LifeΤοπικά

Γιορτάζουμε το Περιβάλλον στο Καλοχώρι!

Με… πινέλα και οικολογικά χρώματα θα γιορτάσει την Ημέρα Περιβάλλοντος η ΕΥΑΘ στον «Κόκκινο Δρόμο» στο Καλοχώρι, συντηρώντας και εξωραΐζοντας την προσφιλή αυτή περιβαλλοντική διαδρομή εν όψει καλοκαιριού, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις».

Από τις 10 το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, της ΠΚΜ, εθελοντές και περιβαλλοντικές ομάδες θα βάψουν τα παγκάκια, τις δενδροδόχους, θα συντηρήσουν γεφυράκια και θα φυτέψουν αλμυρίκια, φροντίζοντας βέβαια να μην διαταράξουν την ηρεμία του οικοσυστήματος και ειδικά των φλαμίνγκο της περιοχής. Ένα διακριτικό «ελαφρύ» στέγαστρο θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στην αρχή της διαδρομής, στο φράγμα, για την ανάπαυση των περιπατητών. Το “παρών” θα δώσει στις 11:00 και ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Νωρίτερα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, σε δύο σταντ σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης (Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή και Αριστοτέλους με Μητροπόλεως) θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και συμβολικά δωράκια εν όψει του φετινού εορτασμού και θα παρέχονται πληροφορίες για συμμετοχή στην εθελοντική δράση του Καλοχωρίου.

Το μήνυμα φέτος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι λιτό αλλά ηχηρό: έχουμε μόνο μια Γη (#OnlyOneEarth, το hashtag της Ημέρας) κι εμείς, παρόλα αυτά, χρησιμοποιούμε το ισοδύναμο 1,6 πλανητών σαν τη Γη, για να συντηρήσουμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να «σηκώσουν» τις ανάγκες μας, ενώ η κλιματική κρίση προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα με ανθρώπινα θύματα, μετακινήσεις πληθυσμών και απώλειες τρισεκατομμυρίων! Ο ΟΗΕ, λοιπόν, καλεί τον καθένα μας ξεχωριστά να παίξει σήμερα κιόλας ρόλο-κλειδί στην αλλαγή της στάσης μας ως κοινωνία απέναντι στο περιβάλλον.

«Πράσινο» βραβείο

Στο ίδιο πλαίσιο της Ημέρας Περιβάλλοντος, τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΥΑΘ θα απονείμει και το «πράσινο» βραβείο για τον διαγωνισμό καινοτομίας κι επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ και το MITEF Greece. Το θέμα ήταν η αναζήτηση τεχνολογιών για την απομάκρυνση ρυπαντικού φορτίου από τα ανεπεξέργαστα λύματα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), μαζί με τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησής του, στο πλαίσιο πάντα της κυκλικής οικονομίας.

Τα σταντ στην Αγίας Σοφίας και στην Αριστοτέλους θα στηθούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Δείτε ακόμη:
Επιχείρηση ανανέωσης του «Κόκκινου Δρόμου» στο Καλοχώρι (ΦΩΤΟ)

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.