Βροντερό «όχι» στη μεταφορά και κατάργηση τμημάτων του ΔΙΠΑΕ
Ενιαίο μέτωπο ενάντια στο σχέδιο μεταφοράς και κατάργησης τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος συγκροτούν ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, το δημοτικό συμβούλιο, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, τοπικοί φορείς, ακαδημαϊκή κοινότητα και φοιτητές.
Η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ για την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, καθώς και τη συγχώνευση και μετακίνηση στις Σέρρες των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, προκάλεσε έντονη αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 φοιτητές θα βρεθούν «μετέωροι» εφόσον η συγκεκριμένη εισήγηση υιοθετηθεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την τοπική κοινότητα, το Δήμο Δέλτα και τις γύρω περιοχές, ενώ θα απομακρύνει τους φοιτητές των εν λόγω τμημάτων από τη ΒΙΠΕΘ, η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει τους περισσότερους εξ αυτών.
Το θέμα τέθηκε εκτάκτως τόσο στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δέλτα, την Τετάρτη 13 Απριλίου, όσο και σε σχετικό κάλεσμα στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, τη Μ. Τρίτη (19/4). Πέραν των δημοτικών συμβούλων, το «παρών» έδωσαν, είτε δια ζώσης, είτε με ηλεκτρονικά μέσα ή επιστολές, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, οι αντιπεριφερειάρχες Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, δήμαρχοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ακαδημαϊκοί και φοιτητές.
Ομόφωνο «όχι» και πίστη για δικαίωση
«Το άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας όσοι ζούμε σε αυτήν την περιοχή. Χρόνια τώρα βιώνουμε έναν ταξικό ρατσισμό», σημείωσε με νόημα ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας. Παράλληλα, αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στην επιτροπή η οποία θα «τρέξει» τις επόμενες κινήσεις και θα διεκδικήσει την ανατροπή του σχεδίου μεταφοράς και κατάργησης των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ.
Την αντίθεσή τους στην εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος εξέφρασαν οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι είναι «κάθετα αντίθετος προς οποιαδήποτε μετακίνηση τμήματος από τη Σίνδο, χωρίς αλλά και αστερίσκους» και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί με «όλες τις δυνάμεις» του για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Χαρακτήρισε «εντελώς άκαιρη και λάθος» την πρόταση της διοικούσας, η οποία αποφασίστηκε με μία οριακή πλειοψηφία 8-7.
Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, σημείωσε: «Είμαστε αντίθετοι με την πρόταση. Μίλησα τόσο με την κα Κεραμέως και τον κ. Συρίγο, όσο και με τον (πρόεδρο της διοικούσας) κ. Καΐση. Η ηγεσία του υπουργείου μού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο».
Για «ακατανόητη» απόφαση έκανε λόγο και ο κ. Βαρτζόπουλος, ο οποίος δεν παρέστη δια ζώσης, καθώς νοσούσε από κορονοϊό. «Η πρόταση πρέπει να επανεξεταστεί. Τέτοιες προτάσεις πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς, κάτι που δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Το βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, εκπροσώπησε η Σοφία Ρίζου, η οποία χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση της Διοικούσας. Αφού σημείωσε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στην υπουργό Παιδείας, την κάλεσε να «πάρει πίσω τη δυσφήμιση» για τα θιγόμενα τμήματα. Στη σχετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν και οι βουλευτές του κόμματος, Δώρα Αυγέρη και Χρήστος Γιαννούλης, με την πρώτη να κάνει λόγο για «ακόμη μία αμαρτία της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και τον δεύτερο να σημειώνει ότι υπάρχει «μια κουτοπόνηρη προσέγγιση», καθώς «η πρόταση δεν καταλήγει στην κα Κεραμέως, αλλά στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Τη διαφωνία τους με την εισήγηση μεταφοράς των τμημάτων εξέφρασαν, επίσης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου.
Στήριξη από την ΠΚΜ
Τη στήριξη σύσσωμης της ΠΚΜ στο αίτημα απόρριψης της εισήγησης της Διοικούσας Επιτροπής τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Δεν υπάρχουν επιχειρήματα για αυτή την εισήγηση, παρά μόνο υπόνοιες… Τελικά, μας ενδιαφέρει να ρίξουμε το βάρος στη δυτική Θεσσαλονίκη ή όχι;», αναρωτήθηκε με νόημα, προσθέτοντας ότι η παραμονή των τμημάτων στη Σίνδο είναι απαραίτητη.
Για «απόφαση χωρίς καμία λογική» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. «Πρέπει να πείσουμε το υπουργείο για την ανάγκη παραμονής των τμημάτων στη Σίνδο. Έχω ήδη στείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή. Εάν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, θα προκληθούν ανεπανόρθωτα πλήγματα στους φοιτητές, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής».
Στο πλευρό των φοιτητών, των καθηγητών και των τοπικών φορέων τάχθηκαν επίσης, η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Γερακίνα Μπισμπινά, και οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, και «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης.
Σύμπλευση δημάρχων
«Δεν ζητάμε να πάρουμε κάτι, αλλά να μη χάσουμε κάτι που έχουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου του εξέδωσε σχετικό ψήφισμα εναντίωσης στην εισήγηση. Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η μεταφορά και κατάργηση τμημάτων δεν θα προχωρήσει.
Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν, επίσης, οι δήμαρχοι Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ενώ τη στήριξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, μετέφερε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ιωάννα Κοσμοπούλου, διαβάζοντας και το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πολυζωίδης: «Δεν το χωρά ο νους!»
Στη σημασία που έχουν για τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕΘ οι σχολές του ΔΙΠΑΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ, Αναστάσιος Πολυζωίδης. «Στη ΒΙΠΕΘ δραστηριοποιούνται πάνω από 400 επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μεταποιητικές. Είναι δυνατόν να πάρουμε τις σχολές μηχανικών μακριά από την παραγωγή; Δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους!», είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι ήδη οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.
Ιωαννίδης: «Παράλογη απόφαση»
«Η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής είναι αβάσιμη, ατεκμηρίωτη και εντελώς επιπόλαιη, για να μην πω παράλογη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας, την ιστορικότητα των πανεπιστημίων και των σχολών», τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, και πρόσθεσε: «Η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη οικονομίες κλίματος, τις επενδύσεις σε εργαστήρια που έχουν γίνει στην Πανεπιστημιούπολη, την ανάγκη που υπάρχει στην περιοχή μας από τόσο ζωντανά και δυναμικά τμήματα για να υπηρετήσουν την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης και του δήμου μας, δεν λαμβάνει υπόψη την αγαστή συνεργασία που έχουμε εδώ και δεκαετίες με το Πανεπιστήμιο».
Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Δέλτα και έκανε γνωστές τις επόμενες κινήσεις: Έκδοση ψηφίσματος με την υπογραφή βουλευτών, δημάρχων, τοπικών και κοινωνικών φορέων, αποστολή του στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Παιδείας, συγκρότηση επιτροπής αγώνα αποτελούμενη από το δήμαρχο και τους αρχηγούς των παρατάξεων του Δήμου Δέλτα, το σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα, βουλευτές του νομού, δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, καθηγητές και φοιτητές των τριών τμημάτων.
Σύμπνοια των παρατάξεων
«Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, κανένας προγραμματισμός για το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε ο Μίμης Φωτόπουλος και πρόσθεσε: « Όλοι συμφωνούμε και πρέπει άμεσα να συσταθεί μία επιτροπή, με μπροστάρη το δήμαρχο. Σε αυτήν να είναι τόσο ο Μητροπολίτης, όσο και οι βουλευτές».
Στη δημιουργία ενιαίου μετώπου στάθηκε και ο Γιώργος Γλώσσης, ο οποίος ανέφερε: «Όλοι είμαστε στην ίδια συνισταμένη. Αντιμετωπίσαμε και παλιότερα ένα ανάλογο ζήτημα, με τη Φλώρινα, και τα καταφέραμε. Θα πρέπει να μπουν μπροστά οι βουλευτές, να είμαστε κι εμείς μαζί τους, να πάμε στην υπουργό για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».
«Σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς», σημείωσε ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, ο οποίος στάθηκε στη σημασία του ενιαίου μετώπου που έχει δημιουργηθεί. «Είμαι πολύ αισιόδοξος. Θα πρέπει να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», ανέφερε σχετικά.
Την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής καλωσόρισε και ο Σπύρος Σταματάκης. «Η αδικία αποτυπώθηκε ξεκάθαρα. Συμφωνώ με τη σύσταση μίας επιτροπής. Θα πρέπει να πάμε σε ενωτικές δράσεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και το συμφέρον του τόπου μας», σημείωσε σχετικά. Για «απαράδεκτη απόφαση» έκανε λόγο η Λίνα Χατζηκυριάκου, η οποία υποστήριξε πως αποδείχτηκε περίτρανα, ότι «οι ανάγκες της αγοράς και οι ανάγκες των φοιτητών δεν πάνε μαζί».