ΘέμαΠολιτική

Ο Σάββας Αναστασιάδης στους εορτασμούς των Ελλήνων της Τασκένδης

Στις εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας στην Τασκένδη, στο Ουζμπεκιστάν, για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου συμμετείχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, κατόπιν  πρόσκλησης του προέδρου της ελληνικής κοινότητας  Κώστα Πολίτη.

Η εθνική επέτειος εορτάστηκε σε κλίμα συγκίνησης την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, εκ μεταθέσεως, λόγω ανακαίνισης του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στην Τασκένδη.

Ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε χαιρετισμό, ως ο πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας που επισκέπτεται την ελληνική κοινότητα, εξαίροντας το έργο που επιτελεί το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στην Τασκένδη όσον αφορά τη διατήρηση της εθνικής μνήμης, της ελληνικής γλώσσας και παράδοσης, καθώς και τη σύσφιξη των δεσμών της ελληνικής κοινότητας με τη μητέρα πατρίδα.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να προβάλει περαιτέρω τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου από την εκεί ελληνική κοινότητα ο κ. Αναστασιάδης παραχώρησε, σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.

 Εκτός των ομιλιών, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης απαγγελία ποιημάτων και τραγούδια από μικρούς μαθητές, παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, καθώς και βραβεύσεις Ελλήνων της Τασκένδης με σημαντική προσφορά και ιστορική παρουσία.

Παράλληλα, κατά την παραμονή του στην Τασκένδη, ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις και εκτενείς συζητήσεις με τον Πρόεδρο, το 9μελες Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου, προκειμένου να ακούσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα που διατυπώνουν προς την ελληνική Πολιτεία, με κυριότερο την ανάγκη ίδρυσης ελληνικού προξενείου που θα διευκόλυνε τη θεώρηση διαβατηρίων, την έκδοση και επικύρωση εγγράφων από την ελληνική διοίκηση. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς είχε επίσης συναντήσεις με τον υφυπουργό Τουρισμού του Ουζμπεκιστάν κ. Κουτσίεφ, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φιλίας Ουζμπεκιστάν – Ελλάδας κ.κ. Ασούροφ και Ριζάεφ αντιστοίχως, καθώς και την επίτιμη πρόξενο της Κύπρου Nαταλία Βόλκοβα, την πρέσβη της ΕΕ στο Ουζμπεκιστάν Σαρλότ Αντριέν και τον Έλληνα αξιωματούχο του ΟΗΕ, υπεύθυνο για προγράμματα ανάπτυξης στο Ουζμπεκιστάν   Σπύρο Κλειστά.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.