ΠολιτικήΤοπικά

Κάλεσμα σε συγκέντρωση από το ΚΚΕ για τα αποτεφρωτήρια – Την ερχόμενη Κυριακή 21/3

Τις τελευταίες ημέρες το ΚΚΕ έχει κάνει έντονη την παρουσία του στην περιοχή της Σίνδου με αφίσες και έντυπο υλικό που μοιράζουν μέλη του και παράλληλα καλούν σε συγκέντρωση την ερχόμενη Κυριακή 21/3 στις 11 π.μ. στην πλατεία της Σίνδου όπου θα μιλήσει η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Λίνα Χατζηκυριάκου. Ο λόγος είναι τα αποτεφρωτήρια επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων που δύο εταιρίες σχεδιάζουν να φτιάξουν στην βιομηχανική περιοχή. Το ΚΚΕ εκφράζει με δυναμικό τρόπο την αντίθεση του και κλιμακώνει τις ενέργειες του με την συγκέντρωση της ερχόμενης Κυριακής. Το κείμενο που μοιράστηκε τις τελευταίες ημέρες είναι το παρακάτω:

«Η πρόθεση δύο εταιρειών για λειτουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλη την περιοχή της Σίνδου και των όμορων περιοχών. Οι επιπτώσεις στην υγεία, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στον αέρα είναι σημαντικές και επικίνδυνες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και αναφέρει:

«Οι συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων υπόσχονται μεγάλα και γρήγορα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επενδύσουν στον τομέα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα έδωσαν τα ρέστα τους στην εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων και των επικίνδυνων αποβλήτων.

Όσοι φαίνεται τώρα να αντιδρούν, ενώ προηγούμενα παρουσίαζαν ως σωτήρες του τόπου τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εκμεταλλευτές του πλούτου που παράγει ο λαός και τους υπεύθυνους για τα συνεχιζόμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα, έστρωσαν το έδαφος για να φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προώθησαν και προωθούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον ευαίσθητο τομέα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο άμεσα και έμμεσα τους εργαζόμενους, τους κατοίκους σε κάθε δήμο.

Βάφτισαν προστασία του περιβάλλοντος την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και επικίνδυνων αποβλήτων. “Έθαψαν” την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και προωθούν την επεξεργασία των σύμμεικτων (πράσινος κάδος) γιατί έτσι συμφέρει τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι θα κρατάνε ό,τι χρειάζονται και τα υπόλοιπα “στην πυρά”.

Εμβληματικό παράδειγμα σύμπτωσης θέσεων είναι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που  η διοίκηση (ΝΔ) δεν χρειάστηκε να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της αφού τα βρήκε όλα έτοιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (διαιώνιση της δυσοσμίας και ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ, καύση απορριμμάτων στον “ΤΙΤΑΝ”, ΜΕΑ Λαγκάδα).

Ταυτόχρονα, όσο προωθούσαν με “λεπτομέρεια” την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, διαχρονικά υποκλίνονταν βαθιά στην ασυδοσία του κεφαλαίου, κυρίως του βιομηχανικού, να ρυπαίνει κατά βούληση με τα επικίνδυνα απόβλητά του. Η γενικόλογη υφιστάμενη νομοθεσία για τη διαχείριση επικίνδυνων απόβλητων αποτελεί “σχέδιο επί χάρτου”. Ο νόμος για το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) της κυβέρνησης ΝΔ, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, των 725 σελίδων, καλύπτει τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων σε μόλις επτά σελίδες απολογιστικού και γενικόλογου περιεχόμενου.  Αντίστοιχα, στο νέο της νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, όχι μόνο συνεχίζεται η απουσία συγκεκριμένων μέτρων για τα επικίνδυνα απόβλητα, αλλά περιέχονται και αναφορές που διευκολύνουν την ασυδοσία του κεφαλαίου. Για παράδειγμα αναφέρονται επιτρεπτές παρεκκλίσεις, που στην πράξη ακυρώνουν την απαγόρευση ανάμειξης επικίνδυνων και μη αποβλήτων, επαναλαμβάνεται η δυνατότητα αποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων στους ΧΥΤΑ κλπ.

Σε αυτές τις συνθήκες, η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού της Σίνδου και της ευρύτερης περιοχής, των εργαζομένων στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ, θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Οι μονάδες που σχεδιάζονται θα αποθηκεύουν και θα αποτεφρώνουν επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα, αξιοποιώντας μέχρι κεραίας το φιλικό, από κάθε άποψη, για τους μονοπωλιακούς ομίλους, νομικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων πρότεινε ως κατάλληλους χώρους τοποθέτησης νέων μονάδων αποτέφρωσης τις ΒΙΠΕ, μεταξύ αυτών και τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά με κριτήρια μείωσης του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, το ίδιο νομοθέτημα ενθάρρυνε τις επενδύσεις ιδιωτών σε αυτό τον τομέα.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι υγειονομικές επιπτώσεις από τις παραπάνω επενδύσεις είναι σοβαρές για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής. Το τονίζουν οι εκθέσεις και αναλύσεις επιστημόνων, που συνδέουν καρκινογενέσεις και άλλους κινδύνους για την υγεία με τις διοξίνες και τα φουράνια που παράγει η καύση αποβλήτων. Πρόκειται για ρύπους επικίνδυνους ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, επειδή διασπώνται δύσκολα και συσσωρεύονται στο περιβάλλον και τους ζωντανούς οργανισμούς. Είναι επίσης προφανές ότι η γειτνίαση των οικοδομικών τετραγώνων ΟΤ 52 και ΟΤ 58, όπου σχεδιάζονται να λειτουργήσουν οι αναφερόμενες μονάδες, με κατοικίες είναι δεδομένη.

Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι μια αρνητική γνωμοδότηση είτε του δήμου είτε και της Περιφέρειας δεν σημαίνει ότι μπορεί να εμποδίσουν τις παραπάνω επενδύσεις.

Αποτελεί μονόδρομο η κινητοποίηση του λαού της ευρύτερης περιοχής, των μαζικών φορέων για να μπει φρένο στους επικίνδυνους  σχεδιασμούς.

Χρειάζεται να μπει στο στόχαστρο η πηγή των συνεπειών από την εκμετάλλευση και διαχείριση των αποβλήτων που δεν είναι άλλη από τη διαχείριση και επεξεργασία αποβλήτων με μοναδικό σκοπό την επίτευξη της μέγιστης κερδοφορίας και παράλληλα η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει στο επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί

Ο λαός της δυτικής υπαίθρου της Θεσσαλονίκης ζει στο πετσί του τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός για εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων είναι κρίκος στην αλυσίδα αντιστοιχών ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, καύση απορριμμάτων “ΤΙΤΑΝ”). Τελικά, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ούτε φθηνότερη Ενέργεια απολαμβάνουν, ούτε ασφάλεια στο φυσικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον που ζουν.

Λύση δεν είναι η δοκιμασμένη πολιτική των κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων σε δήμους και Περιφέρειες, που όλα τα “σφάζουν” για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Η όποια αντίδραση από πλευράς δήμων, και του δημάρχου του Δήμου Δέλτα, αν δεν συνδυαστεί με την εναντίωση στο ζήτημα της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και με ταυτόχρονη καταδίκη των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια από κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι έωλη.

Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην αιτία των προβλημάτων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων “ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ” και “POLYGREEN”, που θα επεξεργάζονται τόνους αποβλήτων, ως αντιλαϊκή και καταστροφική για το περιβάλλον.

– Να πραγματοποιηθεί αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων από την εν λόγω επένδυση στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής.

– Να εκτιμηθεί ο κίνδυνος “βιομηχανικού  ατυχήματος” όπως πυρκαγιά, έκρηξη ή διαρροή που μπορεί να προκύψει από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά τη λειτουργία των μονάδων και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους κατοίκους και το περιβάλλον της περιοχής.

– Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με αποκλειστική κρατική ευθύνη, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (δάση, υδάτινοι πόροι, εδάφη κλπ.), με  ενίσχυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διέξοδος για τον λαό μας είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο και στόχος της οργάνωσης της παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές μπορεί να εγγυηθεί την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης για να μπει φρένο στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς. Το έπραξε στους αγώνες ενάντια στη δυσοσμία και ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών (RDF / SRF) στις τσιμεντοβιομηχανίες στο Βόλο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, θα το πράξει και τώρα με όλες του τις δυνάμεις. Καλεί τους εργαζόμενους να συγκρουστούν συνολικά με την κυρίαρχη πολιτική, όπως εκφράζεται και στη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με το περιβάλλον. Να χαλάσει, με την οργανωμένη πάλη του, τα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων στην περιοχή».

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.