ΕλλάδαΘέμαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδοτικά εργαλεία για επιδότηση έως και 70%

Του Μιχάλη Χατζηβρέττα

Η Ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση η Ελληνική Οικονομία έχουν εισέλθει σε μία περίοδο υψηλών δυσκολιών και προκλήσεων, σε συνέχεια των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του Covid19, αφενός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αφετέρου λόγω της εκρηκτικής αύξησης στο κόστος της ενέργειας και των επιπτώσεων που δημιουργεί τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πολίτες.

Για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και για τη στήριξη τόσο των πολιτών (καταναλωτών) όσο και του παραγωγικού ιστού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει προβλεφθεί η διοχέτευση ρευστότητας, ώστε να μπορέσουν όλες οι χώρες να ανταπεξέλθουν και να μη διολισθήσουν οι οικονομίες τους σε ύφεση.

Στην Ελλάδα, σήμερα, με την αρωγή των Ευρωπαϊκών Ταμείων, έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει ήδη και διατίθενται, με στόχο να μη διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, αλλά και για να υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη λειτουργία τους, αλλά και για να εισέλθουν στη νέα εποχή, υιοθετώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους και να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στη «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» ήδη προς όφελος των πελατών μας αξιοποιούμε χάρη στην πολυετή εμπειρία και γνώση μας πολλά εξ αυτών.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες, στους οποίους εδράζονται αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι οι ακόλουθοι:         

 • Ο Αναπτυξιακός Νόμος 4887/22
 • Το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» (ΕΣΠΑ 2021-2027)
 • Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Αναφορικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο 4887, ο οποίος απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους, και προβλέπει ενισχύσεις που στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κυμαίνονται από 50% ως 70%. Η ενίσχυση λαμβάνει τις εξής μορφές:

 • Φορολογική απαλλαγή
 • Επιχορήγηση
 • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
 • Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

Σήμερα είναι ενεργά για υποβολές τα εξής καθεστώτα:

 1. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων (οι υποβολές ολοκληρώνονται στις 05/12).
 2. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Τομέας και Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων (οι υποβολές ολοκληρώνονται στις 30/12).

Εντός του 2023 αναμένεται να προκηρυχτεί ο νέος κύκλος υποβολών αιτήσεων υπαγωγής για το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα).

ΕΣΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Αναφορικά με τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ έχει ήδη προδημοσιευτεί η Δράση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία διακρίνεται σε τρεις επιμέρους υπό προγράμματα:

 • Βασικός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οι προϋπολογισμοί των έργων θα πρέπει να κυμαίνονται από 18.000€ ως 30.000€ και η επιδότηση είναι 50%, εκτός από τις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης που είναι 60%.
 • Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οι προϋπολογισμοί των έργων θα πρέπει να κυμαίνονται από 50.000€ ως 650.000€ και η επιδότηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι 50%.
 • Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οι προϋπολογισμοί των έργων θα πρέπει να κυμαίνονται από 201.000€ ως 1.200.000€ και η επιδότηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι 50%.

Τέλος, αναφορικά με τις Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτός από τα δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο έχει προκηρυχθεί η Δράση «Έξυπνη Μεταποίηση». Οι υποβολές ξεκινούν στις 6  Δεκεμβρίου 2022. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 73.227.620,00 €. Το ποσοστό Ενίσχυσης κυμαίνεται από 25% έως 75%, και ειδικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαμορφώνεται από 50% ως 70%, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων και το είδος των δαπανών. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η  31η Ιανουαρίου 2023.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η προκήρυξη και άλλων σημαντικών Δράσεων, όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ο «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ», η «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» o «Παραγωγικός ανταγωνιστικός μετασχηματισμός της Κεντρικής Μακεδονίας», η «Στήριξη της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία» κτλ.»

Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επικοινωνήσετε µε τα έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» στα τηλ. 2310 552000 (26ης Οκτωβρίου 43, Θεσσαλονίκη) και τηλ 210 9580000 (Πανεπιστημίου 10, Αθήνα). Site: www.samaras-co.gr – E-mail: erga@samaras-co.gr.

*Οικονομολόγος, MSc, Διευθυντής Τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης»

**Όπως δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της DELTA Press
Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.