ΘέμαΤοπικά

Νέο «όχι» από Καλαφάτη, κάθετα αντίθετος στην μετεγκατάσταση στη Σίνδο

Ο νέος ΥΜΑΘ προφανώς έχει κληθεί να βάλει ένα τέλος στη συζήτηση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά και το δείχνει με κάθε τρόπο μέσα από τις συνεντεύξεις που δίνει τις τελευταίες ημέρες. Στην τελευταία του συνέντευξη στην voria σημειώνει με νόημα ότι «το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω» σχετικά με την ΔΕΘ ενώ κάνει λόγο για «αποκατάσταση αυτής της διαχρονικής υστέρησης με σημαντικά έργα υποδομής τα οποία ήδη βρίσκονται σε ώριμο στάδιο» αναφερόμενος στην δυτική πλευρά της πόλης. Παρακάτω τα συγκεκριμένα αποσπάσματα της συνέντευξης.

Γιατί να αισιοδοξούμε ότι εμβληματικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη όπως οι αναπλάσεις στη ΔΕΘ και στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, το project της νέας Τούμπας και το fly over στον περιφερειακό, αυτή τη φορά θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων και δεν θα έχουν την τύχη του πολύπαθου μετρό;

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται στο ακέραιο και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το χώρο της Δ.Ε.Θ.: το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο βρίσκεται στο ΣτΕ, ενώ προχωρά και ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, ο οποίος συγκέντρωσε το παγκόσμιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (116 υποψήφιοι από 33 χώρες και 5 ηπείρους).  Στόχος είναι το 2026 (στα 100 χρόνια από τη 1η ΔΕΘ) η Θεσσαλονίκη να έχει ένα νέο σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, καθώς και ένα μεγάλο πάρκο-πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της. Σε ό,τι αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου ακολουθεί η πορεία προς την έκδοση του σχετικού Π.Δ. και το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Η δυτική Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν ανοιχτό πνεύμονα πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής, πολιτισμού, και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης. Σε ό,τι αφορά το Γήπεδο της Τούμπας: εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αναμένεται η έκδοση του ΠΔ που σηματοδοτεί την αρχή  για ένα υπερσύγχρονο γήπεδο ικανό να φιλοξενήσει αθλητικές διοργανώσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας και να  αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά την ευρύτερη περιοχή.

Έχετε ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της ΔΕΘ θεωρείται λήξαν, δείχνοντας έτσι ότι η ανάπλαση στην καρδιά της πόλης είναι μονόδρομος. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για αντισταθμιστικά οφέλη στη δυτική Θεσσαλονίκη που νιώθει διαχρονικά αδικημένη και ζητάει τη μετεγκατάσταση της έκθεσης στη Σίνδο;

Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη  από τα ανατολικά έως τα δυτικά και από τα νότια στα βόρεια. Η πόλη είναι μία και αδιαίρετη και η Κυβέρνηση δεν δέχεται  διαχωρισμούς και διακρίσεις. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η  αποκατάσταση αυτής της διαχρονικής υστέρησης με σημαντικά έργα υποδομής τα οποία ήδη βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Η επέκταση του Μετρό στη ΒΔ πλευρά της πόλης,  το πρότυπο παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, ο δυτικός προαστιακός σιδηρόδρομος,  η αξιοποίηση των στρατοπέδων «Γκόνου» και «Καρατάσιου» είναι μόνο ορισμένα από αυτά.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.