ΘέμαΤοπικά

Θολό το τοπίο για τις εκλογές

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Σε λίγες ημέρες αποχαιρετούμε το 2022 και μπαίνουμε στη νέα χρονιά, που πέρα από όλα τα άλλα θα φέρει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις σε διαφορετικά επίπεδα.

Θα έχουμε τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2023 άλλα θα έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν περισσότερες από μία φορές με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική ζωή του τόπου. Φυσικά οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν γίνεται να μην επηρεαστούν από την δίνη των εθνικών εκλογών και παράλληλα η προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές επηρεάζεται λίγο ή πολύ από τον προεκλογικό πυρετό των εθνικών εκλογών. Το γεγονός ότι θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές πέραν όλων των άλλων μπορεί να φέρει ένα ακόμα στοιχείο στις τοπικές εκλογές, να «προσφέρει» και άλλους υποψηφίους από αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι.

Φυσικά όλα τα παραπάνω επηρεάζουν όλους τους δήμους και τον δήμο Δέλτα κατ’ επέκταση όπου οι βουλευτές της Β’ Περιφέρειας διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς, ειδικά αυτοί της Νέας Δημοκρατίας που θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στις τοπικές εκλογές, όπως άλλωστε έχουν παίξει και στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Σε αναζήτηση υποψηφίου η Νέα Δημοκρατία

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατία η εικόνα είναι αρκετά ασαφής μιας και ο πρώην δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος, κάτι που εκ των πραγμάτων κάνει πιθανότερο το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος τελικά. Άλλωστε στο πρόσωπο του Φωτόπουλου δεν συγκεντρώνονται όλες οι δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος και αυτό κάνει πολύ δύσκολη μια τέτοια απόφαση για τον ίδιο. Για τους βουλευτές της ΝΔ δεν έχει ακόμα προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση η οποία να έχει τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση των δυνάμεων σε δύο ή σε τρία ψηφοδέλτια και ως εκ τούτου η αναζήτηση συνεχίζεται.

Κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς και κυρίως του ΠΑΣΟΚ απ’ όπου προέρχεται και ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης, υπάρχει κινητικότητα όμως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πως θα κινηθούν όλες αυτές οι δυνάμεις που υποστήριξαν τον Ιωαννίδη πριν τις εκλογές του 2019. Για κάποιους εξ΄ αυτών είναι δεδομένο ότι θα είναι εναντίον του, ενώ δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τον ετερόκλητο συνασπισμό ο οποίος απαρτίζει την σημερινή διοίκηση του δήμου Δέλτα. Μέχρι στιγμής δεν είναι καθαρό το τι θα κάνουν οι αρχηγοί των παρατάξεων του 2019 που συνεργάζονται σήμερα με τον Ιωαννίδη ενώ σε αυτό το τοπίο αρνητικά επέδρασε και η δήλωση Ιωαννίδη πριν από λίγους μήνες ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Αυτό το στοιχείο το μεταχειρίζονται διάφοροι στην πορεία για την δημιουργία των σχηματισμών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών το 2023, ενώ αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα ψηφοδέλτια που θα δούμε τελικά.

Ας μην μας διαφεύγει ότι για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφοδέλτιο στο δήμο Δέλτα το 2019, ενώ τώρα ενδεχομένως να δούμε μια στρατηγική συνεργασία σε επίσημο επίπεδο. Αυτό γιατί σε όλη την Ελλάδα θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει παρουσία σε μικτά σχήματα όπου δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να καταγράψει σημαντικά ποσοστά. Σίγουρα ένα νέο πρόσωπο από τον συγκεκριμένο χώρο θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, όμως στο σημείο που βρισκόμαστε είναι εξαιρετικά ασαφές ποιους θα βρει απέναντι του. Ο Ιανουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την αποκάλυψη των προθέσεων ορισμένων που δεν συμμετέχουν στην διοίκηση και μένει να δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις άλλα και την διαμόρφωση των συμμαχιών που θα διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της DELTA Press

Δείτε ακόμη:
Πόσιμο νερό σε Κύμινα και Ν. Μάλγαρα μετά από δεκαετίες

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.