοδαπούς εργάτες τρίτων χώρων λογού COVID 19.

Ρυθμίσεις και ξεμπλοκάρισμα των γεωργικών συμβούλων. Μειώσαμε την φορολογία στα συνεταιριστικά σχήματα και στις ομάδες παραγώγων. Μείωση φορολογίας στους αγρότες.

Μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και καινούργιο καθεστώς ασφάλισης. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ. Αυστηρότεροι έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση του υπουργού κατορθώσαμε ως χώρα να πάρουμε ένα πακέτο πάνω από 22 δις για την καινούργια ΚΑΠ 2021-2027(προσωπική σφραγίδα του υπουργού Μάκη Βορίδη και γενικού γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα). Επίσης τρέχει και πληρώνεται το «Μέτρο 9» ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού δεσμεύτηκαν τα παρακάτω ποσά για να ξεπεραστούν  οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού:

– 25 εκατομμύρια για την αλιεία (de minimis)

– 25 εκατομμύρια για την αγροτική ανάπτυξη (de minimis)

– 41 εκατομμύρια πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης

– 1 εκατομμύριο για τους τευτλοπαραγωγούς

-1,5 εκατομμύρια για τα σιτηρά του Έβρου

– 4,3 εκατομμύρια για τους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου

– 2 εκατομμύρια στα θερμοκήπια Κρήτης

– 15 εκατομμύρια παράκτιοι αλιείς (de minimis)

– 5 εκατομμύρια για τους μικρούς ιχθυοκαλλιεργητές  (de minimis)

–  5 εκατομμύρια στα σπαράγγια

– 15 εκατομμύρια στις λαϊκές αγορές

– 41 εκατομμύρια στους προβατοτρόφους

– 15 εκατομμύρια στον οίνο απόσταξης και 2 εκατομμύρια στον πράσινο τρύγο.

 Όλα αυτά κοστολογήθηκαν με πολύ σοβαρή μελέτη για να μπορέσει η αγροτική οικονομία να παραμείνει όρθια μέσα στην πανδημία.

 Όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρονιά τα κάναμε εμείς σε 1,5 και όλα αυτά μέσα στη δύσκολη συγκυρία του COVID-19 . Θέλω να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχαμε με τον υπουργό Μάκη Βορίδη. Εύχομαι το έργο του να είναι το ίδιο εποικοδομητικό στο υπουργείο Εσωτερικών όπως ήταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Χρήστος Τσομπάνος είναι Υπεύθυνος συντονιστής στη Γραμματεία αγροτικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μακιεδονίας

*Από την έντυπη έκδοση της DELTA press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.