ΘέμαΤοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση υγειονομικών αποβλήτων στην Σίνδο

Νωρίτερα το απόγευμα υπήρξε διαμαρτυρία στην Σίνδο για τα εργοστάσια καύσης υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ στην οποία αναγνώστηκε το παρακάτω κείμενο:

“Φίλες και φίλοι,

Πραγματοποιούμε την σημερινή συγκέντρωση για να φωνάξουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση Μονάδων Επεξεργασίας επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων στην ΒΙΠΕ της Σίνδου.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων, υπόσχονται μεγάλα και γρήγορα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επενδύσουν στον τομέα της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης”.

H επιλογή της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου έγινε αποκλειστικά με κριτήρια της μείωσης του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές.

Εξέλιξη που έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής αλλά και του περιβάλλοντος αν συνυπολογίσουμε:

  • την δυσοσμία και ρύπανση από τα ΕΛΠΕ,
  • και την καύση απορριμμάτων στον ΤΙΤΑΝ,
  • τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα στον Λαγκαδά.

Η εξέλιξη, λοιπόν, αυτή με τις δύο αιτήσεις αδειοδότησης για τις συγκεκριμένες Μονάδες στην Σίνδο, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Αποτελεί αναμενόμενο αποτέλεσμα της σταδιακής γενίκευσης και εξάπλωσης της καύσης αποβλήτων στη χώρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στα πλαίσια της πολυδιαφημιζόμενης Πράσινης Ανάπτυξης.

Από τη μια λοιπόν συσσωρεύονται κέρδη και από την άλλη επιπλέον οικονομικάβάρη για τους εργαζόμενους, μόλυνση του περιβάλλοντος και επιβάρυνση της δημόσιας υγείας εξαιτίας της καρκινογόνας καύσης αποβλήτων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας και στους κλιβάνους των τσιμεντοβιομηχανιών.

Πληθώρα επιστημονικών και επιδημιολογικών μελετών έχουν καταδείξει, ότι αυτή η πρακτική αποτελεί τη βασική αιτία παραγωγής διοξινών και φουρανίων.

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που συνδέονται με καρκινογενέσεις, διασπώνται πολύ δύσκολα και γι’ αυτό μολύνουν συσσωρευτικά το περιβάλλον (ατμόσφαιρα,έδαφος, υπέδαφος, ύδατα) και τους ζωντανούς οργανισμούς, τον άνθρωπο.

Εξαιτίας της δύσκολης διάσπασής τους μπορούν να μολύνουν όχι μόνο την περιοχή γύρω από το σημείο παραγωγής τους, αλλά και πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες, στις οποίες μπορεί να μεταφερθούν μέσω της ατμόσφαιρας, των επιφανειακών υδάτων, την έκπλυση επιφανειών από όμβρια νερά κλπ.

Η συσσώρευση τους τις καθιστά επικίνδυνες για την υγεία ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις, αν η έκθεση σε αυτές είναι χρόνια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΠΟΥ συνιστά την χωροθέτηση αποτεφρωτών μακριά από κατοικημένες περιοχές,

  • την έρευνα για την επίδραση στην υγεία από την χρόνια έκθεση σε φουράνια και διοξίνες,
  • τη συσχέτιση και εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία με τις μονάδες καύσης,
  • τη σταδιακή εξάλειψη της αποτέφρωσης και την αντικατάστασή της με άλλες τεχνολογίες τελικής διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω συστάσεις του ΠΟΥ. το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων του 2012, που εξειδικεύει τις Οδηγίες της ΕΕ για τα υγειονομικά απόβλητα, πρότεινε ως κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση μονάδων αποτέφρωσης ΒΙΠΕ και ΧΥΤΑ, αποκλειστικά με κριτήρια μείωσης του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων.

Χωρίς να θέτει ρητούς περιορισμούς και απαγορεύσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καμία προστασία λοιπόν για τους εργαζόμενους στις ΒΙΠΕ και για τις γύρω κατοικημένες περιοχές.

Το ίδιο σχέδιο θεωρεί την αποτέφρωση ενδεδειγμένη μέθοδο και ενθαρρύνει ρητά τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτό το τομέα.

Σε αυτό ακριβώς το έδαφος δρομολογείται η υλοποίηση των συγκεκριμένων  ιδιωτικών επενδύσεων στην ΒΙΠΕ Σίνδου.

Οι επενδυτές βασίζονται στο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

Αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση νέων και τόσο ρυπογόνων μονάδων σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα.

Φίλες και φίλοι,

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την πιθανότητα πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι στον Δήμο υπάρχουν 2 ΒΙΠΕ σε Σίνδο και Καλοχώρι με επικίνδυνα εργοστάσια και αυξημένο κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος.

Η ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περιφέρεια Κ.Μ συνορεύει κύρια με οικισμούς με πληθυσμό κοντά στους 30,000, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου με 101.010 κατοίκους.

Για τις επιπτώσεις ενός ΒΑΜΕ όμως πρέπει να συνυπολογιστεί και ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για αρκετές χιλιάδες παραπάνω.

Φίλες και Φίλοι,

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και το δημόσιο σύστημα υγείας εξακολουθεί να στενάζει κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

 Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που είχε στη διάθεση της για να πάρει μέτρα ενίσχυσης του, δεν άκουσε τα αιτήματα των υγειονομικών που τόσο καιρό τώρα δίνουν τη μάχη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Έτσι φτάσαμε στο τρίτο κύμα, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και δεκάδες νεκρούς, με δεκάδες ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ , περιμένοντας να βρεθεί κάποιο άδειο κρεβάτι.

Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί πρακτικά σε νοσοκομεία μιας νόσου.

χειρουργεία δεν πραγματοποιούνται, η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων έχει ανασταλεί και η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και σήμερα την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, επιτρέποντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου να θησαυρίζουν εις βάρος της υγείας του λαού.

Από την άλλη η εφαρμογή του δήθεν μέτρου της “αυτοδιάγνωσης” με τα μαζικά τεστ που θα προμηθεύεται ο λαός από τα φαρμακεία δείχνει την ανεπάρκεια του συστήματος και τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης στο χώρο της Υγείας που έχει σμπαραλιάσει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι ήδη υποστελεχωμένες και πριν την πανδημία δομές ΠΦΥ αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο τον τελευταίο χρόνο με τις διαρκείς μετακινήσεις γιατρών από αυτές προς τα νοσοκομεία κάθε περιοχής.

Στο δήμο Δέλτα, με δύο βιομηχανικές περιοχές, σε Σίνδο και Καλοχώρι, άρα και μεγάλο κίνδυνο για την πρόκληση βιομηχανικού ή εργατικού ατυχήματος, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, λειτουργούν μόλις 2 Κέντρα Υγείας, σε Διαβατά και Χαλάστρα, η στελέχωση των οποίων δεν επιτρέπει την παροχή ακόμη και στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας.

Αυτό που βάζει εμπόδια είναι η πολιτική τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υποβαθμίζει συστηματικά τη δημόσια υγεία προκειμένου να βρουν πεδίο κερδοφορίας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα, εν μέσω πανδημίας, οι δαπάνες για την υγεία είναι μειωμένες στον προϋπολογισμό του 2021 κατά 600 εκ ευρώ.

Η πολιτική αυτή είναι υπεύθυνη για την έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων προστασίας στα εργοστάσια, για να μη θιγούν, ούτε στο ελάχιστο, τα κέρδη των βιομηχάνων.

Φίλες και φίλοι

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, όπως και τη δεδομένη στενή γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές, δηλώνουμε την ολόπλευρη αντίθεσή μας στην δημιουργία αυτών των δύο μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, καθώς επίσης υπογραμμίζουμε και τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι της ΒΙΠΕ από την περίπτωση πρόκλησης ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για  να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τις δημοτικές αρχές της περιοχής και την περιφέρεια.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε και στα υπόλοιπα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ, ώστε να ασκήσουμε πίεση για να σταματήσει η επένδυση.

Σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η παρουσία όλων των φορέων της περιοχής, αλλά και η συνεννόηση και με φορείς που δραστηριοποιούνται σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως είναι της Δυτικής Θεσσαλονίκης για τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ, αλλά και της καύσης στο ΤΙΤΑΝ.

Μόνο έτσι ενωμένοι, εργαζόμενοι, φορείς και λαός της περιοχής, θα μπορέσουμε να το σταματήσουμε!”

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.