Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΦοΔΣΑ ΚΜ και ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλης Γεράνης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Γιώργος Τσακούμης, συναντήθηκαν  στην έδρα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, όπου υπέγραψαν  μνημόνιο συνεργασίας των δύο φορέων, με σκοπό:

– την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την κυκλική οικονομία,

– την αποδοτικότητα των πόρων και την κυκλική χρήση των υλικών, 

– την προώθηση δράσεων για την πρόληψη της δημιουργίας και επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος

– καθώς επίσης την υποστήριξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Ειδικότερα, οι στόχοι του Συμφώνου Συνεργασίας είναι:
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε επιστημονικά και τεχνικά θέματα, μεταξύ άλλων και μέσω συγκρότησης Ομάδων Εργασίας με εκπροσώπους των δύο φορέων.
  • Από κοινού ανάπτυξη δράσεων για την προώθηση της πρόληψης παραγωγής και της επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων. 
  • Από κοινού ανάπτυξη δράσεων για την προώθηση της ανακύκλωσης και τη δημιουργία αγοράς δευτερογενών προϊόντων. 
  • Ανάπτυξη από κοινού δράσεων για την ένταξη των αρχών Industry 4.0 και τη συλλογή και αξιολόγηση bigdata στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. 
  • Διοργάνωση κοινών δράσεων εκπαίδευσης/κατάρτισης
  • Διοργάνωση  σε συνεργασία των δύο φορέων και με τη συμμετοχή τρίτων, εκδηλώσεων εκθέσεων και  συνεδρίων για όλα τα παραπάνω θέματα καθώς και για αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής αρμοδιότητας. 
  • Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων (από κοινού σχεδιασμός, υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων). 
  • Αμοιβαία πληροφόρηση και προώθηση θεμάτων και κοινών δράσεων των δύο φορέων μέσα από τα έντυπα, τις ιστοσελίδες τους και την κάθε είδους ενημέρωση των μελών-χρηστών τους και τρίτων  καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε μια κοινή επιτροπή συνεργασίας.

Παρόντες κατά την υπογραφή του μνημονίου εκτός από τους Προέδρους των δύο φορέων, ήταν ο κ. Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Γενικός Γραμματέας του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, ο κ. Κωνσταντίνος Πούλιος, Στέλεχος του ΦΟΔΣΑ  και μέλος της ΜΕ Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο κ. Μιχάλης Παπαστεργίου, Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο κ. Φώτης Κουβουκλιώτης, Γενικός Γραμματέας της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ και η κ. Χρύσα Λασκαρίδου, Διευθύντρια του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, κ. Γεράνης: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ραγδαίων και καθοριστικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο, και τη χώρα μας.  Η πανδημία επιταχύνει αυτές τις αλλαγές και δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Ο πυρήνας των αλλαγών εντοπίζεται στην εν εξελίξει 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, των ρομπότ, των αυτόνομων οχημάτων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί η 4η Βιομηχανική επανάσταση όπως η προηγούμενη είναι να την παντρέψουμε με την κυκλική οικονομία.

Ο συνδυασμός κυκλικής οικονομίας και 4ης βιομηχανικής επανάστασης ενέχει μεγάλες ελπίδες για ένα πιο βιώσιμο πλανήτη, με περισσότερη ευμάρεια, κοινωνική δικαιοσύνη και παραγωγή πλούτου για όλη την ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, της στροφής προς την κυκλική οικονομία,  θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και μαζί με το ΤΕΕ/ΤΚΜ  από κοινού θα βάλουμε τις βάσεις στην Κεντρική Μακεδονία για αυτό το πάντρεμα της 4η βιομηχανικής επανάστασης με την κυκλική οικονομία.Αντίστοιχα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Τσακούμης δήλωσε: όπως  γνωρίζετε είμαστε  το παλαιότερο  και το μεγαλύτερο περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ, με περίπου 17.000 μέλη. Το Επιμελητήριό μας ασκεί το ρόλο του τεχνικού συμβούλου για το σύνολο των φορέων της διοίκησης και αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια. Μέσω του θεσμικού μας ρόλου και αξιοποιώντας την εμπειρία και την επιστημονική κατάρτιση των μελών μας. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι πια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αποτελεσματικές και τολμηρές πολιτικές στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ως φορείς είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε δυναμικά στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, ώστε να κάνουμε πράξη τολμηρές πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν την Κεντρική Μακεδονία σε πρωτοπόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων –προστασίαs του Περιβάλλοντος.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.