Καύση στους ορυζώνες: Μία ξεπερασμένη πρακτική επικίνδυνη για την υγεία

Επιβαρυντικές για το περιβάλλον είναι οι καύσεις στους ορυζώνες για τα ζιζάνια, με τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας “Εχεδώρου Φύσις” να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, η παράνομη καύση γεωργικών υπολειμμάτων των ορυζώνων στον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για όσους πάσχουν από πνευμονοπάθειες. Δεν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της κάπνας, προκαλούνται  τροχαία ατυχήματα, με χειρότερο το διάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και είχαν γίνει αρκετά ατυχήματα, προκαλώντας την κινητοποίηση τότε του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τον Νοέμβριο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τον εθελοντή Γιώργο Κωνσταντινίδη, οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να αναπνεύσουν, ενώ, λόγω των καύσεων, δεν υπάρχει τροφή για τα πτηνά.

Ο ορυζοπαραγωγός, Γιώργος Μπότας, είπε ότι η πρακτική καύσης των υπολειμμάτων της ορυζοκαλλιέργειας, είναι πλέον ξεπερασμένη, ενώ, αν και υπάρχει ρητή απαγόρευση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρές διοικητικές αλλά και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, τέτοια περιστατικά παρατηρούνται ακόμα, λόγω των ελλιπών ελέγχων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια των παράνομων καύσεων καίγονται και οι χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και στο περιβάλλον.

Η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιέργειας απαγορεύεται μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ).

Μάλιστα, όσοι αγρότες προχωρούν σε καύση φυτικών υπολειμμάτων μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις και μειώσεις στην επιδότηση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε ακόμη:
Παρεμβάσεις από το Δέλτα του Αξιού στη Χαλάστρα ως τις εκβολές του Γαλλικού

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.