Τοπικά

Την επόμενη Κυριακή εκκένωση για την βόμβα (χάρτης)

Την επόμενη Κυριακή 12 Φλεβάρη θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας που βρέθηκε στο Κορδελιό. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων αφού οι αρμόδιοι είναι καθησυχαστικοί. Οι κάτοικοι πρέπει κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών για να τελειώσει η επιχείρηση με απόλυτη ασφάλεια.

Οδηγίες για το ποιες περιοχές και σε τι ακτίνα θα εκκενωθούν θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ακτίνα μέσα στην οποία θα γίνει η εκκένωση θα είναι 2 χιλιόμετρα από τη βόμβα και θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους 100.000 περίπου κάτοικοι των δήμων Κορδελιού-Εύοσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα για αρκετές ώρες προκειμένου να εξουδετερωθεί με ασφάλεια η βόμβα.

Ενώ την Τετάρτη που βρέθηκε η βόμβα, ανακοινώθηκε πως είναι θέμα ωρών η απομάκρυνσή της, μετά το έλεγχο της κατάστασης από την ειδική μονάδα του Στράτου που ήρθε από την Αθήνα για να την εξουδετερώσει, κρίθηκε πως δεν πρόκειται για απλή περίπτωση και πως πρέπει να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για να μην υπάρξει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους κατοίκους.

Ο τύπος της βόμβας έχει ταυτοποιηθεί από τον στρατό, είναι του τύπου AN-M43 των 500lb (250 κιλά) και ρίχτηκε στις 24-9-1944 κατά την φάση απομάκρυνσης των γερμανών από την Ελλάδα στην κατοχή, από αμερικάνικα βομβαρδιστικά τύπου B-24 στον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού της Διαλογής.

Αρμόδια υπηρεσία για οργάνωση την απομάκρυνση των κατοίκων είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους τρεις Δήμους.

Στην όλη επιχείρηση εμπλέκονται σχεδόν των σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας, όλες οι ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και η εταιρεία παροχής αερίου.

Γίνονται συνεχώς συσκέψεις όλων των εμπλεκομένων στην επιχείρηση, για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα. Από την Δευτέρα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.