Τοπικά

Ιωαννίδης: «Δικαίωση η εξέλιξη με το αποτεφρωτήριο»

Ως νίκη και δικαίωση της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής και του ιδίου προσωπικά χαρακτήρισε ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, την αρνητική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης και λειτουργίας αποτεφρωτηρίου νοσοκομειακών υλικών στη Σίνδο.

«Όλα είχαν ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020, όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ζητήσει την άποψή μας. Είχαμε απαντήσει αρνητικά, αλλά δυστυχώς η Μητροπολιτική είχε καθυστερήσει να απαντήσει. Το θέμα επανήλθε το Φεβρουάριο του 2021 και ασφαλώς εγώ, η δημοτική αρχή, οι επιτροπές διαβούλευσης και η τοπική κοινωνία είπαμε ένα μεγάλο “όχι” στην εγκατάσταση μίας τέτοιας μονάδας σε τόσο κοντινή περιοχή», είπε ο δήμαρχος Δέλτα στην εκπομπή «Μεσημέρι στον Flash», με τους Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Γιάννη Χαβιανίδη, καταγγέλλοντας την «εδώ και χρόνια τάση να έρχεται στην περιοχή μας καθετί ανεπιθύμητο και το κάθε επιθυμητό να πηγαίνει αλλού».

Οι ενστάσεις και η γνωμοδότηση του δήμου Δέλτα

«Η απόφαση της Μητροπολιτικής δεν ήταν αρνητική ως προς τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά αρνητική όσον αφορά την καθυστέρηση της έγκρισης του ρυμοτομικού. Έτσι, αυτή τη περίπτωση πάγωσε. Πριν από μερικές ημέρες, ο δήμος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί των ενστάσεων –η ένσταση ήταν δική μου, προσωπική- κατά της αναθεώρησης της χρήσης γης επί του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της ΒΙΠΕ Σίνδου. Σε αυτήν τη διαδικασία γνωμοδότησης, εγώ προσωπικά υπέβαλα ένσταση, θεωρώντας ότι πράττω το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχτούμε σε περιοχές που γειτνιάζουν με την τοπική κοινότητα να υπάρχουν χρήσης γης που θα αφορούν βαριές και μεσαίες παραγωγικές μονάδες όχλησης», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε:

«Διεκδικούμε αυτά τα οικόπεδα, που γειτνιάζουν με τον οικισμό, να τα σεβαστεί η ΕΤΒΑ και να υπάρχουν χρήσεις κοινωφελείς, μικρής όχλησης για την κοινωνία. Εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και ο μελετητής του ρυμοτομικού. Δεσμεύτηκαν ότι θα ικανοποιήσουν την πλειοψηφία των αιτημάτων της ένστασης και καταλήξαμε σε μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία αίρονται όλες οι επιβλαβείς χρήσεις στα οικόπεδα που γειτνιάζουν με τη ΒΙΠΕ».

Μάλιστα, ο δήμαρχος Δέλτα έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ζητήσει από την ΕΤΒΑ να αποκτήσει ο δήμος ένα από τα συγκεκριμένα οικόπεδα, με αγορά ή με μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να επανέλθει το θέμα στο μέλλον με μία ενδεχόμενη αλλαγή αποφάσεων.

Το ζήτημα των διοδίων στη Χαλάστρα

Ερωτηθείς για το θέμα των διοδίων στη Χαλάστρα, το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα, ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. «Ακόμη δύο φορές επιχείρησε η Εγνατία Οδός να στήσει εργοτάξιο για την κατασκευή διοδίων και ισάριθμες φορές έφυγε το εργοτάξιο. Το πρόβλημα όμως, πρέπει να λυθεί οριστικά. Πρέπει το υπουργείο Μεταφορών να λάβει την απόφαση να εξαιρέσει τον ημικόμβο της Χαλάστρας. Έχουμε προτείνει λύση, να γίνουν τα διόδια ένα χιλιόμετρο παρακάτω, προς τα δυτικά, όπου υπάρχει χωροθετημένο σημείο για την κατασκευή διοδίων», ανέφερε σχετικά.

Αναλυτικά όσα είπε στον Flash ο Γιάννης Ιωαννίδης:
Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.