ΘέμαΤοπικά

Εκρηκτική η κατάσταση στον ΚΠΟΔΔ – Υπόμνημα των εργαζομένων για τα προβλήματα, τι αναφέρει (έγγραφο)

Η άτυπη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ φανέρωσε το χάσμα μεταξύ των εργαζομένων του ΚΠΟΔΔ και του προέδρου κ. Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου, και παράλληλα αποκάλυψε πτυχές της κατάστασης εξαιρετικά σοβαρές με άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία του Οργανισμού. Το υπόμνημα από την πλευρά των εργαζομένων είναι αρκούντως αποκαλυπτικό για την κατάσταση και ήταν αυτό που οδήγησε στην συνάντηση η οποία έγινε στο συνεδριακό χθες το βράδυ. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                                        Ημερ. 15.03.2022

ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ                                                                             Αρ.Πρωτ. 4

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΚΠΟΔΔ

Μετά από  συναντήσεις της Προέδρου και μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου με εργαζόμενους του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού έχουν καταγραφεί  δεκάδες σοβαρά προβλήματα δομικά, λειτουργικά που έχουν θέσει σε τέλμα τη λειτουργία του νομικού προσώπου τα τελευταία χρόνια και προκαλούν τεράστια ανησυχία στους υπαλλήλους του ως προς την οικονομική και διοικητική διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα του νομικού προσώπου.

Έχουν πραγματοποιηθεί εν συνεχεία συναντήσεις – παρεμβάσεις της Προέδρου προς τον Πρόεδρο του ΚΠΟΔΔ χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Παρακάτω , σας παραθέτουμε αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα – αιτήματα που εντοπίστηκαν μετά από συζητήσεις με τους εργαζόμενους και ζητούμε την άμεση παρέμβαση όλων προς αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΚΠΟΔΔ με κύριο σκοπό την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του στους δημότες και την διασφάλιση των δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

1.Δεν έχει καταρτιστεί μέχρι σήμερα ούτε και έχει εγκριθεί  Προϋπολογισμός έτους 2022. Στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να αποστέλλονται στοιχεία σε κόμβο του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία είτε δεν έχουν σταλεί είτε στάλθηκαν λανθασμένα. Έλλειψη προϋπολογισμού συνεπάγεται αδυναμία λειτουργίας του νομικού προσώπου σε όλα τα επίπεδα (πληρωμές, συμβάσεις, μελέτες, εκμισθώσεις κ.α.) ακόμη και σε μισθοδοσίες υπαλλήλων. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας η μισθοδοσία των τακτικών υπαλλήλων είναι διασφαλισμένη μέχρι και Μάρτιο μήνα!

2.Δεν έχει γίνει κατανομή/ανάθεση αρμοδιοτήτων στο προσωπικό  του Διοικητικού Τμήματος με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς ποιος είναι υπεύθυνος για σύνταξη μελετών, διαδικασίες προμηθειών, διαδικασίες συνταξιοδοτήσεων, αποφάσεων μισθολογικών κλιμακίων, αποφάσεων για βαθμολογική εξέλιξη, διαδικασίες κινητικότητας, προσλήψεων, πληρωμών, εισπράξεων κ.α. Το κυριότερο είναι ότι δεν έχει οριστεί Ταμίας του ΚΠΟΔΔ ενώ θα έπρεπε ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020 που δημοσιεύθηκε ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΚΠΟΔΔ και ενώ έχουν προηγηθεί μια σειρά σχετικών προειδοποιητικών εγγράφων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

3.Ειδικά ως προς τους Παιδικούς Σταθμούς εντοπίζονται τα εξής:

3.1. Δεν υπάρχουν άδειες λειτουργίας κάποιων Παιδικών Σταθμών ενώ σε άλλους που υπάρχουν δεν έχει γίνει ανανέωσή τους , έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις από την Πολιτεία για την προετοιμασία όλων των δήμων πανελλαδικά ενώ  στον ΚΠΟΔΔ δεν έχει προχωρήσει καμμία σχετική ενέργεια ολοκλήρωσής τους με κίνδυνο το κλείσιμο τους με ότι συνεπάγεται αυτό για τους δημότες και τις οικογένειές τους αλλά και για τους συναδέλφους που υπηρετούν εκεί.

3.2.Δεν έχουν γίνει συντηρήσεις στα κτίρια των παιδικών σταθμών όλα τα τελευταία χρόνια εξωτερικά και εσωτερικά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αρκετοί μία εικόνα εγκατάλειψης, να μην είναι ελκυστικά για τους γονείς παιδιών ώστε να κάνουν αιτήσεις σε αυτούς αλλά και να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και του προσωπικού που εργάζονται σε αυτά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε, ακατάλληλες παιδικές χαρές και όργανα, προσόψεις άβαφες και χωρίς σοβάδες, μούχλα σε εσωτερικούς χώρους, παλιά παιχνίδια, χαλασμένα δάπεδα, δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις μαξιλαριών ύπνου και μοκέτες, χαλασμένα κουδούνια, βρύσες, καζανάκια, θερμοσίφωνες, λεκάνες σε τουαλέτες, δεν έχουν γίνει συντηρήσεις σε καυστήρες,  κ.α.

3.3. Όλα τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει έγκαιρη -στην αρχή της χρονιάς- τροφοδοσία των παιδικών σταθμών κατόπιν διαγωνισμού και με τις προδιαγραφές που θέτει η Πολιτεία για τους σταθμούς με αποτέλεσμα η τροφοδοσία να γίνεται κατόπιν δωρεών-προσφορών σε συγκεκριμένα είδη και χωρίς κανένα έλεγχο πλήρωσης συγκεκριμένων προδιαγραφών καταλληλόλητας και υγιεινής.

Επειδή αυτό έχει γίνει γνωστό σε γονείς το αποτέλεσμα είναι να απολογούνται οι συνάδελφοι παιδαγωγοί οι οποίοι και δε φέρουν την ευθύνη για τις διαδικασίες προμηθειών τροφίμων και ειδών παντοπωλείου-κρεοπωλείου-οπωροπωλείου και αρτοποιείου. Επίσης, απόρροια αυτού του προβλήματος είναι ότι εδώ και χρόνια οι συνάδελφοι δεν παίρνουν και οι ίδιοι και το γάλα που αυτοί δικαιούνται σε καθημερινή βάση όπως π.χ. οι καθαρίστριες.

3.4. Δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για την πυρασφάλεια των Παιδικών Σταθμών

3.5. Οι Παιδικοί σταθμοί Χαλάστρας και Ανατολικού μετά το κλείσιμό τους και επειδή είναι ενοικιαζόμενοι χώροι δεν άδειασαν από τον εξοπλισμό γεγονός που εγκυμονεί πρόστιμα/αγωγές προς τον ΚΠΟΔΔ από τους ιδιοκτήτες και πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους.

4.Ειδικά  ως προς το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας εντοπίζονται τα εξής:

4.1. Τα ΚΑΠΗ ως θεσμός τελούν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η περίοδος του κορονοϊού ήταν μία πολύ καλή περίοδος για συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων γεγονός που έγινε σε πολλούς δήμους αλλά δεν αξιοποιήθηκε στο δικό μας δήμο.

4.2.Οι υπάλληλοι των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ που είναι τοποθετημένοι εκεί και οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή λόγω κορονοϊού εξυπηρετώντας οικογένειες με διανομή τροφίμων, φαρμάκων και παροχής κάθε βοήθειας συχνά καλούνταν να ανταποκριθούν χωρίς τα απαραίτητα είδη/ΜΑΠ όπως μάσκες, γάντια, ποδιές μιας χρήσης, αλλά και χωρίς τα ανάλογα είδη καθαριότητας όπως χλωρίνες, αντισηπτικά, σακούλες καθαριότητας κ.α.

4.3. Δε συντάσσονται μελέτες για την παροχή μέσων ατομικής προστασίας ή όσες συντάσσονται είναι λανθασμένες με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι συνάδελφοι στα δικαστήρια για να τα λάβουν σε χρήμα, δε γίνονται προμήθειες ειδών φαρμακείου, αναλωσίμων για φυσικοθεραπείες, συντηρήσεις μηχανημάτων στα φυσικοθεραπευτήρια κ.α.

5. Δεν υπάρχει σύμβαση με Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες δρομολόγησης και επίλυσης όλων των ανωτέρω ζητημάτων.

                                                                                            ΓΙΑ ΤΟ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                       Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΚΑΤΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ                                                                                                        ΠΙΤΣΑΝΗ ΜΑΡΙΑ

Ένταση στην συνάντηση – Ανάρτηση – “φωτιά” από Κατούδη

Κατά την διάρκεια της άτυπης συνάντησης υπήρξε τεράστια ένταση μεταξύ του προέδρου του ΚΠΟΔΔ Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου και του πρώην προέδρου Βαγγέλη Χαλβατζή άλλα και ευθεία κριτική από την πρόεδρο των εργαζομένων σε όσα ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Διαμαντόπουλος ο οποίος αναγνώρισε μέχρις ενός σημείου την κατάσταση τονίζοντας όμως ότι “δεν αισθάνεται απολογούμενος” και κάνοντας λόγο για λύσεις που έχουν μεν δρομολογηθεί άλλα θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά της η Κατούδη εκφράζοντας τους εργαζόμενους προέβη σε μια σκληρή απάντηση – ανάρτηση στην οποία αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

“Πραγματοποιήθηκε τελικά το προηγούμενο βράδυ άτυπη συνεδρίαση του ΚΠΟΔΔ – σύμφωνα με τον πρόεδρό του παρά το αίτημα του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Δέλτα για κανονική συνεδρίαση – όπου παραβρέθηκαν 8 από τα δεκαπέντε μέλη του -τους οποίους και ευχαριστούμε για την παρουσία τους – καθώς κάποιοι απουσίαζαν λόγω καραντίνας ή απουσίας στο εξωτερικό ενώ άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ενώ είχαν δεχθεί να συμμετέχουν επέλεξαν τελικά να «απουσιάσουν»!

Δε μας προκάλεσε εντύπωση η τοποθέτηση του προέδρου ο οποίος αντί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα / προβλήματα που του θέσαμε όλο το τελευταίο διάστημα έκανε διαπιστώσεις του τύπου «οι υπηρεσίες είναι σε ελεύθερη πτώση», επιχείρησε να μετακυλίσει τις ευθύνες στους εργαζόμενους με φράσεις «υπάρχει ψυχή , διάθεση , όραμα…πρέπει να το υποστηρίξετε κι εσείς» ενώ μίλησε και για σωστό timing και πεδίο θετικής ενέργειας που έκανε πολλά πρόσωπα εργαζομένων να κοιτάζονται μεταξύ τους προσπαθώντας να αντιληφθούν τι εννοεί .. γιατί πολλά απλά δεν απευθύνονταν σε ένα προεκλογικό ακροατήριο που δεν γνωρίζει τα προβλήματα αλλά σε αυτούς που τα αντιμετωπίζουν καθημερινά ..

Γιατί οι υπάλληλοι των παιδικών σταθμών αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παράπονα των γονιών για το διατροφολόγιο και την κτιριακή κατάσταση των σταθμών

Γιατί τους ανησυχούν η στασιμότητα στις ενέργειες των αδειοδοτήσεων των σταθμών..

Γιατί οι υπάλληλοι των διοικητικών υπηρεσιών αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παράπονα των προμηθευτών..

Γιατί όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην εισπράξουν τη μισθοδοσία τους από τον Απρίλιο μήνα και μετά ..

Πολλά τα γιατί ..

Η ανάλυση που έκανα ως πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων των χρόνιων προβλημάτων και των ευθυνών διαχρονικά όλων των προηγούμενων διοικήσεων του ΚΠΟΔΔ με αποκορύφωμα τη σημερινή διαχείριση που έχει οδηγήσει σε τέλμα τη λειτουργία του νομικού προσώπου ελπίζουμε ότι προβλημάτισε αρκετά από τα μέλη ώστε να κινητοποιηθούν ανάλογα προς κάθε κατεύθυνση ..

Σαφείς απαντήσεις δε δόθηκαν από τον πρόεδρο εκτός από μια πρόταση συμβούλου του ΚΠΟΔΔ για αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενεργειών προκειμένου να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2022..

Κι επειδή έχουμε φθάσει στην ώρα μηδέν ο συλλογος έχει αποστείλει ήδη σήμερα έγγραφο στον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Δέλτα με αιτήματα τη συζήτηση των προβλημάτων του ΚΠΟΔΔ και την άμεση επιχορήγηση του για τη εξασφάλιση μελλοντικής μισθοδοσίας ..

Περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση του Δημάρχου και όλων των Δημοτικών συμβούλων γιατί ειναι ένα θέμα που αφορά το δήμο και γιατί απλά το θέμα σωστής λειτουργίας των παιδικών σταθμών , των ΚΑΠΗ, των ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια ..”

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.