Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση: “Απαράδεκτη η απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ”

Η απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ, σύμφωνα με την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ προς το Υπουργείο Παιδείας, βασισμένη στις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), είναι απαράδεκτη.

Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι γίνονται για ακόμα μια φορά “πειραματόζωα” στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων για τον χάρτη των ΑΕΙ. Οι παραπάνω αλλαγές πραγματοποιούνται σε ένα πολύπαθο Ίδρυμα, από το οποίο έχουν περάσει κυριολεκτικά σαν “οδοστρωτήρας” αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Οι περαιτέρω μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων προστίθενται στις χρόνιες ελλείψεις του διδακτικού προσωπικού, των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού λόγω της υποχρηματοδότησης, στην αβεβαιότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μετά και την πανεπιστημιοποίηση.

Η απόφαση αγνοεί τις ζωές και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και δεκάδων εργαζόμενων, έχει παρθεί χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, χωρίς καμία εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των σπουδών των φοιτητών. Η ίδια η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ είναι αποκαλυπτική. Οι “ανάγκες της οικονομίας”, δηλαδή μεταξύ άλλων η “παροχή υπηρεσιών προς τρίτους” και η “πρόσβαση στην αγορά”, τοποθετούνται ως βασικό κριτήριο για τις παρούσες καταργήσεις και συγχωνεύσεις των τμημάτων. Ταυτόχρονα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής γίνεται το άλλοθι για την κατάργηση τμημάτων.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι “ανάγκες της αγοράς” και οι ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων δεν πάνε μαζί. Ότι η “αυτοχρηματοδότηση” και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδήγησε σε πλήρη οικονομική ασφυξία τα τμήματα και τις ανάγκες τους, σε αποψίλωση του προσωπικού και των υποδομών. 

Δεν συναινούμε σε αλλαγές που θα βάλουν νέα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές. Καλούμε σε συντονισμό όλων των φορέων και των κατοίκων της περιοχής μας με τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους του ΔΙΠΑΕ, για την κλιμάκωση και την μαζικοποίηση του αγώνα για:

  1. Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος του ΔΙΠΑΕ.
  2. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους απαραίτητους όρους.
  3. Να εξασφαλιστεί άμεσα η αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών. 
  4. Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και την πρακτική άσκηση ενταγμένη σε αυτό.
Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.