ΘέμαΤοπικά

Απολογισμός για τα οικονομικά και τα τεχνικά έργα 2019-2021

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Δήμου Δέλτα για το διάστημα 2019-2021 παρουσίασε ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022.

Όπως εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης, τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν κατέστη εφικτή η σχετική παρουσίαση πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου Δέλτα –όπως και των υπολοίπων δήμων ανά την επικράτεια- λόγω των ειδικών συνθηκών και των περιορισμών που επέφερε η πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν της μελών της διοίκησης του Δήμου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την παρουσίαση ελάχιστα άτομα, ενώ απουσίαζε και η αντιπολίτευση.

Ιωαννίδης: «Σταθήκαμε όρθιοι»

Αρχικά, ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή, καθώς την πανδημία του κορονοϊού διαδέχτηκε η ενεργειακή κρίση και οι νέες ανατιμήσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε λόγω της πανδημίας, σταθήκαμε όρθιοι στο καθήκον μας, και στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος έκανε λόγο για θετικό πρόσημο στην έως τώρα θητεία του. «Ο απολογισμός μας, είναι ένας θετικός απολογισμός. Ο Δήμος Δέλτα σημείωσε βήματα προόδου» ανέφερε σχετικά και τόνισε: «Στόχος μας δεν είναι, ποτέ δεν ήταν, να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι προς την τοπική κοινωνία. Δεσμευτήκαμε ο Δήμος να είναι λειτουργικός, ανθρώπινος, φιλικός και σύγχρονος για τους πολίτες του. Δεν φοβόμαστε την εποικοδομητική κριτική, αντίθετα την επιζητούμε, γιατί χάρη σε αυτήν διορθώνουμε τις εσφαλμένες εκτιμήσεις και τις ακούσιες παραλείψεις». Μάλιστα, ευχαρίστησε τους δημότες για τη στάση τους στη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίοδο δεν υπήρξε μείζον περιστατικό πολιτικής προστασίας και υποστήριξε πως η δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν λειτουργεί με κομματικά κριτήρια.

«Οικονομικό συμμάζεμα δεκαετίας»

Ο δήμαρχος Δέλτα αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά του δήμου, κάνοντας λόγο για «οικονομικό συμμάζεμα για πρώτη φορά μετά το 2011 οπότε και έκλεισαν φορολογικά οι τρείς Δήμοι Εχεδώρου, Χαλάστρας και Αξιού και εγκρίθηκαν τα δημοτικά τέλη, ενώ βεβαιώθηκαν όλοι οι Κατάλογοι με τις ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές, από φυσικά και νομικά πρόσωπα, προς το Δήμο».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Δήμος Δέλτα είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος και ότι στο τέλος της χρονιάς τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 23 εκατ. ευρώ. «Αυτά πρέπει να γίνουν έργο. Για να συμβεί αυτό, όμως, απαιτείται προσωπικό», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε αρκετές φορές στην έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, λόγω της κινητικότητας που έπληξε τους περιφερειακούς δήμους.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, κατά την περίοδο 1/9/2019- 31/12/2021, εκδόθηκαν τριακόσιες ογδόντα οκτώ (388) αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οκτακόσιες εβδομήντα (870) αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και διακόσιες δεκαεπτά (217) αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητος Ζωής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε:

-Κανονισμό Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Προστασίας Πρασίνου (αριθμ. αποφ. 02/2022),

-Κανονισμό Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων-Χώρων Άθλησης (αριθμ. αποφ. 43/2022)

-Κανονισμό Προβολής Ιδεών και Υπαίθριας Διαφήμισης (αριθμ. αποφ. 87/2020).

-Τροποποιήθηκαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου (αριθμ. αποφ. 58/2020) και του Κοινωνικού Φαρμακείου (αριθμ. αποφ. 59/2020.

«Αναβαθμίσαμε ουσιαστικά και στοχευμένα τη θεσμική λειτουργία του Δήμου, με την παραγωγική λειτουργία των συλλογικών οργάνων του, παρά την υποστελέχωση που προέκυψε από την κινητικότητα», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης και σημείωσε ότι η de facto στελεχωμένη λειτουργικότητα βρίσκεται σε αρνητικό μέγεθος (<65%). «Δώσαμε έμφαση στην ορθή διαχείριση των δημοτικών οικονομικών και στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών, στο Δήμο μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Οι χρηματοδοτήσεις

Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε η δημοτική αρχή του Δήμου Δέλτα, το σύνολο των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, για την περίοδο απολογισμού, ξεπερνά τα 6.130.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των υπό έγκριση χρηματοδοτήσεων και των προτάσεων χρηματοδοτήσεων, ώριμων προς υποβολή ή σχεδόν ώριμων προς υποβολή, αγγίζουν το ποσό των 68.400.000 ευρώ.

Μάλιστα, ο δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τόσο τα έργα που ολοκληρώθηκαν, όσο και αυτά για τα οποία εξασφαλίστηκε ή έχει ζητηθεί χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε:

-Στην ολοκλήρωση κατασκευής τριών έργων που ξεκίνησαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη στροφή Ανατολικού έως το Ανατολικό, έργο μερικώς χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (880.000 ευρώ), ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού αναδασμού Χαλάστρας από τη θέση ΝΑΤΟ ΙΙΙ έως το Δυτικό Αντλιοστάσιο, έργο χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τη ΣΑΤΑ, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 980.000 ευρώ και τον Ηλεκτροφωτισμό στην περιοχή ΤΕΙ με διαμόρφωση της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στη Δημοτική Κοινότητα Σίνδου (είσοδος ΤΕΙ), έργο χρηματοδοτούμενο από τα Τακτικά Έσοδα του Δήμου αρχικού προϋπολογισμού περίπου 190.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, μάλιστα, για τα δυο τελευταία έργα, η φάση ολοκλήρωσης εκτελέστηκε με έγγραφη εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου, ώστε να προσπεραστούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα.

-Επίσης, μίλησε για την ολοκλήρωση εργασιών κατασκευής ανακατασκευής, επισκευής, συντήρησης των Παιδικών Χαρών του Δήμου Δέλτα, σε τρία διαφορετικά δημοτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 993.657,10 ευρώ, προκειμένου η λειτουργία τους, να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται:

-H ασφαλτόστρωση τμήματος της ΕΠΟ 5, από την είσοδο της Εθνικής Οδού από Αθήνα στα Νέα Μάλγαρα και μέχρι την έξοδο από τον οικισμό των Κυμίνων, προς τη Χαλάστρα και τμημάτων οδών του οδικού δικτύου των Δημοτικών Κοινοτήτων Χαλάστρας, Κυμίνων και Νέων Μαλγάρων, που συνδέονται με την ΕΠΟ 5, έργο μερικώς χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 382.778,54 ευρώ.

-Η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Χαλάστρας, έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Leader Αλιείας, προϋπολογισμού 599.004,00 ευρώ.

-Η αποκατάσταση φθορών ασφαλτοστρωμένων οδών του Δήμου μας, έργο χρηματοδοτούμενο από έκτακτα δημοτικά έσοδα και τη ΣΑΤΑ, προϋπολογισμού 2.400.000,00 ευρώ και

-Η κατασκευή έργων υποδομής στην επέκταση Νέας Μαγνησίας και Διαβατών, έργο χρηματοδοτούμενο από τα τακτικά δημοτικά έσοδα από την Πράξη Εφαρμογής, στη Δημοτική Κοινότητα Εχεδώρου, προϋπολογισμού 1.230.000,00 ευρώ.

Προτάσεις που υποβλήθηκαν

Παράλληλα, υποβλήθηκε πρόταση, που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο, για το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Εξασφάλισης Κοινοχρήστων και Κοινωφελών Χώρων του Δήμου Δέλτα», ποσού 49.600,00 ευρώ.

Επίσης, υποβλήθηκαν προτάσεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για:

-Χρηματοδότηση της προμήθειας ολοκληρωμένης πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών και συστημάτων έξυπνων πόλεων, για την Ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου Δέλτα, ποσού 197.732,88 ευρώ.

-Μελέτη του έργου «Παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στην Κοινότητα Διαβατών Δήμου Δέλτα», ποσού 360.600,13 ευρώ.

-Παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στην Κοινότητα Διαβατών Δήμου Δέλτα, ποσού 3.372.800,00 ευρώ.

-Μελέτη του έργου παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στην Κοινότητα Σίνδου Δήμου Δέλτα, ποσού 478.144,34 ευρώ.

-Παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης στην Κοινότητα Σίνδου Δήμου Δέλτα, ποσού 4.761.600,00 ευρώ,

-Εκπόνηση Μελέτης Ενεργειακής Επιθεώρησης και Ενεργειακής Μελέτης Σχολικών και Δημοτικών Κτιρίων Δήμου Δέλτα, ποσού 199.530,63 ευρώ, πρόταση που έχει ήδη εγκριθεί και στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

-Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος), για το υποέργο, με τίτλο: «Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών Δήμου Δέλτα», ποσού 121.564,94 ευρώ.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε χρηματοδότηση 550.000,00 ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του έργου «Βελτίωση της προσβασιμότητας σε οδούς υπερτοπικής σημασίας, για την ασφαλή μετακίνηση προσφύγων της Δομής Φιλοξενίας Διαβατών στο Δήμο Δέλτα».

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνεται το έργο «Βελτίωση ηλεκτροφωτισμού στις δημοτικές οδούς του Δήμου Δέλτα», προϋπολογισμού 1.720.000,00 ευρώ. Έχει ενταχθεί στην προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΕΘ Α. ΟΤΑ, για την υποστήριξη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών και θα  εξελιχθεί τάχιστα.

Ανάκτηση του αρχείου Πολεοδομίας

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, τον Οκτώβριο του 2020, ο Δήμος Δέλτα παρέλαβε το πολεοδομικό αρχείο οικοδομικών αδειών του Δήμου, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, που μεταφέρθηκε σε χώρο δημοτικού κτιρίου, στα Διαβατά. Η διαχείριση του αρχείου στελεχώθηκε, με δύο άτομα.

Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», για την «Ψηφιοποίηση και Ηλεκτρονική Διαχείριση Αρχείου Πολεοδομίας Δήμου Δέλτα», που αφορά στην προμήθεια Πληροφοριακού Συστήματος και στην Ψηφιοποίηση- Τεκμηρίωση είκοσι οκτώ χιλιάδων (28.000) τεχνικών Φακέλων, ποσού 756.400,00 ευρώ.

Λόγω της μη στελέχωσης του ΥΔΟΜ, υπογράφηκαν δύο Προγραμματικές Συμβάσεις με την Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΝΕΘ Α. ΟΤΑ και συγκεκριμένα η Προγραμματική Σύμβαση για την «Τεχνική και Διοικητική Υποστήριξη του Δήμου Δέλτα, για την υλοποίηση αρμοδιοτήτων τεχνικής υπηρεσίας» και η Προγραμματική Σύμβαση για την «Υποστήριξη της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Δέλτα».

Πολιτική προστασία

Στον απολογισμό της δημοτικής αρχής εντάχθηκαν, ακόμη, θέματα πολιτικής προστασίας που περιλαμβάνουν:

-Μέτρα θωράκισης Δήμου και πολιτών έναντι των κινδύνων από χιονοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.

-Συμβάσεις μίσθωσης μηχανημάτων έργου και προμήθειας άλατος.

-Σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

-Πρόταση χρηματοδότησης, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για αντισεισμική προστασία (προσεισμικός έλεγχος) ποσού 24.800,00 ευρώ.

-Σύνταξη και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο των σχεδίων «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» –  αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών, «ΒΟΡΕΑΣ» αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού και το μνημόνιο ενεργειών «ΙΟΛΑΟΣ» με αντικείμενο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.

«Η Διοίκηση είναι αποφασισμένη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα συναρμόδια υπουργεία, να συμβάλει καθοριστικά στον τεχνικό σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα, για την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας στην ευρύτερη περιοχής μας, που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση τόσο των μόνιμων πιέσεων και προκλήσεων στους αστικούς ιστούς, όσο και στην αντιμετώπιση των απρόσμενων περιβαλλοντικών κρίσεων και των αναμενόμενων περιβαλλοντικών καταστροφών, λόγω της κλιματικής αλλαγής», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δέλτα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο της παρουσίασης, ο κ. Ιωαννίδης έκανε ειδική μνεία στην κοινή προσπάθεια Περιφέρειας, Δήμων, βουλευτών και φορέων της Θεσσαλονίκης για την ανατροπή της αρνητικής εισήγησης για τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Ενώσαμε δυνάμεις, για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας», σημείωσε και επανέλαβε την ανάγκη να γίνουν έργα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εξηγώντας πως «είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αλλά η κεντρική εξουσία έχει… κλείσει τα φώτα».

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.