ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Καύσιμα θέρμανσης, προϋποθέσεις και προθεσμίες

Νέα επιδόματα για φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πετρέλαιο, βιομάζα – πέλλετ , θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και μπλέ κηροζίνη.

Εισοδηματικά κριτήρια:

Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων που διαμορφώνονται, έχουν σχέση τόσο με τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και με το ποσό της επιδότησης:

-Παλαιοί δικαιούχοι που έλαβαν επιδότηση πετρελαίου πέρυσι, φέτος θα λάβουν αυξημένο ποσό επιδότησης(όχι διπλάσιο)

16.000 ευρώ για τον άγαμο

24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Παλαιοί δικαιούχοι που πέρυσι έκαναν χρήση φυσικού αερίου, αλλά φέτος θα κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

16.000 ευρώ για τον άγαμο

24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Νέοι δικαιούχοι θεωρούνται όσοι υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά και παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των κριτηρίων

14.000 ευρώ για άγαμο

20.000 ευρώ για έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Εδώ μπήκε «κόφτης» από το υπουργείο Οικονομικών. Οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν με τα ΠΕΡΣΙΝΑ εισοδηματικά κριτήρια και ταυτόχρονα τους ξεχωρίζει από τους παλαιούς δικαιούχους, που είχαν λάβει και πέρυσι επιδότηση. Έτσι, αν έκαψαν πέρυσι ρεύμα ή αέριο, φέτος τους συμφέρει να κάψουν πετρέλαιο, γιατί θα έχουν διπλή επιδότηση, επομένως τους μεταφέρει από τις άλλες πηγές θέρμανσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και τους επιβραβεύει.

Ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο έχει στραφεί στον «μαύρο χρυσό», είναι ότι η τιμή του συμπεριλαμβάνει ΕΦΚ και ΦΠΑ, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής στην ουσία αν επιδοτηθεί, απλά πληρώνει μικρότερο μέγεθος φόρων.

Ποιοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης τελικά;

Όσοι κάνουν μετάβαση από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι νέοι δικαιούχοι, που δεν έλαβαν πέρσι το επίδομα, ή θα κάνουν πρώτη φορά αίτηση και θα χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης.

Ποια καύσιμα επιδοτούνται;

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

•πετρέλαιο θέρμανσης

•φωτιστικό πετρέλαιο (μπλέ κηροζίνη)

•φυσικό αέριο ή υγραέριο

•καυσόξυλα

•βιομάζα

•πέλλετ

Το κριτήριο για την ακίνητη περιουσία αυξάνεται πιθανότατα, λόγω της αύξησης των αντικειμένων, από τις 180.000 ευρώ περίπου στις 200.000 ευρώ, καθώς ακόμη δεν έχει βγει η τελική απόφαση.

Τι ισχύει για την επιδότηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλων, βιομάζας, πέλλετ και κηροζίνης;

Στην επιδότηση θα συμπεριληφθούν, τα ξύλα, το πέλλετ και η βιομάζα, σε μικρούς ορεινούς οικισμούς και όχι οριζόντια σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Το αέριο και το πετρέλαιο θα επιδοτηθεί και πάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως φαίνεται το ίδιο και η μπλε κηροζίνη . Οι δικαιούχοι θα πρέπει ν’ ανεβάσουν στην ΑΑΔΕ τους αριθμούς τιμολογίων αγοράς ή τους λογαριασμούς κατανάλωσης στην περίπτωση του φυσικού αερίου.

Τι θα γίνει με την επιδότηση κηροζίνης, δηλαδή το μπλε φωτιστικό πετρέλαιο;

Εκπληρώνεται απ’ ό,τι φαίνεται το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, να συμπεριληφθεί στην επιδότηση ανά λίτρο και η κηροζίνη, στην λογική της ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών στην θέρμανση. Σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τη διάρκεια επιδότησης του φωτιστικού πετρελαίου, αν δηλαδή επιδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο του πετρελαίου θέρμανσης ή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν έως και σήμερα και πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στην τελική απόφαση που θα λάβει το υπουργείο οικονομικών.

Αντώνης Μάνος
Λογιστής
Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας ΟΕ

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.