Τοπικά

«Πύρρειος» ο προϋπολογισμός για τον Ιωαννίδη

«Αντάρτικο» από Παππά και Καστελιάνο

Μια δύσκολη βραδιά πέρασε ο Γιάννης Ιωαννίδης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2021 καθώς είδε την πλειοψηφία να μην τοποθετείται υπέρ της εισήγησης της νέας αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Χρύσας Γεωργιάδου για την οποία σίγουρα μόνο «ονειρικό» δεν ήταν το ξεκίνημα της θητείας της στην συγκεκριμένη θέση.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών δέχθηκε βολές για διάφορα θέματα, προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία της, σε μια βραδιά κατά την οποία δεν κατάφερε να περάσει με πλειοψηφία των παρόντων η εισήγηση της.

Μιας και αναφερόμαστε στους παρόντες θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπέρ του προϋπολογισμού που εισηγήθηκε η κ. Γεωργιάδου ψήφισαν οι εξής δεκατέσσερις: Χαλβατζής, Γεωργιάδου, Αλμπάνης, Κυριακίδης, Ελευθεριάδου, Ναζλίδης, Γλώσσης, Σταματάκης, Λουμπούτης, Χαντές, Αντωνιάδης, Μαυρομάτης, Βαλάρης, Ρουσομάνη ενώ κατά το οποίο θεωρείται βάσει νόμου ως λευκό αν δεν υπάρχει άλλη εισήγηση προϋπολογισμού ψήφισαν οι εξής δεκαπέντε: Φωτόπουλος, Καμανάς, Δημοπούλου, Δαρμουσλής, Διαμαντόπουλος, Μπαλογιάννη, Καϊκής, Ζάχος, Σκουλαριώτης, Τερζής, Παππάς, Καστελιάνος, Αλεξανδρίδης, Λιάκος, Κουρόγλου.

Κάποιοι δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα απουσίαζαν, κάποιοι ψήφισαν με κλήση εκείνη την ώρα, κάποιοι με sms(!) άλλα η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόντες τελικά τους: Βαμβάκο, Δουζδαμπάνη, Μπενάκη και Χατζηκυριάκου.

Ο αντιδήμαρχος που στράφηκε εναντίον της διοίκησης

Αν για τον Πέτρο Καστελιάνο υπήρχαν εδώ και καιρό ενδείξεις ότι δεν ακολουθεί και τόσο πιστά την συνεργασία της παράταξης του(Γλώσσης) με τον Ιωαννίδη, για τον Σάκη Παππά τα πράγματα ήταν διαφορετικά μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες όταν και ο ίδιος θεώρησε ως εχθρική πράξη τις ενέργειες της διοίκησης γύρω από τα πεπραγμένα των σχολικών επιτροπών. Κατά την διάρκεια του συμβουλίου επέκρινε την Γεωργιάδου για τον χρόνο κατάθεσης του προϋπολογισμού, για το γεγονός ότι δεν τον έλαβε όπως είπε, για το ότι δεν έγινε ομάδα όπου θα μπορούσαν να συζητηθούν διάφορα πράγματα σχετικά κ.α. Για τους παραπάνω λόγους όπως ανέφερε, ψήφισε κατά, παρά το γεγονός ότι διατηρεί θέση αντιδημάρχου στην διοίκηση Ιωαννίδη!

Από την δική του πλευρά ο κ. Καστελιάνος ανέφερε παρόμοιες αιτιάσεις με τον Παππά μη ψηφίζοντας και αυτός υπέρ και έτσι παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της παράταξης είχε διαφορετική γνώμη ψηφίζοντας θετικά οι δύο σύμβουλοι του δεν τον ακολούθησαν.

Σε επίπεδο εντυπώσεων η ζημιά για Ιωαννίδη

Βέβαια σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης έχει διαμορφώσει είναι αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να περάσει και μόνο με μια ψήφο και αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία έχει αξία κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων και αποτύπωσης των συσχετισμών εντός του δημοτικού συμβουλίου. Σίγουρα θα αξιολογηθεί από τον Ιωαννίδη καθώς έστω και χωρίς επιπτώσεις δίνει ένα αναιμικό στίγμα για την διοίκηση του.

Μεγάλη κόντρα Ιωαννίδη – Φωτόπουλου

Το κλίμα από την αρχή ήταν ηλεκτρισμένο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης για την ψήφιση του προϋπολογισμού και αυτό είχε ως συνέπεια πολύ γρήγορα να «ανάψουν» τα αίματα και να ξεφύγει η συζήτηση από τα πολιτικά και να περάσει και σε προσωπικό επίπεδο κυρίως με Ιωαννίδη και Φωτόπουλο να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους.

Αφού έγιναν οι εισηγήσεις από την πλευρά της διοίκησης η αντιπολίτευση πήρε το λόγο με τον Φωτόπουλο να δίνει το σύνθημα ότι «δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό ο οποίος έχει μόνο συνεχιζόμενα έργα» και να πάρουν και οι υπόλοιποι οι οποίοι είχαν την ίδια άποψη την σκυτάλη. Ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος εστιάσε στο ότι « λείπει πολιτικό όραμα και αναπτυξιακή προοπτική όπως αρμόζει στον δήμο Δέλτα» ενώ ο Σπύρος Σταματάκης ανέφερε ότι «δεδομένων των συνθηκών ο προϋπολογισμός είναι αυτός που μπορεί να σταθεί ρεαλιστικά». Ο Γιώργος Γλώσσης σημείωσε από την πλευρά του ότι «εμείς δεν είπαμε ότι δεν συνεχίζουμε έργα, μία διοίκηση δεν μηδενίζει τους άλλους.  Απλά εμείς παραλάβαμε έργα βαλτωμένα και τα ολοκληρώσαμε ή τα προχωρήσαμε όταν ήταν σταματημένα». Επίσης ο κ. Γλώσσης αναφέρθηκε και στο κύμα φυγής που έχει σαρώσει τις υπηρεσίες δείχνοντας για αυτό τον κ. Φωτόπουλο στον οποίο επίσης έθεσε το ερώτημα για το ύψος των ανείσπρακτων που ξέφυγε στην θητεία του.

Ιωαννίδης: Η επιτομή της αδράνειας και της ανυπαρξίας η διοίκηση Φωτόπουλου

Η παραπάνω ατάκα σε συνδυασμό με όσα ανέφερε και ο Γλώσσης έβαλε σε θέση «μάχης» τον Μίμη Φωτόπουλο ο οποίος απάντησε σε έντονο ύφος λέγοντας προς τον δήμαρχο «είσαι απίστευτος, πότε θα πάρετε απόφαση ότι εσείς διοικείτε. Φτάνει πια βάλτε την ουρά στα σκέλια και δουλέψτε».  Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Δημήτρης Σκουλαριώτης τονίζοντας «σας δείξαμε όλο μας το μεγαλείο, εσείς διοικήστε. Καταψηφίζω και συντάσσομαι με τον επικεφαλής της παράταξης». Η απάντηση ήρθε «πληρωμένη» από την αντιδήμαρχο Βούλα Ελευθεριάδου η οποία τόνισε ότι: «Κύριε Φωτόπουλε είστε πολύ αυστηρός με την διοίκηση και τα έργα που λέτε ότι δεν κάνει. Για αυτό θα πω εγώ ένα έργο που κάνατε, το hot spot στα Διαβατά, ένα έργο σας που δεν θα το ξεχάσει ο κόσμος ποτέ. Πιο ανθρώπινο πρόσωπο ο δήμος δεν είχε ποτέ και να το ξέρετε αυτό».

Βολική «απουσία» Φωτόπουλου για ΔΕΘ

Η «εξαφάνιση» Φωτόπουλου μόλις τελείωσε η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ήταν πολύ βολική για τον ίδιο προσωπικά καθώς θα έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος με ένα πολύ σκληρό δίλλημα μιας και από την μία είναι έμμισθος γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και πρέπει να υπερασπιστεί την ανάπλαση της ΔΕΘ στον χώρο που βρίσκεται τώρα και από την άλλη ως αρχηγός παράταξης στον δήμο Δέλτα πρέπει να υπερασπιστεί το όραμα χιλιάδων συμπολιτών του για την μετεγκατάσταση. Έτσι αποχώρησε και ανέλαβε η κ. Δημοπούλου να βρει την χρυσή ισορροπία και να ψηφίσει –απόντος του αρχηγού- για όλη την  παράταξη του υπέρ της μετεγκατάστασης.

Ιωαννίδης: Ρεαλιστικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός

«Είναι ένας ρεαλιστικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός  με κέντρο τον Άνθρωπο, την κοινωνία  και το Περιβάλλον» τόνισε στην εισήγηση του ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης  και υπογράμμισε ότι «παρά τις δυσκολίες, η διοίκηση του δήμου, συνεχίζει την πορεία της για την υλοποίηση του οράματος της  για την επανεκκίνηση του δήμου Δέλτα και την μετατροπή του σε έναν δήμο οικονομικά εύρωστο με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Φιλοδοξούμε να έχουμε μικρότερη απόκλιση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αν και γνωρίζουμε ότι θα έχουμε απώλειες σε τρέχοντα έσοδα λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Άλλωστε τα ανείσπρακτα χρέη προς τον Δήμο εκτινάχθηκαν στα 8,5 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης».

Στην κορυφή της ατζέντας της δημοτικής αρχής όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης,  βρίσκονται: «Η καθαριότητα  με την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων, η απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η κατασκευή σταθμών φόρτισης,   οι ασφαλτοστρώσεις και ο ηλεκτροφωτισμός ενεργειακής απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, η  ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής  για την προστασία  των πολιτών και της κοινωνίας που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την μείωση των εισοδημάτων». 

Μεταξύ των κυρίων στόχων είναι:

-Η  αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου  Δέλτα κατά 400.000 ευρώ, για την κατασκευή καινούργιου παιδικού σταθμού στη Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας. Η δέσμευση ποσού 74.000 € για την ωρίμανση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης του δικτύου οδοφωτισμού.

-Η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων και η ανανέωση των κάδων απορριμμάτων με την προμήθεια καινούργιων, μια δράση που ξεκίνησε  ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

-Η ανανέωση του  μηχανοκίνητου στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας, με την προμήθεια μέσω των ανταποδοτικών σύγχρονων, οχημάτων.  Η απόκτηση 2 ηλεκτροκίνητων απορριμματοφόρων και η  κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

-Η αύξηση του κωδικού για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, για την αντιμετώπιση των συνθηκών που βιώνουμε από τον covid-19.

-Η τακτοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στα σχολεία, με την ενεργειακή αναβάθμιση   των κτιρίων και τον  προσεισμικό έλεγχο (δράσεις προς ένταξη στο Πρόγραμμα Α. Τρίτσης).

Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται σε 58,836,862,30  ευρώ  έχει αξιολογηθεί κι έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών. Στον προϋπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα και οι εντάξεις στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», που είναι αυτά που θα δώσουν τη μεγάλη αλλαγή στον δήμο Δέλτα τα επόμενα χρόνια.

Από την έντυπη έκδοση της DELTA press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.