Πολιτική

Αναστασιάδης: «Η Ευρώπη προχωρά ενωμένη»

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένωσε την Ευρώπη, λειτούργησε ευεργετικά σε μία Ευρώπη διασπασμένη» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στον FLASH Radio 99,4 FM και στους δημοσιογράφους Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Γιάννη Χαβιανίδη. «Έχουμε έναν ηγέτη ο οποίος απασφάλισε, όταν δηλώνει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του είναι έτοιμο. Γι’ αυτό συντάχθηκε όλη η Ευρώπη και συντάχθηκε με την Ουκρανία όπως και η ελληνική κυβέρνηση. Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι τραγική η απόφαση του Πούτιν να θέλει να καταλύσει ένα κυρίαρχο κράτος. Όμως δεν υπολόγισε την αντίδραση του ουκρανικού λαού που αγωνίζεται για την πατρίδα του και την ελευθερία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις απώλειες ομογενών μας στην Ουκρανία, ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε: «Με θλίβουν οι απώλειες αυτές όπως και η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής.Στην τελευταία επικοινωνία που είχα με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων εκεί πληροφορήθηκα ότι  δεν είναι μόνο η Σαρτάνα αλλά και άλλες πόλεις με ομογενείς που έχουν καταστραφεί. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, πανικόβλητος, ζει στα υπόγεια. Το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη είναι ανοιχτό, έχει επικοινωνία  με τους Έλληνες της περιοχής, στηρίζει όπου μπορεί. Η περιοχή είναι στρατοκρατούμενη και είναι δύσκολο να κυκλοφορήσει κανείς. Υπάρχει σχέδιο από την ελληνική  κυβέρνηση και μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση».

Σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρόσφατα δεν ψήφισε υπέρ των αμυντικών δαπανών της χώρας: «Σήμερα δικαιώνεται η πολιτική της κυβέρνησης για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών  μας. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ποια ήταν; Ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι αμυντικές δαπάνες. Η  κατάσταση σήμερα έδειξε ότι είναι αυτοσκοπός». Όσο για τους συσχετισμούς με την Τουρκία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Οι Ουκρανοί πολέμησαν μόνοι τους. Ανάλογες απειλές έχουμε κι εμείς από τον γείτονά μας διαχρονικά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να αγοράσουμε την ειρήνη και η ειρήνη αγοράζεται με ισχυρές αποτρεπτικές δυνάμεις. Και η Ευρώπη  που όλα αυτά τα χρόνια χαϊδεύει την Τουρκία παρά τις απειλές που δέχεται η χώρα μας,πήρε το μάθημά της. Τώρα οι Ευρωπαίοι θα  καταλάβουν τι σημαίνει μεγαλοϊδεατισμός και αναθεωρητική στρατηγική. Η χώρα μας δεν είχε τη στήριξη που έχει η Ουκρανία, νομίζω όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από δω και πέρα. Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, ευρωπαϊκός αμυντικός σχεδιασμός, αμυντικός στρατός. Αν η Ευρώπη θέλει να είναι Ένωση πρέπει να οργανωθεί στρατιωτικά και να αποτρέψει κάθε απειλή που γίνεται σε κράτος -μέλος όπως στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Αναλυτικά όσα είπε ο Σάββας Αναστασιάδης στον Flash 99.4:
Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.