ΕλλάδαΘέμα

Θεσσαλονίκη: Ηχηρή παρέμβαση των 473 μεγάλων επιχειρήσεων στην εκδήλωση «Ανάσχεση Βύθισης – Έκρηξη Ανάταξης»

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία η εκδήλωση των 473 μεγάλων επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών και του think-tank Νέο Όραμα στο ξενοδοχείο ΜΕΤ. Παραβρέθηκαν Βουλευτές , Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι, επιχειρηματίες και πολίτες.

Στο πάνελ ανέπτυξαν τα θέματα σημαντικοί καθηγητές και επιχειρηματίες οι κ. κ. Βαρσακέλης Νίκος, Ευστρατίου Ανδρέας, Μπόγιας Χρήστος, Ναξιάδης Μενέλαος, Νικολαΐδου Έλλη, Παυλίδης Παύλος, Φιλίππου Νίκος.

Εκπροσωπούν πολίτες και επιχειρήσεις με πωλήσεις το 50% του ΑΕΠ της ΠΚΜ και απασχολούν ~11.000 εργαζόμενους. Είναι μια μεγάλη σύμπνοια- συγκέντρωση για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την άρση των εμποδίων. Συμπλέουν ενυπόγραφα στα κύρια θέματα και 2 Δήμαρχοι δυτικής Θεσσαλονίκης με 400.000 κατοίκους, 8 βουλευτές όλων των κομμάτων, 4 ευρωβουλευτές και πολίτες.

Προτάθηκε στην πολιτεία να εφαρμόσει ρηξικέλευθες και νόμιμες λύσεις, με την άρση των 3-4 αθέμιτων εμποδίων ανάπτυξης και επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, που είναι η προσέλκυση επενδύσεων δυτικά, η άρση των εμποδίων για τις επιχειρήσεις δυτικά, του θαλασσίου μετώπου και του ΓΠΣ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα προτάθηκε να δοθούν εφικτές και νόμιμες λύσεις στην εθνική νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις και την απεμπλοκή από το εσωτερικό χρέος των 340 δις €. Διαφορετικά η χώρα θα δυσκολεύεται να πάει μπροστά!

H Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων με ειδικό θετικό έγγραφο για τις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στη δυτική.

Οι επιχειρήσεις θέλουν τις αρχές στο πλευρό τους να υποστηρίζουν το όραμα τους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις!

Επισημάνθηκε ότι υπάρχει Φως Ελπίδας! Επιθυμία είναι να διορθωθούν τα αίτια που βύθισαν τη περιοχή, το διχασμό και τη διχόνοια βορρά- νότου και ανατολικά- δυτικά. Να εφαρμοστούν ίδια νομικά μέτρα και ίδια σταθμά.

Όλες οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι άμεσης απόδοσης και δεν απαιτούνται κρατικά χρήματα.

Οι 473 μεγάλες επιχειρήσεις και το think-tank Νέο Όραμα είναι ίσως η πιο διαχρονική παρέμβαση με πρόσημο την ανάταξη στην περιοχή. Έχουν επιβεβαιωθεί όλες οι επισημάνσεις και οι θετικές προτάσεις που κατατέθηκαν, και από τη Ε. Ένωση και από τον ΠΘ. Έχουν επιβεβαιωθεί και οι αρνητικές επισημάνσεις για την οικονομική υποχώρηση της περιοχής. Ευχαρίστησαν τους παριστάμενους που εργάζονται άοκνα, συνεχώς, με την υπογραφή τους και την παρουσία τους και δίνουν αγώνα ανάπτυξης.

Σημείωσαν ότι οργανώθηκαν 7 εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή, έγιναν δεκάδες δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και sites, έγιναν παρεμβάσεις σε όλες τις διαβουλεύσεις, στα κρίσιμα νομοσχέδια, προσκληθήκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Βουλή.

Διευκρίνισαν ότι δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο, δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν έχουν ιεράρχηση επίλυσης, ανάλογα με την ωριμότητα. Όπως το θέμα της ΥΑ του χωροταξικού Κ. Μακεδονίας, για να προσαρμοστεί στη νομιμότητα της ΕΕ. Εκκρεμεί στον Υπουργό, υποσχέθηκε 2 φορές την επίλυση του. Μπορεί να λυθεί αύριο και να αρχίσει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν οι δημόσια ορατοί επικείμενοι κίνδυνοι, οι οποίοι επισημαίνονται, για να προληφθούν οι αστοχίες.

Προτάθηκε να υλοποιηθεί η ανάταξη με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες. Να ξεκολλήσει η Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα επίσημα δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Μόνο με μακέτες για την επόμενη δεκαετία δεν αναστρέφεται η βύθιση. Η δυσφορία αποτυπώνεται στο κοινό αίσθημα.

H κεντρική διαπίστωση της σημερινής κατάστασης δίνεται από την Eurostat. Για το 2021 κατέταξε την χώρα προτελευταία σε αγοραστικό ΑΕΠ στην ΕΕ και προφανώς τη Μακεδονία τελευταία. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατά 70% κατευθύνονται στην Αττική και μόνο 10% στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμούν ότι θέλει η Πολιτεία την άρση των αιτιών βύθισης. Είναι επιλογή της. Διαφορετικά οι ευθύνες είναι μεγάλες.

Για την κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα είναι σαφές ότι ορισμένοι σορτάρουν στην υποβάθμιση, και άλλοι ανθίστανται στις διορθώσεις. Ποιες είναι οι παρανομίες, ποιες οι προσπάθειες επικοινωνιακής απόκρυψης, ποια είναι τα συμφέροντα? Κυρίαρχη όμως είναι η νομιμότητα, η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή.

Τι επετεύχθη; η οριζόντια και καθολική αναγνώριση του προβλήματος από όλους και τον ΠΘ, η ειδική παρέμβαση για τους 473, υπέρ της νομιμότητας από την ΕΕ και τον πρ. Πρ. Γιούνκερ, η διόρθωση των λουκέτων- μετεγκαταστάσεων στον αναπτυξιακό νόμο από τον ΠΘ.

Τι απομένει; Η άρση των εμποδίων που μας βύθισαν, η εφαρμογή της νομιμότητας της ΕΕ στη νομοθεσία και η απομάκρυνση αθέμιτων και παράνομων πρακτικών για την περιοχή.

Είναι αθέμιτο να ισχύουν διαφορετικές διατάξεις στην Αθήνα και την ΕΕ, και άλλα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εχθρός μας είναι η σιωπή!

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι:

1) άρση των παράνομων περιορισμών επενδύσεων, χωρίς εμπόδια εκτός ορίων δεξαμενών, όπως προβλέπει η ανώτατη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ώριμο εκκρεμεί στον Υπουργό,

2) διόρθωση του ΠΔ του ΕΧΣ για το θαλάσσιο μέτωπο, ώστε να προβλέπει δυτικά επενδύσεις , όπως ανατολικά και όχι έναν ημιβούρκο και απλά ένα πεζόδρομο,

3) άρση του επαπειλούμενου με ομηρίες πολεοδομικού τοίχους- φράγματος στο Καλοχώρι- Πόντου, γιατί επίσημα προβλέπει καταστροφικές διατάξεις, νέες εισφορές σε χρήμα, αναστολές αδειών,

4) διόρθωση του επικείμενου προς ολοκλήρωση ΓΠΣ Θεσσαλονίκης, από τις καταστρεπτικές διατάξεις μείωσης πληθυσμού, λουκέτων στην παραγωγή και επαμφοτερίζουσες θέσεις, για την κατάργηση των χαρτών Σεβέζο!

Για την Ελλάδα προτάθηκαν:

1) Να διορθωθεί ο κώδικας οφειλών που κατατρέχει τη χώρα με 340 δις € εσωτερικό χρέος και δεν προχωράει. Δεν μπορεί η χώρα με τέτοιο βάρος να πορευτεί. Η νομιμότητα ακόμη και τα μνημόνια προβλέπουν λύσεις οριζοντίων διαγραφών προστίμων και προσαυξήσεων και σε άλλες χώρες έβαλαν πλαφόν στις εκποιήσεις στο 2πλάσιο της αγοράς των δανείων.

2) Για τον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων, να εγκρίνονται και να γίνονται γρήγορα επενδύσεις, χωρίς γραφειοκρατικά.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.