Δήμοι - ΠεριφέρειεςΘέμα

Συμπαραστάτης του Πολίτη: Τι ισχύει με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Ανακοίνωση για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών εξέδωσε η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νιόβη Παυλίδου.

«Φέτος οι μεταβολές του καιρού, έντονες βροχές και καύσωνες, έχουν δημιουργήσει περιβάλλον ιδανικό για πολλαπλασιασμό κουνουπιών», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι για τις αστικές περιοχές ευθύνη έχουν κυρίως οι αρμόδιοι Δήμοι, ενώ προσθέτει ότι έχει αναπτυχθεί ειδική εφαρμογή, μέσω της οποίας κάθε πολίτης μπορεί να υποδείξει τοποθεσίες με υψηλό επίπεδο όχλησης από κουνούπια.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η κα Παυλιδου:

«Κατά τη θερινή περίοδο, στο Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη λαμβάνονται πολλά αιτήματα-διαμαρτυρίες σχετικά με οχλήσεις από κουνούπια.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πολυετές και υλοποιείται συστηματικά στις περιαστικές περιοχές σε όλη την περιφέρεια, όπου αρμοδιότητα έχει η Περιφερειακή Διοίκηση. Για τις αστικές περιοχές ευθύνη έχουν κυρίως οι αρμόδιοι Δήμοι.

Για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, οργανώθηκε, από την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύσκεψη συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων στα τέλη Μαϊου 2023. Πληροφορίες για την υλοποίηση του προγράμματος παρέχονται σε διαρκή Δελτία Τύπου της Περιφερειακής Διοίκησης, τα οποία αναρτώνται και στην Ιστοσελίδα και τα Κοινωνικά Δίκτυα του Περιφερειακού Συμπαραστάτη: [email protected]

Υπενθυμίζεται ότι από την Περιφερειακή Διοίκηση έχει αναπτυχθεί ειδική εφαρμογή, «Mosquito Vision», μέσω της οποίας κάθε πολίτης από το κινητό του μπορεί να υποδείξει τοποθεσίες με υψηλό επίπεδο όχλησης, ώστε να  προγραμματισθούν, κατόπιν αδείας από τα αρμόδια Υπουργεία, ψεκασμοί κουνουπιών.

Η εφαρμογή παρέχεται χωρίς χρέωση από το PlayStore (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624).

Επίσης οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην δωρεάν τηλεφωνική γραμμή, 800-11-244-24 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00πμ-4:μμ.

Όλες οι χρονιές δεν είναι ίδιες. Φέτος οι μεταβολές του καιρού, έντονες βροχές και καύσωνες, έχουν δημιουργήσει περιβάλλον ιδανικό για πολλαπλασιασμό κουνουπιών.

Πέρα από τις δράσεις των υπευθύνων φορέων, θα χρειαστεί να επιμείνουμε και σε ατομικά μέτρα προστασίας (ενδύματα, εντομοαπωθητικές ουσίες, αποφυγή υγρασίας σε άνθη και πράσινο στις ιδιοκτησίες μας),  ώστε να απαλύνουμε τις οχλήσεις κουνουπιών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καλό καλοκαίρι!».

Δείτε ακόμη:
Μεγάλη αύξηση πληθυσμού κουνουπιών – Ψεκασμοί στους ορυζώνες 19-20/7
Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.