ΘέμαΤοπικά

Μειώθηκε το χρέος της ΔΕΥΑΔΔ – Όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την ΕΥΑΘ

Μόνο ως ιστορικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι στιγμές για την ΔΕΥΑΔΔ και τον πρόεδρο της Σπύρο Σταματάκη καθώς υπογράφηκε η συμφωνία διαγραφής χρέους μεταξύ της ΔΕΥΑΔΔ και της ΕΥΑΘ μετά από δύο χρόνια δύσκολων και επίπονων διαπραγματεύσεων που δίνει μια τεράστια «ανάσα» στην δημοτική επιχείρηση άλλα και τον δήμο Δέλτα.

Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα με την ΔΕΥΑΔΔ να βγάζει από τις «πλάτες» της χρέος ύψους 8 εκ. ευρώ και παράλληλα το υπόλοιπο ποσό να διακανονίζεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την δημοτική επιχείρηση.

Το δημοτικό συμβούλιο με έκτακτη συνεδρίαση χαιρέτισε την συμφωνία μεταξύ ΔΕΥΑΔΔ και ΕΥΑΘ και διατύπωσε ομόφωνα την στήριξη του προς την ΔΕΥΑΔΔ ώστε να ανταπεξέλθει στους όρους της συμφωνίας.

Ο βραχνάς του χρέους

Ο βραχνάς του χρέους προς την ΕΥΑθ μετρά ήδη πολλά χρόνια και η Delta press πρώτη ήδη από το Νοέμβριο του 2016 είχε αναφερθεί στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, παραθέτοντας δηλώσεις των ιθυνόντων της ΕΥΑΘ οι οποίοι τόνιζαν ότι θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες κατά του δήμου Δέλτα(αγωγές κτλ.). Από τότε πέρασε πολύς καιρός, οι αγωγές από την ΕΥΑΘ έγιναν μιας και η διοίκηση Φωτόπουλου δεν κατάφερε να βρει λύση ή συμβιβασμό με την ΕΥΑΘ και ο δήμος Δέλτα έφτασε να είναι αντιμέτωπος με αγωγές ύψους 14 εκ. ευρώ(!) καθώς πέρα από το χρέος υπάρχουν τόκοι κτλ.

Αυτή είναι η κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η ΔΕΥΑΔΔ με τα ποσά να ήταν τεράστια όπως και οι ευθύνες αυτών που τα επωμίστηκαν τόσο από πλευράς ΔΕΥΑΔΔ με το τεράστιο χρέος να τους βαραίνει όσο και από την ΕΥΑΘ η οποία είναι μια ανώνυμη εταιρία που οφείλει να διασφαλίζει τα συμφέροντα της.

Η μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες με την οποία οδηγούμαστε σε μείωση του χρέους της ΔΕΥΑΔΔ προς την ΕΥΑΘ κατά 8 εκατομμύρια ευρώ! Αυτή η απίστευτη μέχρι πριν από λίγους μήνες εξέλιξη δεν έχει μόνο έναν «πατέρα» άλλα σίγουρα έχει έναν πρόεδρο της ΔΕΥΑΔΔ που όταν όλοι έβλεπαν τα χρέη και την προβληματική λειτουργία, αυτός έβλεπε ότι υπάρχει μέλλον στην ΔΕΥΑ, έβλεπε ότι μπορεί να έχει η ΔΕΥΑΔΔ την λειτουργία που αρμόζει στους δημότες, τις υπηρεσίες που οφείλονται απέναντι τους και σίγουρα για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα του χρέους προς την ΕΥΑΘ. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Σπύρος Σταματάκης ο οποίος πλην των προβλημάτων της ΔΕΥΑΔΔ έπρεπε να αντιμετωπίσει και όσους στο εσωτερικό του δήμου και της διοίκησης ήταν απέναντι του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως τώρα έφτασε αυτή η υπόθεση στο τέλος και η επιτυχία πρωτίστως πιστώνεται σε αυτόν καθώς η απαλλαγή χρέους ύψους 8 εκ. ευρώ είναι κάτι που σπάνια βλέπουμε όχι μόνο στον δήμο Δέλτα άλλα σε δήμους σε όλη την Ελλάδα που συνήθως τα χρέη αυξάνονται και δεν μειώνονται!

Φυσικά τον Σταματάκη τον βοήθησε η στήριξη του και του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργού κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος επίσης συνέδραμε αποφασιστικά για την απαλλαγή από τον βραχνά του χρέους με την συνεισφορά 3 εκ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως και η ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στο πρόσωπο του.

Τι προβλέπει η συμφωνία με την ΕΥΑΘ

Ο Δήμος Δέλτα, κατά κύριο λόγο, υδροδοτείται  από την ΕΥΑΘ Α.Ε. και συμπληρωματικά από δημοτικές γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα σήμερα από την ΕΥΑΘ Α.Ε υδροδοτούνται  οι περιοχές της Σίνδου, Νέας Μαγνησίας, Διαβατών, οικισμός Αγίας Σοφίας (ΡΟΜΑ), εργατικές κατοικίες Διαβατών, Χαλάστρα  και Ανατολικό.

Για τη χρονική περίοδο των ετών 2013 – 2020 η ΔΕΥΑΔΔ, έχει σήμερα επίδικές και μη επίδικες ληξιπρόθεσμες Οικονομικές  υποχρεώσεις προς την ΕΥΑΘ Α.Ε συνολικού ποσού (€13.699.467,00) τις οποίες και η ΔΕΥΑΔΔ  αδυνατεί  να ικανοποιήσει  με ιδίους πόρους.

 Η ΕΥΑΘ ΑΕ από την πλευρά της, έχει κάνει τις κατωτέρω ενέργειες δικαστικής διεκδίκησης των απαιτήσεων της:

Για τις οφειλές ποσού 7.858.444,85 € (κεφάλαιο) που γεννήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 01.08.2013 έως 30.04.2017, έχει καταθέσει τη με αριθμό 112298/16203/2017 αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Για τις οφειλές ποσού 2.617.759,24 ευρώ (κεφάλαιο) που γεννήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 01.05.2017 έως 30.11.2018, έχει καταθέσει τη αριθμό κατάθεσης 1403/1186/2019 αγωγή στο ίδιο δικαστήριο, η οποία συζητήθηκε στις 19.01.2021

Μετά  από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις των δύο μερών , κατά τις οποίες εκφράστηκε η βούληση εκατέρωθεν να επιλυθεί το μακροχρόνιο ζήτημα της οφειλής της ΔΕΥΑΔΔ προς την ΕΥΑΘ Α.Ε,   επήλθε συμφωνία – ρύθμιση με πολύ ευνοϊκούς όρους  για τη ΔΕΥΑ του Δήμου Δέλτα

Συγκεκριμένα

                              1. Η Αρχική Οφειλή  (έως και 03/08/2020)  ανέρχεται  σε Ευρώ Δέκα Τρία Εκατομμύρια Εξακόσιες Ενενήντα Εννέα Χιλιάδες Τετρακόσια Εξήντα Επτά (€13.699.467,00). Έκτοτε τα τρέχοντα τιμολόγια εξοφλούνται εμπρόθεσμα οπότε και δε δημιουργείται νέα οφειλή. 

Με την υπογραφή της συμφωνίας :

                              α) αφαιρούνται καταρχήν τα ποσά των λογισθέντων τόκων ποσού Ευρώ Πεντακόσιες Είκοσι Οκτώ Χιλιάδες Εβδομήντα Έξι και Πενήντα Δύο Λεπτά (€ 528.076,52)

                              β) αφαιρείται ποσό Ευρώ Τέσσερα Εκατομμύρια Διακόσια Εξήντα Έξι Χιλιάδες Τετρακόσια Πέντε και Δέκα Πέντε Λεπτά (€4.266,405,15) που αντιστοιχεί σε ποσοστό έκπτωσης Τριάντα Έξι τοις Εκατό (36%) επί των χρεώσεων κατανάλωσης νερού για την περίοδο κατανάλωσης από 1.1.2013 έως και 31.12.2019, σύμφωνα με την  κοινά αποδεκτή Πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Με τίτλο «ΑΠΩΛΕΙΕΣ & ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΥΔΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΘ Α.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΑ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ»

                              Απομένει υπόλοιπο Ευρώ Οκτώ Εκατομμύρια Εννιακόσιες Τέσσερις Χιλιάδες Εννιακόσια Ογδόντα Πέντε και Τριάντα Τρία Λεπτά (€ 8.904.985,33) (Αρχικό Αναπροσαρμοσμένο Υπόλοιπο), το οποίο διακανονίζεται να εξοφληθεί τμηματικώς ως εξής:

                              – αφαιρείται ποσό Ευρώ Δύο Εκατομμυρίων Εννιακοσίων Ενενήντα Εννιά Χιλιάδων Εξακοσίων Εβδομήντα και Εβδομήντα Λεπτών (€2.999.670,70) εξοφλήθηκε ήδη με καταβολή στις 13/08/2021 με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών  και καταλογίζεται ότι απομείωσε ισόποσα το Αρχικό Αναπροσαρμοσμένο Υπόλοιπο (Καταβληθέν).

                              – ποσό Ένα Εκατομμύριο Οκτακόσιες Χιλιάδες (€1.800.000) συμφωνείται να το καταβάλει η ΔΕΥΑΔΔ στην ΕΥΑΘ ΑΕ το αργότερο έως την 31.12.2024 προκειμένου, στο μεσοδιάστημα, η ΔΕΥΑΔΔ από κοινού με την ΕΥΑΘ ΑΕ να εξεύρουν χρηματοδοτικούς πόρους μέσω των προγραμμάτων στήριξης πληθυσμιακών ομάδων ή άλλων ειδικών χρηματοδοτικών πόρων (Ειδικό Αναπροσαρμοσμένο Υπόλοιπο).

Το υπόλοιπο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση του Καταβληθέντος και του Ειδικού Αναπροσαρμοσμένου Υπολοίπου από το Αρχικό Αναπροσαρμοσμένο Υπόλοιπο ανερχόμενο σε Τέσσερα Εκατομμύρια Εκατόν Πέντε Χιλιάδες Τριακόσια Δέκα Τέσσερα Ευρώ και Εξήντα Τρία Λεπτά (€ 4.105.314,63) (Τελικό Αναπροσαρμοσμένο Υπόλοιπο) θα εξοφληθεί ως εξής:

Ποσό που δεν θα υπολείπεται του Ενός Εκατομμυρίου Ευρώ (€ 1.000.000 Ευρώ) έως 31.12.2022 (Εφάπαξ Μερική Καταβολή Τελικού Αναπροσαρμοσμένου Υπολοίπου).

Το  υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε ογδόντα (80) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2023 και εντεύθεν.

ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ: Μια βαθιά ικανοποίηση και δικαίωση

Ο πλέον ικανοποιημένος και δικαιωμένος άνθρωπος σε όλο τον δήμο Δέλτα είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ ο οποίος είδε προσπάθειες δύο ετών να αποδίδουν καρπούς και να αφαιρούν από την ΔΕΥΑΔΔ ένα τεράστιο ποσό που ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σπύρος Σταματάκης μιλώντας στην Delta press σημειώνει ότι «μια μακρά και επίπονη διαδικασία διαπραγμάτευσης έφτασε στο τέλος της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ίδια την ΔΕΥΑΔΔ και φυσικά τους δημότες του δήμου Δέλτα καθώς πλέον οι οφειλές της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης μειώνονται κατά τουλάχιστον 8 εκ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη είναι για μένα προσωπικά, τους συνεργάτες μου, τους εργαζόμενους στην ΔΕΥΑΔΔ και όλους όσους λίγο ή πολύ συνετέλεσαν για να βρεθούμε σήμερα εδώ μια τεράστια δικαίωση. Με διακατέχει ένα αίσθημα βαθιάς ικανοποίησης καθώς η δική μας ΔΕΥΑΔΔ κατάφερε να αντιστρέψει την πορεία και να εξοικονομήσει χρήματα, να είναι αποδοτική και ωφέλιμη στους δημότες, να είναι βιώσιμη και να αποτελέσει ένα παράδειγμα λειτουργίας. Πλέον είναι στο χέρι του δημοτικού συμβουλίου η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και της στήριξης την οποία ομόφωνα έδωσε στην ΔΕΥΑΔΔ για να προχωρήσουμε στο πλάνο της ανάπτυξης της».

*Όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη Delta press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.