ΘέμαΤοπικά

Ιωαννίδης: “Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε!” – Σταματήστε την αφαίμαξη προσωπικού

Ο Γ.Ιωαννίδης μαζί με τους Κυρίζογλου, Δανιηλίδη και Αναγνωστόπουλο έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για να σταματήσει η αφαίμαξη του προσωπικού  των δήμων

Δίωρο λουκέτο  από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 14.00 έβαλε για μία μέρα ο Δήμος Δέλτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αφαίμαξη του προσωπικού από θέσεις ευθύνης μέσω κινητικότητας  χωρίς την έγκριση του Δημάρχου. Αφορμή οι πρόσφατες δύο  αποχωρήσεις στελεχών από την Αντιδημαρχία Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, προς υπηρεσίες Ασύλου του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής που προκάλεσαν   «έμφραγμα» στην υπηρεσία.

Οι τελευταίες 13 μετακινήσεις υπαλλήλων μέσα από τον κύκλο της εφαρμογής της κινητικότητας με αποσπάσεις μετατάξεις και μεταθέσεις κατά κύριο λόγο προς υπηρεσίες της Κεντρικής Κυβέρνησης από τις Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. 

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης  κατά τη διάρκεια της δίωρης κινητοποίησης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για το θέμα  στο πλαίσιο της κινητοποίησης, παρουσία των δημάρχων   Αμπελοκήπων –Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου Νεάπολης Συκεών και Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Σίμο Δανιηλίδη  και  Χαλκηδόνας Σταύρο Αναγνωστόπουλο,  καθώς και με την παρουσία όλης της διοίκησης του Δήμου Δέλτα και υπαλλήλων.

«Η αποχώρηση τα τελευταία 2,5 χρόνια μέσα από τον κύκλο της εφαρμογής της κινητικότητας  13 στελεχών  από την οικονομική και διοικητή υπηρεσία,  χωρίς να ζητηθεί η συνυπογραφή και η συγκατάθεση του Δημάρχου, έχει σαν αποτέλεσμα τη συνολική συρρίκνωση της και  κατ΄ επέκταση μη εύρυθμη λειτουργία της ώστε να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε στοιχειωδώς τους συμπολίτες μας. Αυτές  οι μετακινήσεις σε συνδυασμό  με τις συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας δεκαετίας και την μη αντικατάσταση του προσωπικού,  μας έχει φέρει σε τραγική κατάσταση. Οι διοικητικές διεκπεραιώσεις στον δήμο γίνονται σε ποσοστό χαμηλότερο του 65%. Προσπαθούμε με εμβαλωματικές  λύσεις να καλύψουμε τα κενά για την εξυπηρέτηση του κοινού και την εμπρόθεσμη ανταπόκριση στα αιτήματα των Αρμοδίων Υπουργείων που ορθώς μας επιβάλλει στενά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών.

 «Ζητούμε:  Nα σταματήσει ο κύκλος αιμορραγίας από τον δήμο μας. Να υπάρχει πάντα η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής. Nα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια συνολική προκήρυξη προσλήψεων προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δήμου, οικονομολόγους, πολιτικούς μηχανικούς και άλλους επιστήμονες που είναι απαραίτητοι» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αμπελοκήπων –Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου και τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Σίμο Δανιηλίδη και τον δήμαρχο Χαλκηδόνας Σταύρο Αναγνωστόπουλο  για την στήριξη.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Λουμπούτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν από τις ελλείψεις προσωπικού στον Δήμο Δέλτα.   «Η Διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες, στα πλαίσια των διαθέσιμων ανθρωπίνων πόρων και ταυτόχρονα την έλλειψη προσωπικού, που δεν δημιουργήθηκε με ευθύνη της, αλλά εξαιτίας της εφαρμογής της «κινητικότητας» και των άκριτων αποσπάσεων προσωπικού, προς υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα» τόνισε ο κ. Λουμπούτης.

Κυρίζογλου – Δανιηλίδης: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις να προσφύγουμε στο ΣτΕ

Από την πλευρά του  ο δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι οι περιφερειακοί Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διοίκησης λόγω έλλειψης προσωπικού καθώς τα τελευταία 13-14 χρόνια δεν  έχουν γίνει προσλήψεις στους δήμους. «Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας και συμπαραστεκόμαστε στο Δήμο Δέλτα. Θεωρούμε ότι η διαδικασία της κινητικότητας όπως γίνεται,  χωρίς αναπλήρωση των κενών θέσεων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου, είναι αντισυνταγματική και θα πρέπει να κινηθούμε ως αυτοδιοίκηση προς την κατεύθυνση της δικαστικής προσφυγής ώστε να κηρυχτούν επίσημα αντισυνταγματικές οι διαδικασίες» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου σημειώνοντας ότι οι 1400 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν αντιστοιχούν μόλις σε τρείς υπαλλήλους ανά δήμο.

Ο   δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Αντιπροέδρος της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για νομοθεσία – τερατούργημα υπογραμμίζοντας ότι αν η πολιτεία θέλει να κάνει κινητικότητα ας την κάνει αυτοτελώς από κεντρική διοίκηση σε κεντρική διοίκηση. «Πολλοί δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις. Έχουμε το μαχαίρι στο λαιμό από το κράτος για συγκεκριμένες ημερομηνίες διεκπεραίωσης και καλώς το έχουμε αλλά δεν έχουμε προσωπικό. Οι διατάξεις  είναι αντισυνταγματικές καθώς μεταξύ άλλων διαλύουν την διοικητική Αυτοτέλεια και πρέπει να προσφύγουμε στο ΣτΕ» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης με έμφαση.

 Στην κινητοποίηση έδωσαν το παρόν ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Τερζίδης οι Αντιδήμαρχοι  Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Αλμπάνης, Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Γλώσσης, Χαλάστρας Αχιλλέας Χαντές, Δημοτικοί Σύμβουλοι, από τον Δήμο Χαλκηδόνας οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Ζήσης Βαϊνάς  και Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Μπατζαρακίδης, η πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Δέλτα και μέλος της ΠΟΕ ΟΤΑ Μαρία Κατούδη, προϊστάμενοι υπηρεσιών και εργαζόμενοι στο Δήμο Δέλτα.

*Από την έντυπη έκδοση της DELTA press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.