Πολιτική

Επίσκεψη Φάμελλου στον Ιωαννίδη – Τι συζητήθηκε

Στο δημαρχείο της Σίνδου βρέθηκε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη πολλά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε μια στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε έξαρση, συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάσχεση της νόσου και οι λειτουργικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δέλτα λόγω της έλλειψης μεγάλου μέρους των υπαλλήλων που εργάζονται στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες και είτε βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα, είτε κάνουν χρήση των αδειών ειδικού σκοπού.

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε στον πρώην υπουργό την ανάγκη στελέχωσης του δήμου Δέλτα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε νευραλγικές υπηρεσίες για την αμεσότερη εκτέλεση μελετών σημαντικών έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του δήμου Δέλτα.

Ο κ. Ιωαννίδης ενημέρωσε τον κ. Φάμελλο για την πορεία μιας σειράς έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Δέλτα και έχουν σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την ανάπτυξη της δημοτική ενότητας Αξιού και τα έργα υποδομής που έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη. «Ενημερώσαμε τον κ. Φάμελλο για την πορεία του έργου υδροδότησης του Αξιού με πόσιμο νερό από την ΕΥΑΘ. Από τα μέσα Οκτωβρίου είναι έτοιμες οι μελέτες και βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων για την ένταξη του έργου. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη σύνταξη μελέτης για την υδροδότηση της κοινότητας Βραχιάς με πόσιμο νερό από την ΕΥΑΘ» υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης και συμπλήρωσε ότι επόμενος στόχος είναι η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή δικτύου διαχείρισης ομβρίων υδάτων στην περιοχή.

Παράλληλα ο δήμαρχος Δέλτα, αναφέρθηκε στις συνδέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της δημοτικής ενότητας Αξιού με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, που γίνονται με χαμηλό κόστος για τον πολίτη και εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για την διαχείριση οικιακών λυμάτων.

Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε στον κ. Φάμελλο ότι μετά από συνεννόηση με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός τροφοδότησης του Αξιού με φυσικό αέριο και πλέον οι δημότες σε Κύμινα και Νέα Μάλγαρα θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου μέσα στο 2021, ενώ οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Ανατολικού μέσα στο 2022.

Αναφερόμενος στον οικισμό των Ρομά, «Αγία Σοφία», ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού από την Πολιτεία που θα περιλαμβάνει και την αποφόρτιση της περιοχής από τον τεράστιο αριθμό κατοίκων που ζουν εκεί καθώς όπως ανέφερε οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν 200 οικογένειες και αυτή τη στιγμή ο αριθμός ξεπερνά τους 3.500. Ο δήμαρχος Δέλτα σημείωσε ότι με έξοδα του δήμου Δέλτα έχει ανακατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αποχέτευσης και έχουν γίνει απαραίτητες διορθώσεις στο δίκτυο ύδρευσης, ωστόσο παρατηρούνται συχνές ζημιές στις υποδομές.

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της άτυπης βιομηχανικής ζώνης του Καλοχωρίου και η μετατροπής της σε μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή που θα περιλαμβάνει και τα εργοστάσια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Εγνατίας Οδού. Ο σχεδιασμός είχε αρχίσει να υλοποιείται από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υφίσταται η άναρχη διασπορά βιομηχανιών και επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της μεταφοράς του διοικητικού κέντρου του φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Αξιού που στην ουσία μεταφέρει το κέντρο αποφάσεων μακριά από τους δήμους που έχουν στις εκτάσεις τους περιοχές Natura 2000.

Στη συνάντηση έδωσε το παρών ο γενικός γραμματέας του δήμου Δέλτα, Δημήτρης Τερζίδης.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.