Τοπικά

«Πρέπει να υποστηριχθεί ο θεσμός από το Δήμο»

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη Αθ. Κομκούδης «αποκαλύπτεται»…
Η συνέντευξη με τον κ. Αθανάσιο Κομκούδη είχε μεγάλο ενδιαφέρον μιας και ο πρώην αντιδήμαρχος εκπροσωπεί πλέον ένα νεοσύστατο θεσμό, αυτό του συμπαραστάτη του δημότη. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η έκθεση του περιμένει μήνες για να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό δεν μας κάνει να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για την επιτυχία του θεσμού. Για τον θεσμό μιλά ο ίδιος και εμείς από την πλευρά μας παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα από την έκθεση του, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ΔΕΥΑ , η οποία όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, μιας και έχει πολλά ανοικτά θέματα.

-Πόσοι είναι οι συμπαραστάτες πανελλαδικώς;

«Οι δήμοι που έχουν δικαίωμα είναι 161, άλλα προκήρυξη είχαν κάνει μόνο 85, άλλοι 76 ούτε καν προκήρυξη δεν έκανα και από τους 85 έχουν εκλέξει συμπαραστάτη μόνο οι 33. Οι περιφέρειες είναι 13 και οι εφτά από αυτές έχουν εκλέξει συμπαραστάτη ενώ από τους άλλους 6 κάποιοι όπως η περιφέρεια κεντρική Μακεδονίας και Θεσσαλίας δεν έχουν κάνει καν προκήρυξη. Υπάρχει διάθεση από την Κυβέρνηση να πιέσει, για να μπορέσει να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα το δίκτυο περιφερειακών και δημοτικών Συμπαραστατών».

-Πόσο ικανοποιημένο σε αφήνει η πρώτη περίοδος της λειτουργίας του συμπαραστάτη του Δημότη;

«Ο ρόλος μου είναι διττός, ένα κομμάτι η καθημερινότητα που οι πολίτες έρχονται και καταθέτουν τα προβλήματα τους και παράλληλα αυτά που είναι χρόνια και παρεμποδίζουν για χρόνια. Η δυσοσμία στη Σίνδο, το πολεοδομικό σχέδιο στο Καλοχώρι, η ποιότητα του νερού στο Δήμο. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να βλέπεις την λειτουργία του Δήμου και να κάνεις προτάσεις βελτίωσης. Παράδειγμα θα αναφέρω την ΔΕΥΑ και την λειτουργία της».

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νέος αυτός θεσμός;

«Θα πρέπει να υποστηριχθεί ο θεσμός από τον Δήμο να δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο, καθώς δεν πρόκειται να αποδώσει χωρίς δημοσιότητα. Από την δημοτική ενότητα Εχεδώρου έχω τις ενοχλήσεις . Αρχίζει και λειτουργεί εδώ στον Εχέδωρο ο θεσμός όμως πρέπει και τα υπόλοιπα μέρη του δήμου μας να τον γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του».

– Έχουν λυθεί προβλήματα τα οποία αναφέρονται στην έκθεση;

«Η έκθεση αναφέρεται στο 2015 αρκετά θέματα που προκύψαν έχουν λυθεί μέχρι τώρα πχ. Καλοχώρι αντλία λιμνοθάλασσα έγινε.

Θα πρέπει ακόμα περισσότερο να το μάθουνε οι πολίτες και ο Τύπος βοηθά πάρα πολύ και ο Δήμος»
Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την έκθεση του κ. Κομκούδη η οποία έχει διανεμηθεί εδώ και μήνες στην διοίκηση και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου Δέλτα:

«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2015

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 77 Ν. 3852/2010

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ

Η προσπάθεια που γίνεται από την Διοίκηση στην βελτίωση των υποδομών που να έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων συναντά μια σειρά από δυσκολίες, οι οποίες συνεπάγονται πολλές φορές την παρουσία φαινομένων που δυσχεραίνουν το έργο και την αποτελεσματικότητα της.

Ποιο συγκεκριμένα:

Υποστελέχωση υπηρεσιών. Ο Δήμος στερείται στελεχικού Δυναμικού με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία ανταπόκρισης από μέρους της διοίκησης. Αυτό αρκετές φορές προκαλεί την αντίδραση των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν άμεση επίλυση του προβλήματός τους, πράγμα το οποίο δεν είναι εύκολο. Η απαγόρευση προσλήψεων και η αναγκαστική τακτική από μέρους της πολιτείας συμβάσεων 8 μηνών ή 5 μηνών είναι η μέθοδος «να δίνουμε ασπιρίνη σε έναν βαριά νοσούντα ασθενή».

Η μεγάλη έκταση του Δήμου με τις πολλαπλές δράσεις.

Η ύπαρξη βιομηχανικών – βιοτεχνικών – γεωργικών – αλιευτικών δραστηριοτήτων καθώς και η γειτνίαση του Δήμου με την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη δημιουργεί μεγάλες ανάγκες σε θέματα κατασκευών και συντηρήσεων. Η τεχνική υπηρεσία έχοντας μεγάλη υποστελέχωση, δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε.

Η νομική υπηρεσία χρειάζεται επιπλέον στελέχωση έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα και ως προς τις εξωτερικές της υποχρεώσεις ( Δικαστήρια επαφές με υπηρεσίες εκτός Δήμου) αλλά και να συνεργάζεται και να στηρίζει τις υπηρεσίες του Δήμου (γνωρίζω ότι ο Δήμος μας ζήτησε από το ΥΠΕΣ, δύο νομικούς)

Νομικά πρόσωπα, ΔΕΥΑΔ. Στα νομικά πρόσωπα η υποστελέχωση έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις υπηρεσίες του κεντρικού Δήμου. Ιδιαίτερα προβλήματα εμφανίζονται στην ΔΕΥΑΔ.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

α. Υποστελέχωση σε πολύ μεγάλο βαθμό.
β. Μεγάλη έκταση δικτύων ύδρευσης.
γ. Πολλά αποχετευτικά προβλήματα (αυξάνονται πολύ λόγω των επιχειρήσεων όπου οι υποδομές είναι ελάχιστες).
δ. Η Τεχνική υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα από το νόμο να παρεμβαίνει.
ε. Αδυναμία οικονομική (δυσχέρεια στις μετρήσεις ρολογιών, στις εισπράξεις)».

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.