ΕλλάδαΘέμα

Η ώρα της παρέλασης (live)

Πριν 200 χρόνια η Ελλάδα ξεκινούσε την επανάσταση. Η ώρα της μεγάλης παρέλασης φτάνει, ενώ η Google με ένα doodle συμμετέχει στη γιορτή.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα ξεκινήσει από τις 08:00 το πρωί με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην οποίαν θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η Αναστασία Ζαννή, μια κλασική τραγουδίστρια (σοπράνο) διεθνούς ακτινοβολίας.

Στις 08:30 θα ακολουθήσει δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Στις 09.20 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή και των αλλοδαπών υψηλών προσκεκλημένων. Επίσης θα γίνει ανάκρουση Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.

Εν είδει προανακρούσματος της παρέλασης, θα προβληθούν μηνύματα προς τον ελληνικό λαό από δύο εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ως ώρα έναρξης της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης έχει οριστεί η 10η πρωινή. Λόγω των μέτρων προφύλαξης για τη μετάδοση του κορονοϊού, η παρακολούθηση της παρέλασης δεν προβλέπεται για τους πολίτες. Θα υπάρξει, ωστόσο, πλήρης κάλυψη της εκδήλωσης από την κρατική τηλεόραση, σε απευθείας μετάδοση. Την περιγραφή έχουν αναλάβει ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά, στέλεχος της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστρια της ειδικής τηλεοπτικής εκπομπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, «Αρετή και Τόλμη».

Όπως συνηθίζεται στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, εκτός από τη δράση στο έδαφος θα υπάρξουν πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών -αλλά σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ πριν. Και, κυρίως, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά στην ιστορία, σχηματισμών από σύμμαχες χώρες (ΗΠΑ και Γαλλία). Σε μια υψηλού συμβολισμού συνένωση δυνάμεων, στους ελληνικούς αιθέρες θα εμφανιστούν αμερικανικά F16, γαλλικά Rafale και βρετανικά Voyager μαζί με τα F16 και τα Mirage της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα οποία θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις.

Η κορύφωση της συγκίνησης για τη μοναδική ιστορική σημασία της φετινής επετείου αναμένεται με την περιφορά κειμηλίων όπως τα λάβαρα της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας, αλλά και οστεοθηκών ηρώων της Επανάστασης. 

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.