ΘέμαΤοπικά

Εκστρατεία καθαρισμού της Αγίας Σοφίας (photos)

Μετά από συνεργασία του Δήμου Δέλτα με την ΠΚΜ

Μετά από διαβουλεύσεις του δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της εισαγγελικής αρχής αρμόδιας για το περιβάλλον, και του τμήματος περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, επιτεύχθηκε η οργάνωση μιας τεράστιας εκστρατείας καθαριότητας στην περιοχής γύρω από τον οικισμό Αγία Σοφία.

Η περιοχή έχει μετατραπεί για πολλοστή φορά σε έναν ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο μία αυτοσχέδια χωματερή με κάθε λογής ογκώδη απορρίμματα. Καθημερινά ασυνείδητοι πετούν μπάζα και απορρίμματα στις δύο καθέτους της οδού Πόντου, οδούς, γύρω από τον οικισμό των Ρομά με αποτέλεσμα να προκαλούν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή.

Η οδός Ελαιώνων έχει αποκλειστεί από τα μπάζα και τα σκουπίδια και δεν υπάρχει τρόπος διέλευσης των φορτηγών προς τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις και με την πρωτοβουλία του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και της αρμόδιας Εισαγγελέως Περιβάλλοντος προκειμένου αυτό το φαινόμενο να πάψει να υφίσταται.
Μάλιστα δόθηκε εντολή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συμβάλει στην αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων μιας και ο Δήμος Δέλτα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει τα απαραίτητα μηχανήματα, μπουλντόζες, γκρέιντερ και φορτηγά που μπορούν να προχωρήσουν στον άμεσο και αποτελεσματικό καθαρισμό της περιοχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά της η αντιδημαρχία καθαριότητας του δήμου Δέλτα εφαρμόζει σχέδιο καθαρισμού της περιοχής σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα αλλά αφορά την αποκομιδή μικρότερων απορριμμάτων.

Με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου μισθώθηκαν μηχανήματα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων προκειμένου να γίνει ένας ολοκληρωμένος καθαρισμός της περιοχής.

Η αποκομιδή αναμένεται να κρατήσει μέρες και ο εκτιμώμενος όγκος απορριμμάτων που θα μεταφερθεί προς διαχείριση φτάνει τους 15.000 τόνους. Μάλιστα την πρώτη ημέρα συγκεντρώθηκαν 400 τόνοι απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε ότι είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που εκπονείται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον δήμο Δέλτα και όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να παραδώσει στους πολίτες του Δήμου την περιοχή πεντακάθαρη από ογκώδη υλικά. Ευχαρίστησε την κ. Πατουλίδου και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την φύλαξη της περιοχής μετά την ολοκλήρωση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο κ. Ιωαννίδης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν να απορρίπτουν ογκώδη και κάθε είδους απορρίμματα προκαλώντας ζημιά στο περιβάλλον.

Μάλιστα ζήτησε από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να ενημερώνουν την δημοτική αρχή αν υποπέσει στην αντίληψή τους κάποια τέτοια παράνομη κίνηση και τους κάλεσε να διαφυλάξουν τον τόπο τους.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που λήφθηκε για ακόμη μια φορά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας αλλά αυτό το φαινόμενο με τις αυτοσχέδιες χωματερές δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόσο για τον δήμαρχο όσο και για την Περιφέρεια πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής του πολίτη αλλά πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και την περιφρούρηση της περιοχής». Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει από την πλευρά του να συνεισφέρει στην αποκομιδή των απορριμμάτων της περιοχής.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.