ΘέμαΤοπικά

Ημερίδα για το μέλλον της μυδοκαλλιέργειας – Στήριξη στους καλλιεργητές ζήτησε ο Ιωαννίδης

Ημερίδα για το μέλλον της μυδοκαλλιέργειας  και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, η Διεύθυνση αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης και ο Δήμος Δέλτα.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, παίρνοντας το λόγο ζήτησε την άμεση αποζημίωση των μυδοκαλλιεργητών που πέρυσι υπέστησαν σφοδρή ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας στον Θερμαϊκό και την άμεση εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή, την έγκριση και εφαρμογή της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), καθώς και ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη δυναμική ανάπτυξη και την εξέλιξη της μυδοκαλλιέργειες με την επίλυση της χωροθέτησης των υπαρχόντων αλλά και νέων καλλιεργειών.

Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε την άμεση στήριξη της πολιτείας για να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την επιβίωση του προϊόντος. Τάχθηκε υπέρ μιας νέας περιβαλλοντικής μελέτης και την ανάγκη να δοθούν άδειες σε νέους μυδοκαλλιεργητές και να εγκριθεί χωροθέτηση για τη δραστηριοποίηση τους, ανεξάρτητα απο την ΠΟΑΥ.

«Οι μυδοκαλλιέργειες του Δήμου μας αποτελούν ένα τεράστιο ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας μας. Πρέπει να παραμείνουν ενεργοί και να μη μαραζώσουν. Η πολιτεία οφείλει να τους στηρίξει. Πέρυσι η παραγωγή εξαφανίστηκε λόγω κλιματικής κρίσης και φέτος είναι μειωμένη κατά πάνω από 25%. Επιπλέον οι μυδοκαλλιεργητες δραστηριοποιούνται σε ένα απαρχαιωμένο περιβάλλον με συνθήκες που δεν βοηθούν την ανάπτυξη του κλάδου», υπογράμμισε ο δήμαρχος Δέλτα.

Ο Συντονιστής Α.Δ.Μ.Θ., Δρ. Ιωάννης Σάββας, ανοίγοντας την ημερίδα, τόνισε ότι η ημερίδα είναι προσανατολισμένη στην κλιματική αλλαγή και θα προσφέρει «τους ενδεδειγμένους τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων για την επόμενη χρονιά».

Για τη δραματική κρίση του κλάδου μετά και τις περυσινές απώλειες και την ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων μίλησε ο πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών, Κώστας Βερβίτης.

Γεωργαντάς: “Πληρωμές τις επόμενες εβδομάδες”

«Η κλιματική κρίση δείχνει τις συνέπειές της και οι επιστήμονες καλούνται να μας δώσουν τα φώτα τους», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ απαντώντας στα αιτήματα των μυδοκαλλιεργητών ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση των πληρωμών τους, οι οποίες όπως είπε θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, που μίλησε για εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους μυδοκαλλιεργητές, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου για την ομαλή δραστηριότητα των καλλιεργητών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κωνσταντίνα Αδάμου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, που τόνισε το μέγεθος της περσινής καταστροφής και την ανάγκη χωροθέτησης της δραστηριότητας των μυδοκαλλιεργητών.

Στην ημερίδα έδωσε το «παρών» ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Αξιού, Φάνης Αλμπάνης, και πλήθος μυδοκαλλιεργητών της περιοχής, ενώ τις επιστημονικές απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της και την προστασία των μυδοκαλλιεργειών εξέθεσαν σημαντικοί επιστήμονες. Την ημερίδα συντόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης, Χρόνης Μακρίδης.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.