Τοπικά

Απίστευτο! Δύο αποτεφρωτήρια θέλουν να λειτουργήσουν στη Σίνδο!

Μέχρι και το καλοκαίρι όλοι γνωρίζαμε για την προσπάθεια εταιρίας να λειτουργήσει αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και μάλιστα σε ελάχιστη απόσταση από την κατοικημένη περιοχή. Την ώρα που οι αντιδράσεις τόσο από την δημοτική αρχή, όσο και μέσα από υπόλοιπους φορείς μεγάλωναν και η εφημερίδα μας κατέγραφε αυτήν την κατάσταση, άλλη μια εταιρία ετοιμαζόταν να ζητήσει άδεια λειτουργίας για το ίδιο αντικείμενο!

Σύμπτωση; Επιχειρηματική ευκαιρία; Δεν ξέρει κανείς τι να υποθέσει όμως αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Το ενδεχόμενο να «φιλοξενήσει» η περιοχή μας όχι μία άλλα δύο μονάδες αποτέφρωσης! Και φυσικά το γεγονός ότι η μία είναι δίπλα στα σπίτια και η άλλη μέσα στην ΒΙΠΕ σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο. Η μόλυνση δεν θα πάει σε άλλη περιοχή αν δεν περάσει πρώτα από τις κοντινές. Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με τους χιλιάδες εργαζόμενους της ΒΙΠΕ και τους χιλιάδες κατοίκους και τις οικογένειες της Σίνδου και γενικότερα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ώρα να πάρουν θέση όσοι ζητούν την ψήφο μας

Κάποιες φορές στην ζωή πρέπει να παίρνεις θέση. Δεν μπορεί για πάντα να έχεις στρογγυλεμένες απόψεις που θα συμφωνούν με αντίρροπες δυνάμεις. Στην δική μας περίπτωση η ώρα είναι τώρα. Τώρα είναι η ώρα για όλους όσους θυμούνται να επισκεφτούν σπίτια, καφενεία, συλλόγους κλπ. όταν ζητούν την ψήφο των πολιτών. Τώρα είναι η ώρα να πάρουν θέση. Να αιτιολογήσουν την στάση τους και να βγουν μπροστά για την κοινωνία. Άλλωστε για αυτό και ζητούν την  ψήφο και για αυτό και οι πολίτες τους ψηφίζουν, για να τους εκπροσωπούν. Το να κρύβεται κανείς είναι επίσης μια στάση που θα αξιολογηθεί από την κοινωνία, όπως και το να τοποθετείται με όποιο τρόπο κρίνει. Απλά η ώρα είναι κρίσιμη και οι πολίτες ζητούν απαντήσεις, ζητούν πράξεις και ζητούν το αυτονόητο, να έχουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους ένα καλό περιβάλλον και ποιότητα ζωής. Άλλωστε έχει λιώσει σε πολλά στόματα η «καραμέλα» της πράσινης ανάπτυξης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και άλλων τέτοιων λεκτικών σχημάτων που εξαντλούνται στο να καταναλώνουν λέξεις και χρόνο ανούσια και χωρίς εφαρμογή τελικά. Σήμερα στα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας χρειάζονται οι απαντήσεις, με σαφήνεια και με γνώμονα τον άνθρωπο και την περιοχή.

Την απόλυτη αντίθεσή του για την δημιουργία μονάδας αποτέφρωσης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στη  Σίνδο επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο Δήμαρχος, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη στις 25 Ιανουαρίου, ενημέρωσε εκτός ημερησίας διάταξης το σώμα των δημοτικών συμβούλων για τις πληροφορίες που έφτασαν στον ίδιο και ανέφεραν ότι η υπόθεση έχει φτάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) χωρίς προηγουμένως να έχει αποφανθεί η Μητροπολιτική Ενότητα.

Μάλιστα το ΠΕΣΠΑ καλείται να γνωμοδοτήσει για την εγκατάσταση αυτής της μονάδας αποτέφρωσης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στα όρια της ΒΙΠΕ Σίνδου, που θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επικίνδυνα αμιγώς μολυσματικά απόβλητα και χημικές ουσίες που περιέχουν συστατικά που επιβαρύνουν στο μέγιστο βαθμό το περιβάλλον και την υγεία των όλων…

Η κάθετη αντίθεση του Δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη των δημοτικών συμβούλων και των τοπικών παραγόντων αποτυπώθηκε από το καλοκαίρι οπότε ενημερωθήκαν για το ενδεχόμενο εγκατάστασης αυτής της μονάδας σε οικόπεδο δίπλα στη Σίνδο.

Ήδη από τα μέσα Ιουλίου η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και η διεύθυνση περιβάλλοντος του δήμου Δέλτα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση της μονάδας καθώς όπως αναφέρεται σε τεχνική έκθεση ο χώρος εγκατάστασης είναι ένα οικόπεδο σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή.

Παράλληλα όλα τα θεσμικά όργανα του δήμου Δήμου Δέλτα, η επιτροπή διαβούλευσης, η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Δέλτα, το τοπικό συμβούλιο Σίνδου και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα, στις 4 Αυγούστου είπαν ένα ομόφωνο βροντερό «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση αυτής της μονάδας στα όρια της ΒΙΠΕ.

«Διαπιστώνουμε ότι οι αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής δεν εισακούονται, και παρά τη θέληση μας προχωρά το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Σίνδο. Το «ΟΧΙ» δεν θα γίνει «ΝΑΙ» και εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Οι  αποφάσεις των συλλογικών οργάνων δεν μπορεί να αγνοηθούν και δεν θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση αυτής της μονάδας στην περιοχή μας» αναφέρει ο κ Ιωαννίδης και υπογραμμίζει « Κανείς δεν νομιμοποιείται να παίζει με τη υγεία των δημοτών και των παιδιών μας. Ο σχεδιασμός αυτός δεν θα περάσει».

O Δήμαρχος Δέλτα ζήτησε από τη Μητροπολιτική Ενότητα έστω και την ύστατη στιγμή να συνεδριάσει και να πει «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση της Μονάδας στη Σίνδο. Επίσης έχει ήδη ξεκινήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών με βουλευτές όλων των κομμάτων και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπως και με φορείς της τοπικής κοινωνίας, συλλόγους και κατοίκους, ώστε από κοινού να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν εισακουστούν οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και του Δημάρχου, που είναι διατυπωμένες και κατατεθειμένες εδώ και πολλούς μήνες. 

«Δεν χωρούν λογικές αποφασίζουμε και διατάσσουμε στη Δημοκρατία»

Με αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα Delta press ο βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θοδ. Καράογλου παίρνει θέση για το μεγάλο ζήτημα της δημιουργίας των δύο αποτεφρωτηρίων εντός της ΒΙΠΕ της Σίνδου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

«Άποψή μου είναι ότι για τη δημιουργία δυο αποτεφρωτηρίων εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου πρέπει να προηγηθεί ειλικρινής, γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με τους πολίτες. Ένας διάλογος χωρίς αποκλεισμούς και εντάσεις, ο οποίος θα απαντά με ειλικρίνεια στις απορίες και τις αγωνίες τους, «φωτίζοντας» κάθε πτυχή του ζητήματος. Εξάλλου, λογικές του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» δεν χωρούν στη Δημοκρατία. Η πολιτική υπηρετεί τους πολίτες και αντλεί δύναμη από αυτούς. Άρα οφείλουν να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να έχουν στοιχειοθετημένη άποψη».

Από την έντυπη έκδοση της Delta press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.