ΘέμαΤοπικά

ΔΕΥΑΔΔ – Σταματάκης: Νέοι στόχοι για τη σωστή διαχείριση του πολύτιμου νερού

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ, Σπύρος Σταματάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Water-Waste, το οποίο πραγματοποίησε αφιέρωμα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Δέλτα.

Ο κ. Σταματάκης αναφέρθηκε στη σημαντική πορεία που έχει διαγράψει η ΔΕΥΑΔΔ και στους νέους στόχους που έχουν τεθεί για την παραπέρα ανάπτυξή της και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στη συνέντευξη ο Σπύρος Σταματάκης:
Η ΔΕΥΑ Δέλτα έχει κλείσει σχεδόν 12ετία από την ίδρυσή της. Πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές το έργο που έχει επιτελέσει;

Όταν αναφερόμαστε σε Δημοτικές Επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΥΑ, είναι δεδομένος ο σκοπός τους, που δεν είναι άλλος από την προσφορά στην τοπική κοινωνία. Κρίνοντας συνολικά λοιπόν την λειτουργία και παρά τα όποια προβλήματα που κατά καιρούς έχουν προκύψει στο βάθος της δωδεκαετίας, η ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα έχει σίγουρα θετικό πρόσημο στην λειτουργία της και πλέον μπορεί να θέσει νέα όρια και στόχους πάντα με γνώμονα τον πολίτη και την διαχείριση του πολύτιμου πόρου για τη ζωή μας, του νερού.

Ποια τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν;

Όταν αναλάβαμε ήρθαμε αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα συσσωρευμένο, υπέρογκο χρέος προς την ΕΥΑΘ με την ΔΕΥΑΔΔ να οφείλει εκατομμύρια ευρώ. Επίσης την κακή οργάνωση σε επίπεδο υποδομών, την έντονη υποστελέχωση, τα προβλήματα του απαρχαιωμένου δικτύου, τις φυσικές και εμπορικές απώλειες νερού σε ποσοστό άνω του 50% από το δίκτυο μας και πολλά ακόμα που σχετίζονται με την εικόνα των αντλιοστασίων και των βιολογικών που απλά δεν λειτουργούσαν!

Πώς κινηθήκατε ως νέα διοίκηση για την επίλυση των προβλημάτων; Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και ποια προγραμματίζονται;

Όπως λέω πάντα πρέπει να σπείρεις για να θερίσεις. Έτσι λοιπόν το πρώτο διάστημα δώσαμε όλη μας την προσοχή στην οργάνωση της επιχείρησης και την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που αφορούσαν τις παραμελημένες υποδομές όπως σας είπα παραπάνω. Διαμορφώσαμε έναν σύγχρονο νέο χώρο και κινηθήκαμε άμεσα για την λειτουργικότητα των υποδομών. Ενδεικτικά θα σας πω πως πριν λίγες μέρες δεχτήκαμε επίσκεψη από τεχνικές εταιρείες του εξωτερικού στα αντλιοστάσια vacuum και στην ΕΕΛ Αξιού, γιατί αποτελούν πλέον πρότυπες εγκαταστάσεις στον τομέα μας.

Όμως αφού οργανώσαμε και την τεχνική μας υπηρεσία αρχίσαμε άμεσα την παραγωγή μελετών και την ταυτόχρονη υποβολή προτάσεων για χρηματοδοτήσεις.  Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιούμε το σημαντικότερο, από όλες τις απόψεις έργο, της διοίκησης μας που είναι η κατασκευή αγωγού που θα δώσει μετά από δεκαετίες πόσιμο και καθαρό νερό στην δημοτική ενότητα του Αξιού. Αυτό είναι ένα έργο πνοής και τεράστιας αξίας για τους συμπολίτες μας, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να απολαύσουν αυτό που όλοι εμείς θεωρούμε αυτονόητο, την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ταυτόχρονα βέβαια υλοποιείται ένα άλλο μεγάλο έργο υποδομής που αφορά την ολική αντικατάσταση των παλαιωμένων εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στις Δ,Ε Χαλάστρας Κυμίνων και Μαλγάρων με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου και τοποθέτηση ψηφιακών καταμετρητών για όλες αυτές τις περιοχές. Παράλληλα ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό το δίκτυο αποχέτευσης στη ΔΕ Αξιού. Μιλάμε για έργα που αναβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών και διασφαλίζουν την αειφορία.

Όμως δεν τελειώνουν τα έργα εδώ, καθώς πρόσφατα έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις που θα ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο των έργων υποδομής και αφορούν την εγκατάσταση Τηλεμετρικών Συστημάτων παρακολούθησης και την τοποθέτηση ψηφιακών υδρομετρητών στο σύνολο σχεδόν του Δήμου Δέλτα. Πρόκειται για δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.760.000 περίπου που έρχονται από χρηματοδοτήσεις του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης του ΥΠ,ΕΣ και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντίστοιχα. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες πολλές δράσεις μεγαλύτερες ή μικρότερες που χωρίς αμφιβολία θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου Δέλτα στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Πολλές ΔΕΥΑ έχουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Αντιμετωπίζετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα; Πώς βλέπετε να μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα μόλις αναλάβαμε όταν και η δική μας ΔΕΥΑ με ελάχιστους υπαλλήλους και χωρίς καμία οργάνωση είχε να αντιμετωπίσει ανάγκες και προκλήσεις για τα οποία απαιτούνταν όχι μόνο πολλαπλάσιος αριθμός εργαζομένων αλλά κυρίως εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά. Καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που δόθηκε στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις για να έχουμε σήμερα αυτό το προσωπικό που χρειάζεται. Θεωρώ πως είμαστε μια ομάδα που μπορούμε και λειτουργούμε με επάρκεια και σχεδιασμό και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρετούμε και άλλες υπηρεσίες μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Όλα αυτά φάνταζαν εξωπραγματικά μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια το ενεργειακό κόστος προκαλεί οικονομική ασφυξία στις ΔΕΥΑ.Η δική σας ΔΕΥΑ πόσο έχει δυσκολευτεί και πως βλέπετε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς αλλά και για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. Στην εποχή της ενεργειακής κρίσης οι ΔΕΥΑ έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπέρογκο ενεργειακό κόστος λόγω των μεγάλων εγκαταστάσεων για τις οποίες έχουν την ευθύνη λειτουργίας Το κόστος της ενέργειας έχει πολλαπλασιαστεί και δεν είναι δυνατό οι ΔΕΥΑ να ανταποκριθούν σ αυτό. Η δική μας θέση είναι, να μην μετακυληστεί σε καμία περίπτωση, το πρόβλημα στον καταναλωτή δημότη ο οποίος έχει ήδη πληγεί αρκετά από την κρίση και την ακρίβεια στη χώρα.

Η ΔΕΥΑ Δέλτα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και προκειμένου να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, έχει ήδη μελετήσει τη σκοπιμότητα της Εφαρμογής του Μέτρου του Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net- Metering) και του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net-Metering), και τη δυνατότητα αξιοποίησης τους. Παράλληλα έχει προταθεί ένα επενδυτικό πλάνο για την απεξάρτηση της επιχείρησης από το κόστος ενέργειας και αναζητούνται δυνατότητες χρηματοδότησης από σύγχρονα εθνικά ή ευρωπαϊκά εργαλεία.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ;

Σας ανάφερα αρχικά ότι η ΔΕΥΑ είχε ένα χρέος εκατομμυρίων προς την ΕΥΑΘ. Δεν σας είπα ότι ήταν ο μεγαλύτερος οφειλέτης με χρέος που ξεπερνούσε με τους τόκους και τις προσαυξήσεις τα 14 εκ. ευρώ. Αυτό ανήκει όμως στο παρελθόν καθώς η δική μας διοίκηση κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με μείωση του χρέους, διαγραφή προσαυξήσεων και στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτή είναι η καινούργια πραγματικότητα και εμείς οφείλουμε αυτό το «δώρο» που μας έγινε και βγήκαμε από την οικονομική ασφυξία να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Με γνώμονα τα παραπάνω άμεσα καταρτίσαμε χρηματοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας ώστε να έχουμε το πλάνο βάση του οποίου η ΔΕΥΑ του δήμου Δέλτα θα παραμείνει βιώσιμη και λειτουργική. Αυτή η μελέτη είναι το δικό μας «ευαγγέλιο» για να μην ξαναβρεθεί ποτέ ξανά η ΔΕΥΑΔΔ σε περιπέτειες.

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι που έχουν τεθεί για περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικότητας της ΔΕΥΑ;

Έχουμε καταρτίσει ένα masterplan λειτουργίας της ΔΕΥΑΔΔ και ένα πενταετές πλάνο δράσεων στα οποία περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πτυχές της λειτουργίας της επιχείρησης και ο άμεσος προγραμματισμός μας. Πλέον έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις και λειτουργούμε συντονισμένα με κύρια στόχευση να γίνει η ΔΕΥΑ Δέλτα μια επιχείρηση ορόσημο στο χώρο της, ένα περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που σκοπό θα έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ορθή διαχείριση του ευαίσθητου τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται.

Δείτε ακόμη:
Νέα μείωση του χρέους της ΔΕΥΑΔΔ προς την ΕΥΑΘ κατά 80%!

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.