Τοπικά

Η βιομηχανική ζώνη έχει φωνή!

Πρωτοβουλία των επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης αποτελεί η λειτουργία του ΣΕΒΙΠΕΘ, ενός συνδέσμου που απαριθμεί λίγους μήνες ζωής και δημιουργήθηκε για να προάγει τα επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα των εγκαταστημένων της περιοχής.

Η ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης αποτελεί την μεγαλύτερη ΒΙΠΕ των Βαλκανίων και μια από τις 27 βιομηχανικές περιοχές της χώρες, εκ των οποίων οι 24 διαθέτουν δικό τους σύνδεσμο. Συντονιστικό όργανο όλων των συνδέσμων των ΒΙΠΕ της χώρας αποτελεί ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ( ΠΑνελληνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙομηχανικών Περιοχών).

Ο ΣΕΒΙΠΕΘ ξεκίνησε της διαδικασίες ίδρυσης του τον Ιούνιο του 2019 μέσα από μια πρώτη συνάντηση των εγκατεστημένων της ΒΙΠΕΘ. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συνδέσμου η ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις της περιοχής προκειμένου να γίνουν μέλη και να συμμετάσχουν στην κίνηση ήταν άκρως θετική. Άλλωστε η περιοχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και οι εγκατεστημένοι είχαν ανάγκη να κάνουν μια συλλογική προσπάθεια. Καθαριότητα , ασφάλεια, βελτίωση υποδομών, συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνικές σχόλες είναι ζητήματα τα όποια προτάσσει ο σύνδεσμος.

Ο σύνδεσμος αποτελείται σήμερα από 70 εγγεγραμμένα μελή και το ενδιαφέρον των εγκατεστημένων παραμένει αμείωτο. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του ο ΣΕΒΙΠΕΘ, μη χάνοντας χρόνο, βγήκε μπροστά σε ζητήματα που προέκυψαν. Μέσω του προσωρινού Δ.Σ. που εκλέχθηκε έγιναν και γίνονται δράσεις που προάγουν τα συμφέροντα των εγκατεστημένων.

Θέση για τα διόδια

«Πλήγμα για τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕΘ, η λειτουργία των διοδίων του Ωραιοκάστρου» χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΠΕΘ Α.Πολυζωίδη σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε, παρουσιάζοντας την θέση του συνδέσμου. « Οφείλουμε να προστατέψουμε την ΒΙΠΕΘ. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής μέσω νέων επενδύσεων « ανέφερε ο κ. Πολυζωίδης, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΕΒΙΠΕΘ «προτείνει απαλλαγή από την καταβολή του αντιτίμου των διοδίων σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής και στους εργαζομένους τους. Είναι ο μόνος τρόπος να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των επιχειρήσεων».

Σύνδεση επιχειρήσεων με εκπαιδευτικά ιδρύματα

Άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία προτείνει ο ΣΕΒΙΠΕΘ. Μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησαν μελή του προσωρινού ΔΣ στα ΤΕΙ ΣΙΝΔΟΥ και ΚΟΖΑΝΗΣ, διαπιστώθηκε αξιόλογη προσπάθεια και συμφωνήθηκε να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να καλυφθεί η έλλειψη καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού στις επιχειρήσεις παράλληλα με την κάλυψη της ανάγκης των τελειόφοιτων για είσοδο στην αγορά εργασίας με αντικείμενο μάλιστα αυτό το οποίο σπούδασαν.

Τις προσπάθειες του ΣΕΒΙΠΕΘ υποστηρίζει η ΕΤΒΑ, η οποία στηρίζει τη δράση του συνδέσμου και μαζί χαράσσουν πορεία προς την επίλυση των προβλημάτων της ΒΙΠΕΘ.

Μέσα στην άνοιξη προσδιορίζεται η πραγματοποίηση της 1ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΙΠΕΘ μέσω της οποίας θα ενημερωθούν όλοι οι εγκατεστημένοι της ΒΙΠΕΘ. Θα συζητηθούν προβλήματα, απόψεις και θα σχολιαστούν οι δράσεις του συνδέσμου μέχρι στιγμής και θα προσδιοριστούν επόμενοι στόχοι.

Η συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων κρίνεται αναγκαία. Η κάθε προσπάθεια αποδίδει τα μέγιστα αποτελέσματα όταν είναι συλλογική και καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και πολλά η συμμετοχή μπορεί να δώσει μεγάλη δυναμική σε αυτό το εγχείρημα.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Delta press Μαρτίου

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.