ΘέμαΤοπικά

Πώς θα ξεμπλοκάρει το σχέδιο για το logistics center στο Γκόνου

Ζητούμενο παραμένει ακόμα η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου και η μετατροπή του σε εμπορευματικό κέντρο (logistics center) και σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Εμπορευματικό Κέντρο αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, ενώ μέχρι τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να τρέξουν μια σειρά από σημαντικές διαδικασίες που ακόμη εκκρεμούν.

Το ακίνητο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εντός των ορίων του Δήμου Δέλτα, ενώ ένα κομμάτι του συνορεύει με τα όρια του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Η αξιοποίηση του ακινήτου σκοντάφτει σε κρίσιμα διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να τακτοποιήσουν τάχιστα, έτσι ώστε απρόσκοπτα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός σε έναν χρόνο από τώρα. 

Συγκεκριμένα το ακίνητο δεν έχει καθόλου χρήσεις γης, δεν έχει σύνδεση με το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό δίκτυο εντός αυτού έχει εγκαταλειφθεί, δεν έχει καθαριστεί ο χώρος, ενώ αρμόδιες πηγές ανέφεραν στη Voria.gr ότι «τώρα κανονίστηκε να φύγουν και να εγκατασταθούν αλλού τα αρτοποιεία των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εντός του Γκόνου».

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να «ωριμάσει το ακίνητο» και να πραγματοποιήσει τις μελέτες, ενώ πρέπει να κάνει και το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) το οποίο, παρότι χρονοβόρο, το Ταμείο μπορεί να το προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, καθώς έχει μεγάλη τεχνογνωσία στο αντικείμενο.

Όπως έλεγαν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, με το ΕΣΧΑΔΑ «θα καθοριστούν οι χρήσεις της γης» που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Από εκεί και πέρα, το ΕΣΧΑΔΑ για το Γκόνου θα πρέπει να λάβει αρχικά τη θετική γνωμοδότηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Στη συνέχεια θα πρέπει να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης,  το οποίο απαρτίζεται από γενικούς γραμματείς πολλών διαφορετικών υπουργείων. Αμέσως μετά να δοθεί έγκριση από τη ΔΥΠΑ – Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων- του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- και στη συνέχεια να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα» ανέφεραν στη Voria.gr κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπροσθέτως τόνιζαν ότι «η δουλειά είναι δύσκολη», καθώς πρέπει να περάσει από διάφορες επιτροπές και να εγκριθεί, «οπότε το να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη διαδικασία και να βγει ο διαγωνισμός του σε ένα χρόνο από τώρα θα είναι μια επιτυχία».

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την έκταση, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, «ένα κομμάτι θα γίνει logistics, άλλο ένα κομμάτι μπορεί να γίνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου».

Αισιοδοξία από τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ

Πάντως, χθες, στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων δήλωσε αισιόδοξος ότι με την εμπλοκή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και ο διαγωνισμός για το logistics center στο Γκόνου θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2024.

Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντίδης, η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου θα ανοίξει 3.500 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει προστιθέμενη αξία 300 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία, με εσωτερική απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 8%-10%.

«Το έργο θα διευκολύνει εξαγωγικό επιχειρείν και θα αποτελέσει κίνητρο εξαγωγικής δραστηριότητας για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, με επίκεντρο το λιμάνι της», πρόσθεσε.

Πηγή: Voria.gr

Δείτε ακόμη:
Δήμος Δέλτα: Ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο Γιάννης Ιωαννίδης (pics)

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.