ΘέμαΤοπικά

Μεγάλη νίκη των κατοίκων, δικαίωση Ιωαννίδη για το αποτεφρωτήριο στην Σίνδο, αλλάζει η χρήση της γης

Πριν από περίπου ένα χρόνο προέκυψε ένα τεράστιο θέμα για την κοινωνία της Σίνδου και γενικά για τον δήμο Δέλτα όταν η εταιρία ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ αγόρασε οικόπεδο στην ΒΙΠΕ, το οποίο συνορεύει με την κοινότητα της Σίνδου και εξέφρασε την πρόθεση της να κατασκευάσει εκεί αποτεφρωτήριο νοσοκομειακών αποβλήτων.

Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την τοπική κοινωνία και την δημοτική αρχή να αντιδρά εντόνως στο ενδεχόμενο αυτό. Μάλιστα η κάθετη αντίθεση του δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη, των δημοτικών συμβούλων και των τοπικών παραγόντων αποτυπώθηκε από το καλοκαίρι του 2021 οπότε ενημερώθηκαν για το ενδεχόμενο εγκατάστασης αυτής της μονάδας σε οικόπεδο δίπλα στη Σίνδο. Ο ίδιος ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέλαβε να προχωρήσει σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να ακυρωθεί το σχέδιο της εταιρίας.

Ήδη από τα μέσα Ιουλίου του 2021 η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και η διεύθυνση περιβάλλοντος του δήμου Δέλτα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση της μονάδας καθώς όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση ο χώρος εγκατάστασης είναι ένα οικόπεδο σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή.

Παράλληλα όλα τα θεσμικά όργανα του δήμου Δήμου Δέλτα, η επιτροπή διαβούλευσης, η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Δέλτα, το τοπικό συμβούλιο Σίνδου και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα, στις 4 Αυγούστου είπαν ένα ομόφωνο βροντερό «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση αυτής της μονάδας στα όρια της ΒΙΠΕ.

Την λύση έδωσε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στην τακτική της  συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς γνωμοδότησε αρνητικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, εισηγήθηκε αρνητικά εφόσον δεν υπάρχει εν ισχύ ρυμοτομικό σχέδιο στη ΒΙΠΕ Σίνδου και πρότεινε η Μητροπολιτική Επιτροπή να τοποθετείται αρνητικά σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, έως ότου εγκριθεί το νέο ρυμοτομικό.

Όλα τα παραπάνω έφεραν το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν να μην κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο στα όρια της κατοικημένης περιοχής, άλλα και κάτι παραπάνω αφού θα αλλάξουν οι χρήσεις γης και θα έχουμε πλέον στα επίμαχα οικόπεδα που συνορεύουν με την κοινότητα μόνο κοινωφελείς χρήσεις και χώρους πρασίνου.  

Η ένσταση του δημάρχου

Το παρασκήνιο για την πρόταση της ΕΤΒΑ έχει να κάνει με την πρόθεση του ίδιου του Ιωαννίδη να καταθέσει ένσταση ως πολίτης, φυσικό πρόσωπο για την συγκεκριμένη υπόθεση! Αυτό έφερε την ΕΤΒΑ να επανεξετάζει την στάση της και να ζητά να παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο με εκπροσώπους της, ώστε δημόσια να διατυπώσει την διαφοροποιημένη πλέον θέση της.

Αυτό έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα όταν ο εμπορικός διευθυντής της ΕΤΒΑ κ. Μάριος Μακρανδρέου ενημέρωσε επισήμως το σώμα, ότι έγινε αναστροφή της πώλησης του επίμαχου οικοπέδου που συνορεύει με τον οικισμό της Σίνδου και στο οποίο επρόκειτο να γίνει το αποτεφρωτήριο και ότι η ΕΤΒΑ προχώρησε ακόμα περισσότερο κάνοντας πρόταση στον δήμο Δέλτα να οριστούν από κοινού οι χρήσεις γης του συγκεκριμένου οικοπέδου, ώστε να απαλειφθούν από αυτές, χρήσεις που προκαλούν αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Μια μάχη κερδήθηκε, μια νίκη για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και για να υπάρχει σεβασμός στην κοινότητα…

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.