ΘέμαΤοπικά

Πολυζωίδης: Αντιμετωπίζουμε υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό

Ο πρόεδρος των εγκατεστημένων στη ΒΙΠΕ Σίνδου επιχειρήσεων κ. Τάσος Πολυζωίδης κάνει λόγο για μια κατάσταση πολύ δύσκολη για τους επιχειρηματίες. Μιλώντας στη DELTA press σημειώνει «αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς το κόστος της ενέργειας είναι τεράστιο για τις επιχειρήσεις και επηρεάζει άμεσα όλες τις παραγωγικές μονάδες. Μιλάμε για αυξήσεις στην ενέργεια φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα που μας επιβαρύνουν με διπλάσιο ή και μεγαλύτερο κόστος. Είναι πολύ δύσκολο να μην μετακυλήσει ο κάθε επιχειρηματίας αυτό το κόστος στο τελικό προϊόν μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα ζημιωθεί άμεσα. Άλλωστε παράλληλα με την αύξηση των τιμών της ενέργειας έχουν αυξηθεί όλες οι πρώτες ύλες και έτσι δεν μπορεί να κρατηθεί ένα επίπεδο τιμών που όλοι θα θέλαμε».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ τονίζει και άλλη μια πτυχή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις και έχει να κάνει με την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την κατάσταση και κυρίως την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας είναι ασύλληπτο να ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα κερδοφόρους ισολογισμούς των τελευταίων χρόνων καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από τον κορονοϊό και αυτό αποτυπώθηκε στα οικονομικά τους στοιχεία».

Παράλληλα ο κ. Πολυζωίδης καλεί τους αρμόδιους φορείς να ενσκήψουν άμεσα στα προβλήματα των παραγωγικών κλάδων της χώρας καθώς κρίνεται πλέον το μέλλον πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά, την ανεργία κτλ. Λέει συγκεκριμένα ότι: «Πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να δουν πως θα γίνει η μετάβαση από την εποχή της πανδημίας στην επόμενη ημέρα και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές και με προοπτικές ανάπτυξης. Μιλάμε για εξωστρέφεια και αύξηση της παραγωγής άλλα αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν μπορεί να γίνει με τις τρέχουσες τιμές ενέργειας και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό».

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ κ. Πολυζωίδης καλεί εκ νέου τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στον σύνδεσμο να το κάνουν άμεσα καθώς η ενδυνάμωση του ΣΕΒΙΠΕΘ είναι αποφασιστικής σημασίας για την δυνατότητα του συνδέσμου να παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται. Έτσι όπως τονίζει χαρακτηριστικά «όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο καλύτερα θα είμαστε. Είναι γνωστό η ρήση ότι “η ισχύς εν τη ενώσει” και νομίζω ότι στην δική μας περίπτωση βρίσκει ιδανική εφαρμογή, για αυτό και καλώ τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ΒΙΠΕ να έρθουν στο σύνδεσμο να γίνουν μέλη και να έχουν ενεργή παρουσία στις διεκδικήσεις μας καθώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε όλοι, στην ίδια περιοχή δουλεύουμε όλοι».

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.