ΘέμαΤοπικά

Τι έγινε στο τελευταίο συμβούλιο – Όλα τα θέματα και οι ψηφοφορίες

Στο συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης κυριάρχησε όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση της τοποθέτησης του Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου στην θέση του προέδρου του ΚΠΟΔΔ και όσα προηγήθηκαν και επακολούθησαν αυτής της κίνησης από την πλευρά του Γιάννη Ιωαννίδη. Όμως δεν ήταν αυτό το μοναδικό θέμα του συμβουλίου το οποίο είχε διάφορα απρόοπτα και σε κάποιες φάσεις είχε και αυξημένη ένταση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την απρόσμενη απουσία του προέδρου Βαγγέλη Χαλβατζή και την αναγκαστική αναβάθμιση του αντιπροέδρου Δημήτρη Δαρμουσλή σε ρόλο προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Με το «καλημέρα» και τα θέματα προ ημερησίας διάταξης η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε θέμα διαχείρισης της πανδημίας, αντιλαϊκών μέτρων σε σχέση με τα δημοτικά τέλη και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΔΔ. Τον λόγο πήρε ευθύς αμέσως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ κ. Σπύρος Σταματάκης αναφέροντας ότι είναι ψευδή όσα αναφέρονται σε σχέση με υπέρογκα ποσοστά αυξήσεων και τόνισε ότι είναι πρόθεση του να πραγματοποιηθεί, μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, δημοτικό συμβούλιο αποκλειστικά για το θέμα του νερού στο οποίο θα μπορέσει να παρουσιάσει το πλάνο της διοίκησης της ΔΕΥΑΔΔ για την βιωσιμότητα της επιχείρησης και να τεκμηριώσει τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε σχέση με την τιμή πώλησης του νερού άλλα και την απόφαση να μην υπάρχει το περιβόητο τέλος του 80% στους λογαριασμούς και άλλα πολλά. Παράλληλα το λόγο πήρε και ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος σημείωσε ότι θα έρθει το θέμα της ΔΕΥΑΔΔ στο δημοτικό συμβούλιο και θα συζητηθεί η τιμολογιακή πολιτική και ότι άλλο υπάρχει προς συζήτηση γύρω από το θέμα νερό.

Στην συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε ο Α. Διαμαντόπουλος για να αναφερθεί σε καταγγελία που το έκαναν πολίτες για συγκεκριμένο σημείο στη Ν. Μαγνησία για διελεύσεις βαρέων οχημάτων στο οποίο θέμα απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Γλώσσης ο οποίος ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και έχει επισημανθεί στην Τροχαία.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

1. Γνωμοδότηση στα πλαίσια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας της δραστηριότητας «Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 999 KW από την καύση του βιοαερίου, που παράγεται από την αναερόβια ζύμωση ζωικών και φυτικών υποπροϊόντων – ενσιρωμάτων» της εταιρίας «ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΧΙΝΟΥ ΙΚΕ», που προτείνεται να εγκατασταθεί στο αγροτεμάχιο 581 του αγροκτήματος Σίνδου της Κοινότητας Σίνδου.

Στο θέμα αυτό η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την επιτροπή ποιότητας ζωής και την σύνθεση της σε σχέση με τις θέσεις που πρέπει βάσει του νόμου να καταλαμβάνει η αντιπολίτευση. Η κουβέντα έγινε λόγω της θέσης που καταλάμβανε μέχρι πρότινος ο Κ. Δουζδαμπάνης ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί και πρέπει να τοποθετηθεί άλλο σύμβουλος της αντιπολίτευσης στη θέση του. Αυτό έγινε με την Ε. Μπαλογιάννη να καταλαμβάνει την συγκεκριμένη θέση όμως από την πλευρά του ο Μίμης Φωτόπουλος τόνισε ότι «δεν προσφεύγουμε για να μην έχει πρόβλημα ο τόπος» καθώς θεωρεί ότι δεν είχαν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες και τυπικές διαδικασίες για τον ορισμό των μελών της επιτροπής.

2. Έγκριση Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Δέλτα, έτους 2020.

Απείχε η παράταξη Φωτόπουλου από την διαδικασία λόγω όσων αναφέρθηκαν από την πλευρά του για τις διαδικασίες ορισμού των μελών.

3. Έγκριση Έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού κατά το Δ΄ τρίμηνο του έτους 2020, του Δήμου Δέλτα.

Εισηγήθηκε το θέμα η αντιδήμαρχος Οικονομικών Χ. Γεωργιάδου αναφέροντας ότι «παρά τις συνθήκες έχουμε καλή εισπραξιμότητα και μείωση των οφειλών του Δήμου για το 4ο τρίμηνο». Αρνητικά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

4. Έγκριση τροποποίησης της υπ’ αριθ. 149/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τον καθορισμό Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού (ΔΤ) Δήμου Δέλτα, για το έτος 2021.

Εισήγηση και πάλι της κ. Γεωργιάδου με την επισήμανση ότι υπήρξε αίτημα της Αποκεντρωμένης διοίκησης για διευκρίνιση σε σχέση με την απόφαση. Αρνητικά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

5. Έγκριση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού του Δήμου Δέλτα, με κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ».

Αρνητικά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

6. Έγκριση Κανονισμού Χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Δέλτα.

Το λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος είπε ότι «αποσύρουμε το συγκεκριμένο θέμα μετά από αίτημα του συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου ώστε να υπάρξει εκ νέου διαβούλευση και να μπορέσει να γίνει σύνθεση όλων των απόψεων για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα». Άλλωστε όπως επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στον πρώην δήμαρχο Μίμη Φωτόπουλο “είναι δυστυχώς γεγονός ότι ο δήμος Δέλτα είναι ο μόνος δήμος που δεν δεν έχει κανονισμό και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλαίσιο νομιμότητας για τους επαγγελματίες, λειτουργεί άναρχα η αγορά και παράλληλα ο δήμος χάνει έσοδα. Δεν κάνατε τίποτα για πέντε χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Η δική μας διοίκηση από τους πρώτους μήνες καταπιάστηκε με αυτό και θα δώσουμε λύση για το καλό των επαγγελματιών, των κατοίκων άλλα και του ίδιου του δήμου”.

7. Συναίνεση Δήμου Δέλτα στην υπ΄ αριθ. 4/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με θέμα «Παράταση υφιστάμενου και έγκαιρη προκήρυξη νέου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα».

Ομόφωνα δεκτή η συγκεκριμένη εισήγηση.

8. Έγκριση πρακτικού της Επιτροπής για την καταστροφή αντικειμένων του Δήμου Δέλτα, που δεν έχουν αξία.

Εισήγηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Γ. Κυριακίδη ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για οχήματα που είναι εκτός λειτουργίας περισσότερα από 15 χρόνια και απλά καταλαμβάνουν χώρο στο αμαξοστάσιο του δήμου Δέλτα. Ανέφερε επίσης ότι για κάποια πρέπει να πληρωθούν τέλη κυκλοφορίας άλλα να γίνουν μεταβιβάσεις καθώς προήλθαν από τους δήμους Αξιού, Χαλάστρας και Εχεδώρου ώστε να μπορέσει η υπηρεσία να τα αποσύρει.

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή από το συμβούλιο.

9. Έγκριση οριστικής μεταβίβασης στον Τσιβούλα Δημήτριο του Αθανασίου, του υπ΄ αριθ. 10 οικοπέδου του Ο.Τ. 36, στην περιοχή «Κοινοτικό Λιβάδι» της Κοινότητας Κυμίνων και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης.

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή από το συμβούλιο.

 10.Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης στην κοινότητα Σίνδου, λόγω εργασιών σύνδεσης δικτύου φυσικού αερίου.

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή από το συμβούλιο.

11.Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με προσωρινή σήμανση λόγω πλήρους αποκοπής της κυκλοφορίας στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στην εκτός σχεδίου περιοχή της Κοινότητας Διαβατών, στα πλαίσια του έργου «Κατασκευή του 2ου κλάδου κεντρικού αποχετευτικού αγωγού (Κ.Α.Α.) Θεσσαλονίκης από φρεάτιο Φ50Ν έως Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Λ.Θ.)» – Κατασκευή τμήματος αγωγού μεταξύ των φρεατίων 42ΝΑ και 43ΝΑ.

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή από το συμβούλιο.

12.Έγκριση της τροποποιημένης μελέτης για την «Προμήθεια τεσσάρων (4) ηλεκτρικών οχημάτων» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης αυτής.

Εισήγηση από τον Γ. Κυριακίδη για την προμήθεια των αυτοκινήτων μέσω προγράμματος της Περιφέρειας με τον Μίμη Φωτόπουλο να τονίζει ότι «ένα έργο της δικής μας διοίκησης υλοποιείται έστω και αργά» ενώ οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισαν από την πλευρά τους «υποκριτικό από την κυβέρνηση και την ΕΕ να δίνονται χρήματα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς πρώτα να έχουν καλυφθεί βασικές ανάγκες σε υγεία κτλ.»

Στο σημείο αυτό είχαμε την παρέμβαση του προέδρου του τοπικού του Καλοχωρίου Π. Στατερούδη ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής του νερού.

13.Αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΚΠΟΔΔ, λόγω παραιτήσεων.  

Έτσι φτάσαμε στο θέμα που περίμεναν όλοι, το οποίο ανέλαβε φυσικά να εισηγηθεί ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτηση του Βαγγέλη Χαλβατζή από τον ΚΠΟΔΔ και τον ορισμό του Α. Διαμαντόπουλο στο συμβούλιο του Οργανισμού και παράλληλα την παραίτηση από την θέση του προέδρου από τον Χρήστο Ναζλίδη και τον ορισμό στη θέση του προέδρου του Α. Διαμαντόπουλου.

Σε αυτό το σημείο ο Μίμης Φωτόπουλος στράφηκε εναντίον του Διαμαντόπουλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ότι λέγατε κ. Διαμαντόπουλε για την Ρουσομάνη το κάνετε».

Ο ίδιος ο Α. Διαμαντόπουλος απάντησε πως «είμαστε όλοι εδώ για να προσφέρουμε στον τόπο μας, έχει γίνει προγραμματική σύγκλιση αρχών και αξιών με την παράταξη του κ. Ιωαννίδη».

Στην συνέχεια ο Φωτόπουλος αναρωτήθηκε αν υπάρχουν και άλλες παραιτήσεις για να απαντήσει ο Ιωαννίδης αρνητικά.

Στο σημείο αυτό είχαμε νέα παρέμβαση Στατερούδη με βολές ενάντια στον Διαμαντόπουλο και κάτι αντίστοιχο και από την Μ. Δημοπούλου. Την συζήτηση έκλεισε ο ίδιος ο Διαμαντόπουλος ευχαριστώντας όλο το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο για την τιμή που του έγινε και τονίζοντας ότι «δεσμεύομαι σε όλους και όλες ότι θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου».

Στα θέματα που ακολούθησαν δεν υπήρξε ουσιαστικά κάποια αξιοσημείωτη αντιπαράθεση ή τοποθέτηση και έκλεισε το συμβούλιο άμεσα. Τα παρακάτω είναι τα θέματα που ακολούθησαν:

14.Ορισμός μελών για τη συγκρότηση της επιτροπής δημοπρασιών εκποίησης ή εκμίσθωσης δημοτικών πραγμάτων Δήμου Δέλτα, έτους 2021.

15.Ορισμός μελών για τη συγκρότηση της Εκτιμητικής Επιτροπής Ακινήτων του άρθρου 7 του Π.Δ. 270/1981, έτους 2021.

16.Ορισμός μελών για τη συγκρότηση της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με συμβιβασμό, του Δήμου Δέλτα, για το έτος 2021.

17.Ορισμός μελών για τη συγκρότηση επιτροπών παραλαβής έργων, έτους 2021.

18.Ορισμός μελών για τη συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής Φυσικού Εδάφους Έργων, για το έτος 2021.

19.Ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τον ετήσιο απολογισμό και προγραμματισμό επόμενης χρονιάς με βάση το οικείο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.

Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.