ΘέμαΤοπικά

Πρώτη φορά ο δήμος Δέλτα έχει τόσο αληθινό και κοινωνικό πρόσωπο

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κ. Παρασκευή (Βούλα) Ελευθεριάδου εν μέσω μια πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης η οποία προκαλεί αναπόφευκτα και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις μιλάει στην Delta press για τον κορονοϊό, την κοινωνική πολιτική του δήμου, άλλα και για τον μεγάλο στόχο της δημιουργίας δημοτικού ιατρείου στη Σίνδο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΟΔ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • Βρεθήκατε σε μια θέση όπως αυτή της αντιδημάρχου Δημόσιας Υγείας εν μέσω μια πρωτοφανούς σε ένταση και βάθος υγειονομικής κρίσης, αυτής της πανδημίας του κορονοϊού. Τι κάνει ο δήμος Δέλτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας –φυσικά- στο κομμάτι που του αναλογεί;

«Από την  πρώτη στιγμή της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν rapid tests δωρεάν πάντοτε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έγινε ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, απολυμάνσεις όλων των δημοτικών κτιρίων για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ιδιαίτερα στις υπηρεσίας που έχουν επαφή με τους δημότες. Τοποθετήθηκαν απολυμαντικά χειρός σε σχολεία και όλους τους δημοτικούς χώρους ώστε να περιορίσουμε την διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού. 

  • Κατά τη διάρκεια αυτή της περιόδου των lockdown είδαμε την τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων (kibo) στα δύο κέντρα υγείας του δήμου στην Χαλάστρα και στα διαβατά.

Αυτά τα kibo έγιναν δωρεά από δύο φαρμακευτικές εταιρίες προς τον δήμο Δέλτα για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, η εταιρία ELPEN ήταν χορηγός στο kibo που τοποθετήθηκε στο κέντρο υγείας Διαβατών και η Innovis Pharma σε αυτό που τοποθετήθηκε στο κέντρο υγείας Χαλάστρας. Οι συγκεκριμένες κατασκευές θα μείνουν μόνιμα στα κέντρα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας προς το παρόν και αργότερα για τις ευρύτερες ανάγκες των κέντρων. Τα συγκεκριμένα δύο κέντρα υγείας λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα με προγραμματισμένα ραντεβού εξυπηρετώντας όλους τους δημότες μας άλλα και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Κοινωνική Προστασία  λέει ο τίτλος της αντιδημαρχίας που έχετε αναλάβει. Υπάρχει κοινωνική προςστον δήμο μας;

«Είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Δέλτα έχει τόσο αληθινό πρόσωπο και τεράστιο κοινωνικό έργο. Κάθε μήνα γίνεται διανομή από το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε 120 οικογένειες οπότε μιλάμε αθροιστικά για περισσότερους από 1000 δημότες. Που προμηθεύονται αγαθά μακράς διάρκειας νωπά, σχολικά είδη, είδη βρεφικής ανάπτυξης και είδη προσωπικής υγιεινής. Τώρα μιας και έρχεται το Πάσχα θα πρέπει να πούμε ότι η αντιδημαρχία μας σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο σπίτι» θα βοηθήσει ακόμη 400 οικογένειες για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν Πάσχα. Εμείς θέλουμε να είναι όλα τα τραπέζια γεμάτα και όλοι οι συνδημότες μας να μπορέσουν να νιώσουν το Πάσχα. Επίσης το γραφείο της αντιδημαρχίας έχει εξυπηρετήσει από το 2017 περισσότερα από 27.500 αιτήματα που έχουν να κάνουν με την παροχή επιδομάτων όπως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης και όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Ξεχωριστή θέση στις δράσεις της αντιδημαρχίας έχει το Κοινωνικό Φαρμακείο που έχει περισσότερους από 100 ωφελούμενους τους οποίους εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση και με άριστη συνεργασία με το ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμονας».

  • Κλικ στη ζωή. Τι είναι αυτό θα ρωτήσει ο πολίτης όταν το δει στο site του δήμου;

Το «κλικ στη ζωή» είναι ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας, ένα τεράστιο κοινωνικό έργο που αφορά σε μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών και κυρίως δηλαδή του ηλικιωμένους συνδημότες μας που τους παρέχει ένα βραχιολάκι στο χέρι και με ένα κουμπάκι καλούν σε βοήθεια την υπηρεσία που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με συνεργάτη μας. Αφορά επίσης τους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια, αλτσχάιμερ και αυτόματα ειδοποιείται η υπηρεσία αν αυτοί απομακρυνθούν από το επιτρεπτό όριο του σπιτιού. Το έχουμε στο δήμο Δέλτα από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας και είναι απολύτως δωρεάν για τους ωφελούμενους και μέσα στην πανδημία για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η αυτή η υπηρεσία. Έχουμε τοποθετήσει περισσότερα από 250 βραχιολάκια σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Σε άλλους δήμους βλέπουμε να λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία δημοτικά ιατρεία. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει και στον δήμο μας;

Πρόσφατα επισκέφτηκα τα δημοτικά ιατρεία όμορου δήμου με την προϊσταμένη της υπηρεσίας και είδαμε την λειτουργία τους. Είναι αλήθεια ότι θα θέλαμε να έχουμε και εμείς δημοτικά ιατρεία αρχικά στην  Σίνδο. Οι χώροι υπάρχουν, είναι ένας μεγάλος στόχος που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το επόμενο διάστημα.

*Από την έντυπη έκδοση της Delta press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.