ΘέμαΤοπικά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Λύση στο χρέος της ΔΕΥΑΔΔ!

Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι αληθινό, το χρέος της ΔΕΥΑΔΔ οδεύει προς την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση! Η υπόθεση που έμοιαζε χαμένη για τον δήμο Δέλτα και τους δημότες του με το ιλιγγιώδες χρέος να αυξάνεται κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο έχει μπει σε άλλη τροχιά. Έχει μπει σε τροχιά διευθέτησης και φυσικά έτσι βγαίνει η «θηλιά» από την ΔΕΥΑΔΔ που μπορεί να είναι πλέον βιώσιμη και ως εκ τούτου να παραμείνει ενεργή, άλλα και από τον δήμο Δέλτα ο οποίος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόβλημα χρέους προς την ΕΥΑΘ.

Ήδη έχει γίνει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών η πληρωμή 3 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δόθηκαν στην ΔΕΥΑΔΔ και πληρώθηκε η ΕΥΑΘ το συγκεκριμένο ποσό σε μια κίνηση ουσίας η οποία σημαίνει καταρχήν ότι η ΔΕΥΑΔΔ που έμοιαζε έτοιμη για χρεοκοπία και εκκαθάριση, είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής της ελληνικής Κυβέρνησης και επίσης ότι ανακτάται η εμπιστοσύνη που είχε χαθεί μεταξύ της δημοτικής Επιχείρησης και της ΕΥΑΘ.

Πως φτάσαμε εδώ

Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο η διοίκηση της ΔΕΥΑΔΔ τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν συνέπεια στις πληρωμές των τρεχόντων τιμολογίων της ΕΥΑΘ για την κατανάλωση του νερού και παράλληλα ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Σπύρος Σταματάκης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, όσο και με τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη γεγονός που άλλωστε έγινε απόλυτα αντιληπτό και από την πρόσφατη επίσκεψη στη Σίνδο του κ. Βορίδη ο οποίος είχε εγκάρδιο τετ α τετ με τον κ. Σταματάκη, ο οποίος τον ευχαρίστησε δημόσια για την συνεισφορά του στην επίλυση του τεράστιου θέματος που απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της επιχείρησης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε και την συνεισφορά στην καλλιέργεια αυτών των σχέσεων και ανθρώπου από την Σίνδο ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και συνετέλεσε καταλυτικά στην δημιουργία του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Άλλωστε όταν μια δημοτική επιχείρηση χρωστάει κάποια εκατομμύρια ευρώ και για σειρά ετών δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ στις υποχρεώσεις της, ο κάθε υπουργός και πολιτικός παράγοντας την αντιμετωπίζει με καχυποψία στην καλύτερη περίπτωση. Αυτή η κατάσταση δεν άλλαξε μέσα σε μία μέρα, άλλα χρειάστηκε να κυλήσει πολύ νερό στο «αυλάκι» για να πειστούν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες για την αναγκαιότητα της στήριξης της επιχείρησης.

Έτσι τα δύο τελευταία χρόνια τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΔΔ μεταβιβάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών για να υπάρχει ο σχετικός έλεγχος και για να διαπιστώσει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι με την δική του στήριξη και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών θα καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση, επίσης στοιχεία σχετικά με το ιστορικό του χρέους προς την ΕΥΑΘ και ότι άλλο έχει ζητηθεί από το υπουργείο για να γίνει καθαρή όλη η εικόνα. Αυτή η εικόνα δείχνει πλέον ότι η ΔΕΥΑΔΔ μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να είναι ο οργανισμός με το κοινωνικό πρόσωπο που θέλουν οι πολίτες και απαιτεί ο πολύτιμος πόρος τον οποίο διαχειρίζεται.

Συμφωνία και για το υπόλοιπο χρέος

Επειδή όμως το χρέος της ΔΕΥΑΔΔ δεν είναι μόνο 3 εκατομμύρια ευρώ άλλα πολλά περισσότερα, υπάρχει ακόμα δρόμος για να φτάσουμε στο τέλος μιας και τα υπόλοιπα ποσά είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης πλέον. Όμως ανάμεσα στις δύο πλευρές ΔΕΑΥΔΔ και ΕΥΑΘ σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της DELTA press οι οποίες προκύπτουν από όλες τις πλευρές έχει ήδη επέλθει συμφωνία και αναμένεται να επικυρωθεί το επόμενο διάστημα μέσα στις δικαστικές αίθουσες όπου και θα παρουσιαστεί ο διακανονισμός και το «κούρεμα» των οφειλών άλλα και θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές που θα σημάνουν την οριστική διευθέτηση του ζητήματος που θα βάλει σε νέα τροχιά την ΔΕΥΑΔΔ και ολόκληρο τον δήμο Δέλτα. Σίγουρα έχουμε ακόμα να διανύσουμε απόσταση μέχρι το τέλος, όμως πλέον υπάρχει η εκατέρωθεν πρόθεση να τελειώσει αυτή η ιστορία με ένα τέλος που μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έμοιαζε όνειρο απατηλό.

*Από την έντυπη έκδοση της Delta press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.