Τοπικά

Ότι λέμε το κάνουμε

Του Διονύση Λιακόπουλου*

Ήδη έχουμε συμπληρώσει ως νέα διοίκηση 5 μήνες από τη στιγμή που ο νέος δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου με την παράταξη της «Επανεκκίνησης» με τους μόλις επτά εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 33 μελών. Άμεσα και κατόπιν των αναγκαίων συνεργασιών για την οικοδόμηση δημοκρατικής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, μας ανατέθηκε να συμμετάσχουμε στη συλλογική ευθύνη συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος του τόπου και των ανθρώπων του, «έκαστος εφ΄ ω ετάχθη». Μπορεί το διάστημα να φαντάζει λίγο και να εμπίπτει στα πλαίσια της περιόδου χάριτος αλλά τα θέματα τα οποία αντιμετωπίσαμε, αναδείξαμε και προωθήσαμε αγγίζουν όλο το φάσμα της δημοτικής πολιτικής.

Κληθήκαμε από την πρώτη στιγμή να διαχειριστούμε ένα δήμο όπου η «θεσμοποίηση» του ανορθολογισμού και της «ατυπίας» κάθε είδους δια της επανάληψης είχαν καταστεί κανονικότητα. Παράλληλα κληθήκαμε να αναδείξουμε μια αυξημένη «ικανότητα σύνθεσης χωρίς αμνησίες» στο δεδομένο πολιτικό παζλ που διαμόρφωσε ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εντός του δημοτικού συμβουλίου, όπως και στο εσωτερικό του δημοτικού υπηρεσιακού μηχανισμού που ήταν αποδεκατισμένος και αδρανοποιημένος αλλά και μέσα στην κοινωνία όπου ελλείψεις και εκκρεμότητες πολλών ετών είχαν φτάσει σε εκρηκτικό σημείο.

Είναι πραγματικότητα ότι η κατάσταση που παραλάβαμε ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ θα μπορούσε να περιγραφεί ως μελαγχολικό κομφούζιο, με μικρές και μεγαλύτερες αντιστάσεις στις προσπάθειες μας για αλλαγή παραδείγματος από προγενέστερες παγιωμένες καταστάσεις και υφιστάμενες σταθερές, κάτι σαν σιωπηρός εξαναγκασμός, που επιδιώκει συνειδητά ή ασυνείδητα να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι και στάσιμοι στα υπαρκτά στερεότυπα.

Αυτό ΒΕΒΑΙΩΣ δεν πρόκειται να συμβεί, διότι δεν ωφελεί κανένα, ούτε το δήμο, ούτε τους δημότες, ούτε τη διοίκηση που έχει την ευθύνη παραγωγής έργου σε καθημερινή βάση αλλά και πιο μακρόπνοη οπτική.

Σταδιακά ξεκαθαρίζουμε τα μέτωπα πολιτικής μας, προσεγγίζουμε με σχέδιο τα προβλήματα χωρίς να απλουστεύουμε τις δυσκολίες, κάνουμε σταθερά βήματα, μερικές φορές πιο αργά από ότι χρειάζεται ώστε να μην ταλαντευόμαστε και να παλινδρομούμε στις επιλογές που κάνουμε σε κάθε θέμα και πεδίο πολιτικής. Βέβαια χωρίς να διστάσουμε ούτε στιγμή να αλλάξουμε κατεύθυνση όταν αποδειχτεί στην πράξη ότι έχουμε να κάνουμε με αφερέγγυους συνομιλητές. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ διαδημοτικης ΑΛΚΥΟΝΙΔΑΣ πιστοποιεί τη σταθερή αντίληψη μας.

Από τη μέρα που αναλάβαμε τις θέσεις ευθύνης μας, έχουμε αντικειμενικά και εκ των πραγμάτων μια κάποια ευθύνη, και δεν θα αρκεστούμε μόνο σε τόση πολιτική όση μας επιτρέπουν τα όποια συμφέροντα.

Δηλαδή για τους λογαριασμούς νερού που δεν εκδίδανε επί χρόνια δεν μπορούσε το σύστημα (ενώ αποδείξαμε ότι μια χαρά μπορούσαν να εκδοθούν λογαριασμοί), για το χρέος 13 εκατ. ευρώ στην ΕΥΑΘ ποιος φταίει, για τα ΚΔΑΠ και τους παιδικούς και τα voucher που δεν εισέπραττε ο δήμος «φταίνε» τα παιδιά, για την ανασφάλεια στα Διαβατά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μας άκουγε, για τα πλευρικά διόδια που ετοιμάζονται στη Χαλάστρα φταίει η σημερινή διοίκηση, που ανέλαβε πριν 5 μήνες, για τη θέση στάθμευσης πολίτη με ειδικές ανάγκες που την έχει ανάγκη και χρόνια προσπαθούσε να τεθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ εμείς το ψηφίσαμε σε μια συζήτηση, για το ότι ξεκινήσαμε τη διαδικασία ανάδειξης της Χαλάστρας ως ιστορικού κέντρου του δήμου φταίνε οι πολίτες που δεν μας έδωσαν ακόμα μια θητεία για να το κάνουμε εμείς, αυτό που ξεκινήσατε τώρα εσείς σε 5 μήνες και δεν το ξεκινήσαμε στα 5 χρόνια που είχαμε την ευθύνη και άλλα, και άλλα, ων ουκ εστι αριθμός.

Αυτή η παλιά τακτική που λέει «αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ας τα διαχειριστούμε επιτυχώς, υπεκφεύγοντας, παραπλανώντας ή συσκοτίζοντας», δεν είναι στις επιλογές μας, και δεν θα την ακολουθήσουμε γιατί δεν έχουμε πολιτική ευκαιριακής αντιμετώπισης για τα προβλήματα του δήμου και τους δημότες.

Ως προς την ευθύνη της Χαλάστρας την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ και να υπηρετώ, παραθέτω λίγα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν όπως την αναμόρφωση των ξύλινων οι οικίσκων των ψαράδων της περιοχής μας σε συνεργασία με την περιφέρεια, την αυτονόητη ανάδειξη της Χαλάστρας ως Ιστορικού κέντρου του δήμου, την δρομολόγηση του θέματος του νερού στον Αξιό με στοχευμένες επιλογές, την ανάπτυξη των επαφών με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και δρομολόγηση συνεργειών.

Συμμετοχή στη διαβούλευση της τουριστικής προοπτικής του δήμου Δέλτα με κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής τα οποία διευρύνουν το τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης με προσθήκη εναλλακτικών δυνατοτήτων με τη βοήθεια του Φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Στα πολλά μικρά που συγκροτούν ένα μικρό σύμπαν παρεμβάσεων δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα μεγάλα που ανοίγουν τις προοπτικές της ευρύτερης δυτικής πλευράς μέσα από την υπέρβαση της στενής αντίληψης αλλά με πιο ευρεία ματιά στις αναπτυξιακές δυνατότητες της δυτικής Θεσσαλονίκης που μπορούν να εξελιχθούν υπό προϋποθέσεις εφόσον οι κεντρικές επιλογές λαμβάνουν υπόψη τους τις προοπτικές που ανοίγονται
Την ορθολογική αναμόρφωση της Διαδημοτικής Επιχείρησης ΝΕΦΕΛΗ, με ενίσχυση της διαφανούς λειτουργίας της ώστε να μην υπάρχει περιθώριο να διακινούνται φήμες ή πραγματικοί προβληματισμοί που δημιουργούν αναχώματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της και υποσκάπτουν την αποτελεσματικότητα της.

Την ενεργοποίηση της ΠΟΑΥ με στόχο ουσιαστικές πρωτοβουλίες και κινήσεις στην κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των υδατοκαλλιεργειών.

Βασική προσωπική αρχή μου αλλά και συλλογική, είναι πως «ότι πιστεύουμε το λέμε, κι ότι λέμε το κάνουμε» ή έστω προσπαθούμε μέχρι τέλους να γίνει με τον καλύτερο τρόπο, στο συντομότερο δυνατό διάστημα, με το μικρότερο κόστος και με το μέγιστο όφελος και πάντα με διαφανείς διαδικασίες.

*Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και δημοτικής ενότητας Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.