ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Ελλάδα: Ένας στους τρεις δεν μπορεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται το φετινό χειμώνα στους πολίτες που δεν πληρώνουν λόγω οικονομικής αδυναμίας τα κοινόχρηστά τους στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr η νέα πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, Χριστίνα Ιακωβίδου, με συνακόλουθη μεγάλη αύξηση και των διακανονισμών.

«Ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ», εξηγεί η κα. Ιακωβίδου. «Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2011 – τότε λόγω της οικονομικής κρίσης – αλλά ακόμη και τότε δεν ήταν τόσο αυξημένο όσο σήμερα. Ειδικά όσοι έχουν φυσικό αέριο, εάν αυτό είναι ατομικό, δίνουν βάρος λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμολογίων της ενέργειας στην αποπληρωμή των λογαριασμών τους για τη θέρμανση και το τελευταίο που τους απασχολεί είναι το να πληρώνουν τα κοινόχρηστα. Εάν πάλι οι οικοδομές έχουν κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου και οι ένοικοι δεν προβούν σε διακανονισμό, τότε οι ΔΕΚΟ αρχίζουν τις διακοπές, λ.χ. ρεύματος, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα ασανσέρ, οι ηλικιωμένοι να «αποκλείονται» στα σπίτια τους, να υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας τις βραδινές ώρες κ.ο.κ.».

Πλέον σήμερα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου, δεν μπορούν να καταβάλουν τα κοινόχρηστα έξοδα που οφείλουν να καταβάλουν το 30% των πολιτών – δηλαδή ο ένας στους τρεις – έναντι αντίστοιχου ποσοστού 20% προ διετίας και οι διακανονισμοί έχουν αυξηθεί επίσης αντίστοιχα στο 30%.

Το καλό, πάντως, στον αντίποδα, όπως προσθέτει η κα. Ιακωβίδου, είναι ότι “υπάρχει συνεννόηση, ο κόσμος είναι συνεργάσιμος και γίνονται διακανονισμοί. Και το δικό μας μήνυμα είναι ότι είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε, ότι υπάρχουν λύσεις και είμαστε από την ίδια πλευρά”.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών – ποσοστό της τάξης του 80% – συνεργάζεται με επιχειρήσεις κοινοχρήστων, οι οποίες πλέον δεν συγκεντρώνουν απλά τα κοινόχρηστα όπως γινόταν στο παρελθόν αλλά κάνουν οικονομική διαχείρισή των πολυκατοικιών.

Το Σωματείο Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων αριθμεί 45 μέλη, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και στόχος της νέας διοίκησής του που αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές στα μέσα Ιανουαρίου, είναι η αύξηση των μελών του και η εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες των οικοδομών και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έκδοσης κοινοχρήστων και υποστηρικτικών υπηρεσιών διαχείρισης πολυκατοικιών, συγκροτημάτων και γενικότερα επαγγελματικών και οικιστικών μονάδων.

POS

Μεγάλο πρόβλημα του κλάδου, στο μεταξύ, είναι η  προμήθεια των Τραπεζών στις συναλλαγές-πληρωμές με POS. «Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό πληρώνουμε εμείς μέρος των κοινοχρήστων», επισημαίνει σχετικά η κα. Ιακωβίδου. Το Σωματείο ζητά την κατάργηση της εν λόγω προμήθειας.

Πηγή: GRTimes.gr

Δείτε ακόμη:
Στο στούντιο της εκπομπής «Μιλάμε Πολιτικά» Πάρις Μπίλλιας και Φίλιππος Γκανούλης (vid)
Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.