ΘέμαΤοπικά

Ρευστό το σκηνικό για τις εκλογές

Η μέτρηση που διεξήγαγε η εταιρία Interview για λογαριασμό του politic.gr και παρουσιάζει σήμερα η DELTA press έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ξεπεραστεί το μισό της θητείας της παρούσας διοίκησης και για όσους ασχολούνται με τα κοινά είναι ξεκάθαρο ότι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Έτσι παρά τις στρεβλώσεις στην άσκηση διοίκησης που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, θετικές ή αρνητικές για την κάθε διοίκηση η κάλπη θα το δείξει, ο κόσμος έχει πια εικόνα για τον Ιωαννίδη, την διοίκηση του και φυσικά για τα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο Δέλτα. Παράλληλα όμως σε επίπεδο προσώπων πολλά μπορεί να ειπωθούν για τα πρόσωπα που αναμετρήθηκαν στις εκλογές του 2019 βλέποντας την ανάλυση των ποσοστών της θετικής ή αρνητικής άποψης που έχουν για αυτούς οι δημότες του δήμου Δέλτα.

Καταγράφεται σε αυτή την μέτρηση ένα καθαρό προβάδισμα της δημοφιλίας του Γιάννη Ιωαννίδη, αν και θα πρέπει να τον προβληματίσουν εντόνως δύο σημεία, το ποσοστό της δυσαρέσκειας που έχει στην δημοτική ενότητα του Εχεδώρου και ότι στην συνολική κριτική για το έργο της διοίκησης η άποψη των δημοτών είναι αρνητική.

Από την άλλη προβληματισμό θα πρέπει να δημιουργήσει στην πλευρά Φωτόπουλου η καταγραφή σε αυτή την μέτρηση του ποσοστού αρνητικών γνωμών προς το πρόσωπο του πρώην δημάρχου, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των θετικών, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια από εδώ και πέρα ο χρόνος συμπυκνώνεται πολιτικά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπουν ακόμα πιο δυνατά στην «μάχη» και θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι θα έχουμε νέο εκλογικό νόμο που ευνοεί τα μεγάλα και δυνατά ψηφοδέλτια και όχι τον πολυκερματισμό που έφερε η απλή αναλογική. ΥΓ. Επίσης κάτι που είναι πολύ σημαντικό για όλους είναι ότι στην μέτρηση αυτή έχουν μπει πρόσωπα που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές. Αν προκύψουν νέα πρόσωπα θα μεταβληθεί όλη η εικόνα…

Το οδικό δίκτυο – καθαριότητα – ύδρευση τα μεγάλα προβλήματα

Οι δημότες του δήμου Δέλτα κατατάσσουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα το οδικό με ποσοστό 24% ενώ ακολουθούν με υψηλά ποσοστά η καθαριότητα και η ύδρευση/αποχέτευση. Επίσης και το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πολύ ψηλά στις απαντήσεις των δημοτών και κρίνοντας από την εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος Δέλτα, οι απαντήσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των πολιτών. Άλλωστε για το οδικό δίκτυο συχνά – πυκνά υπάρχουν διαμαρτυρίες για πολλά σημεία στον δήμο Δέλτα, για τα αδέσποτα επίσης και γενικά η εικόνα στην ανάλυση ανά δημοτική ενότητα γίνεται πιο συγκεκριμένη σε σχέση με την καθαριότητα και την ύδρευση/αποχέτευση.

Το γεγονός ότι τον δήμο Δέλτα απαρτίζουν περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά φαίνεται αρκετά καθαρά στην ιεράρχηση των προβλημάτων ανά δημοτική ενότητα καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αρκούντως σημαντικές. Συγκεκριμένα στον Εχέδωρο με ποσοστό 28,6% οι πολίτες αναφέρουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα το οδικό δίκτυο, το οποίο οδικό δίκτυο θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα όμως με 24,7% οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας της Χαλάστρας. Αντίθετα στον Αξιό το μείζον πρόβλημα είναι η ύδρευση/αποχέτευση με ποσοστό 25,4% κάτι λογικό και αναμενόμενο για μια περιοχή που ακόμα δεν έχει πόσιμο νερό(!) και ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο. Εκεί όμως που όλοι οι κάτοικοι συμφωνούν στην δεύτερη επιλογή τους ως μεγαλύτερο πρόβλημα, με αυτούς της Χαλάστρας να δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι το ζήτημα της καθαριότητας. Ο τομέας αυτός είναι δεύτερος σε όλες τις προτιμήσεις και ακολουθεί και πάλι σε όλες τις δημοτικές ενότητες το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, το οποίο και συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά σχετικά με τα υπόλοιπα προβλήματα.

Περισσότερες οι αρνητικές γνώμες για την διοίκηση

Στην ερώτηση για το έργο της σημερινής διοίκησης οι απαντήσεις δείχνουν την πλειοψηφία να μην είναι ικανοποιημένη από το έργο της σημερινής διοίκησης, χωρίς όμως να είναι καταδικαστική η εικόνα για το υπόλοιπο της θητείας της διοίκησης Ιωαννίδη. Το 45% των δημοτών κρίνει Αρνητικά/Μάλλον αρνητικάτο έργο της διοίκησης, ενώ το 38% κρίνει Θετικά/Μάλλον θετικά το έργο της και υπάρχει ένα κρίσιμο 17% που δεν απαντά είτε θετικά, είτε αρνητικά. Το ποσοστό αυτό φτάνει και περισσεύει να αλλάξει την εικόνα είτε προς την μία, είτε προς την άλλη πλευρά.

Ανά ενότητα εξηγείται η εικόνα της διοίκησης

Βλέποντας την ανάλυση των απαντήσεων σε σχέση με το έργο της διοίκησης γίνεται αντιληπτό πλέον που πηγαίνει καλά και που όχι η διοίκηση Ιωαννίδη. Το τεράστιο ποσοστό θετικών γνωμών (57,4%)που καταγράφει στην ενότητα Αξιού εξηγείται από την προεξόφληση των ενεργειών που έγιναν σε σχέση με το πόσιμο νερό και την δημιουργία δικτύου αποχέτευσης. Στον αντίποδα το πολύ μεγάλο ποσοστό αρνητικών γνωμών που καταγράφεται στον Εχέδωρο(50,9%) πρέπει να προβληματίσει τον Ιωαννίδη, ενώ για την Χαλάστρα η εικόνα είναι διαχειρίσιμη για την διοίκηση ειδικά αν σκεφτεί κανείς την εικόνα και τα ποσοστά των εκλογών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όλοι το ίδιο είναι

Η γενική απογοήτευση του κόσμου από την πολιτική ακόμα και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται από την μέτρηση αυτή μιας και στο ερώτημα για το πως πάνε τα πράγματα με τη νέα δημοτική αρχή σε σχέση με την προηγούμενη κερδίζει η απάντηση «Το ίδιο» με ποσοστό 46% ενώ καλύτερα απαντά το 32,1% και προς το χειρότερο απαντά το 19%.

Προβάδισμα Ιωαννίδη – Αρνητικές γνώμες για Φωτόπουλο

Στην μέτρηση της δημοφιλίας αρχηγών από τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές προκύπτει η υπεροχή του νυν δημάρχου Ιωαννίδη έναντι όλων των άλλων καθώς έχει 35,9% θετικές γνώμες έναντι 19,3% αρνητικών. Ο αντίπαλος του στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019 πρώην δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος υπολείπεται αισθητά με 23,3% θετικές γνώμες, ενώ δυσάρεστη έκπληξη για τους υποστηρικτές του είναι το πολύ μεγάλο κομμάτι αρνητικών γνωμών που φτάνουν το 34%. Στις θετικές γνώμες η κατάταξη της δημοφιλίας ακολουθεί την σειρά των εκλογών του 2019 με τον Γλώσση να έπεται με 20,7%, τον Διαμαντόπουλο με 18,2% και τον Σταματάκη στο 16,9%, Βέβαια αν δούμε τα ποσοστά του α’ γύρου των εκλογών θα βρούμε σε κάποιους σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις εκλογές, μιας τότε τα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί ως εξής Ιωαννίδης 22,80%, Φωτόπουλος 25,95%, Γλώσσης 20,52%, Διαμαντόπουλος 15,43% και Σταματάκης 9,39%.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.