ΘέμαΤοπικά

Δ. Δέλτα: Σύσταση καθαρισμού οικοπέδων για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς

Ο Δήμος Δέλτα καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να τα καθαρίσουν, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Παράλληλα, τους ενημερώνει να προχωρήσουν σε κλάδεμα και απομάκρυνση όλων των τυχών εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων υλικών και επισημαίνει ότι απαγορεύεται το άναμμα οποιονδήποτε υλών από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Βερβίτης:

«Η αντιδημαρχία και το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δέλτα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μηχανισμού της λήψης μέτρων πρόληψης κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, με το άρθρο 94 του Ν. 3852/10 και τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών έχουν την υποχρέωση να προβαίνουν σε καθαρισμό (αποψίλωση) των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Επίσης, κλάδευση δένδρων και απομάκρυνσή τους καθώς και απομάκρυνση όλων των τυχόν εγκαταλελειμμένων καυστών ή εύφλεκτων υλικών. Στους αναφερόμενους χώρους απαγορεύεται άναμμα οποιονδήποτε υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου. Στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2024 κι έχοντας στόχο την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, υπενθυμίζουμε ότι μέχρι την 30η Απριλίου, οφείλουν δίχως άλλη ειδοποίηση να το πράξουν και ότι τυχούσα πλημμελής εκτέλεσή των ανωτέρω επισύρει χρηματικά πρόστιμα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πενήντα λεπτών (0,50€) ανά τετραγωνικό μέτρο όπως καθορίζεται στις διατάξεις του αρ. 75. του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και επιπλέον η δαπάνη καθαρισμού του χώρου ανάλογα των μέσων και των δαπανών που θα απαιτηθούν.

Επιπλέον σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του Ποινικού Κώδικα, και της εν γένει περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πληροφορίες σχετικές και οδηγίες προστασίας υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://civilprotection.gov.gr/odigies prostasias/dasikes-pyrkagies».

Δείτε ακόμη:
Αυτοψία Μπισμπινά στις εργασίες για τη μεταφορά νερού στον Αξιό (vid)

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.