ΕλλάδαΘέμαΤοπικά

Σε λειτουργία πλατφόρμα πρόληψης πλημμυρών – Πέντε σταθμοί μέτρησης σε Γαλλικό και Αξιό

Σημαντικό εργαλείο πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης πλημμυρών αποτελεί πλέον η κοινή πλατφόρμα δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες Αρχές Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Μολδαβίας, μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου «CO-PREVENT Συνεργασία για Προστασία από Καταστροφές και Περιβαλλοντική Παρακολούθηση στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», προϋπολογισμού 839.154,70 €, που αφορά στην πρόληψη φυσικών καταστροφών και στην προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Το CO-PREVENT χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Black Sea Basin ENI CBC 2014-2020». Το έργο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 και ολοκληρώνεται εντός Νοέμβριου.

Στο πλαίσιο ενημερωτικού συνεδρίου που φιλοξενήθηκε στο Mπουργκάς της Βουλγαρίας, 1-2 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι των εταίρων του έργου (από τη Γενική Διεύθυνση Δασών στην Κωνσταντινούπολη, τον Δήμο Κάμενο της Βουλγαρία, τη Γενική Επιθεώρηση Εκτάκτων Αναγκών Υπουργείου Εσωτερικών της Μολδαβίας, και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. στην Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές που εφαρμόζουν και προγραμματίζουν, στο πλαίσιο πρόληψης – αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη σπουδαιότατα της ανταλλαγής δεδομένων, μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών ώστε να υπάρχει άμεσα δυνατότητα συνεργασίας, ενημέρωσης και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, παροχή βοήθειας – συνδρομής.

Σε λειτουργία πέντε σταθμοί

Οι εν λόγω περιοχές απειλούνται με πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, λόγω ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων όπως ισχυρών καταιγίδων και κυμάτων καύσωνα, οι οποίες στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, υποδομές και υποβάθμιση των οικοσυστημάτων. Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ είναι εταίρος στο έργο, με περιοχή μελέτης την υδρολογική λεκάνη των ποταμών Αξιού και Γαλλικού στην περιοχή του Δήμου Δέλτα που είναι ο συνεργαζόμενος φορέας. Στα δύο ποτάμια έχουν εγκατασταθεί εδώ και έναν χρόνο πέντε μετρητικοί σταθμοί παρακολούθησης της στάθμης, παροχής και μετεωρολογικών δεδομένων των ποταμών σε πραγματικό χρόνο, για την έγκαιρη πρόληψη από πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή.

Η Βάσω Παπαδοπούλου, συντονίστρια έργου Coprevent για την Ανατολική ΑΕ, επεσήμανε πως “Στόχος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ είναι τα αποτελέσματα των έργων της να έχουν ως τελικούς αποδέκτες τους συνεργαζόμενους δήμους της καθώς και τους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του CoPrevent παραδίδουμε στον Δήμο Δέλτα ένα δίκτυο 5 τηλεμετρικών σταθμων σε δύο ποτάμια, Άξιο και Γάλλικο, στα οποία δεν προϋπηρχε κανένα σύστημα παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής και οι πρόσφατες καταστροφές των τελευταίων μηνών τεκμηριώνουν το κενό που υπήρχε και την αναγκαιότητα πρόληψης που καλύπτει το Coprevent και η δράση της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ”. H ίδια, με αφορμή το διήμερο συνέδριο, ανέφερε επίσης ότι “το έργο κατάφερε να φέρει στην ίδια ομάδα συζήτησης τους σημαντικότερους εμπλεκόμενους φορείς πολιτικής προστασίας από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να προκαλέσει επίσης το ενδιαφέρον του ΥΠΕΝ για άμεση πρόσβαση στα δεδομένα των σταθμών”.

O Aντώνης Παπαδογιάννης, προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δέλτα, αναφέρει πως «Ο δήμος μας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης αξιοποιεί ήδη πιλοτικά τους δυο σταθμούς μέτρησης που έχουν τοποθετηθεί στον Άξιο, στη δημοτική ενότητα Ανατολικό και στον Γαλλικό στη δημοτική ενότητα Διαβατών και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που λαμβάνει από τους άλλους τρεις σταθμούς που βρίσκονται στους δήμους Χαλκηδόνας και Παιονίας έχει τη δυνατότητα εκτίμησης, σε πραγματικό χρόνο, της ροής των ποταμών και της επικινδυνότητας σε πλημμυρικά φαινόμενα. Η συμμετοχή του δήμου μας στο πρόγραμμα, μας δίνει πλέον τη δυνατότητα της έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρών. Οι σταθμοί θα περάσουν κατά χρήση στον δήμο μας, ο οποίος αποκτά πλέον ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων φαινομένων και στην προστασία των κατοίκων του».

Συνεργασία για την προστασία της ζωής

Ο Pavlin Ivanov, εκπρόσωπος του Κάμενο επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Mαύρη Θάλασσα απειλείται από την κλιματική αλλαγή «γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις φυσικές καταστροφές γι’ αυτό πρέπει να μπορόμου να τις προβλέψουμε «χτίσουμε» αποτρεπτικά μέτρα. Πρέπει όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν άμεσα ειδοποίηση στο κινητό για επερχόμενες φυσικές καταστροφές», εξήγησε. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, σε περίπτωση κινδύνου ή φυσικής καταστροφής λέγοντας μάλιστα ότι «πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδράσουν, και φυσικά αυτές οι τεχνολογίες, μπορούν να αξιοποιηθούν για ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος ή ακόμη και αναζήτησης αγνοουμένων».

Από την πλευρά του ο Nikolaev Nikolay, επικεφαλής του προγράμματος στo Mπουργκάς περιέγραψε ότι τον πρώτο χρόνο έγιναν διαδικασίες που αφορούν στις τεχνολογίες και στα εργαλεία που απαιτούνται για να «τρέξει» το πρόγραμμα και «πλέον δουλεύουμε πάνω στην ανάπτυξη μέτρων αποτροπής και άμεσης ενημέρωσης». Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, στις 7 Νοεμβρίου θα τεθεί στη Βουλγαρία σε λειτουργία το «ΒG alert», ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με την ειδοποίηση από το 112 που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα. Σημείωσε πως «ένα τέτοιο εργαλείο θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να μπορούμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε πολλές πυρκαγιές και πλημμύρες γι’ αυτό πρέπει συνεχώς να αναπτύσσουμε τέτοια συστήματα».

Ο Ikram Celik, επικεφαλής του προγράμματος για την Tουρκία, εξήγησε ότι «είδαμε ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών τα τελευταία χρόνια. Οι φυσικές καταστροφές που βιώσαμε μας έδειξαν την σπουδαιότητα ύπαρξης τέτοιων προγραμμάτων στο πεδίο. Aποδεικνύεται ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει πώς να αντιδράσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Eάν δεν εμπλακεί ο πολίτης, δεν θα επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Όπου όμως είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται για τον τόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουν και να βοηθήσουν τους εαυτούς τους και τους συμπολίτες τους. Εκπαιδεύσαμε εθελοντές στις τοπικές κοινωνίες και τώρα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε θέματα ανθεκτικότητας. Ως εταίροι, πρέπει να μην σταματήσουμε εδώ και να δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχιστεί η συνεργασία μας για την πρόληψη και αντίδραση απέναντι στις φυσικες καταστροφές. Είναι πολύ σημαντικό η συνεργασία μας να συνεχιστεί ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, δουλεύοντας και οι τέσσερις χώρες πάνω σε αυτό». Ο Dan Gritco, εκπρόσωπος της Μαλδαβίας επεσήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος στη διάσωση ζωών εξηγώντας παράλληλα ότι και στη Μολδαβία λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η τοποθέτηση σειρήνων και η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Το πρόγραμμα

Η Sezgi Εrkilich εκπρόσωπους της αμερικανικής Globotech, αναδόχου εταιρίας για την κατασκευή λογισμικού του CO-PREVENT εξήγησε πως πρόσβαση στα δεδομένα γενικού ενδιαφέροντος, όπως πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις δυνατότητές του και ενημερώσεις για τις φυσικές καταστροφές θα μπορούν να έχουν πολίτες, οργανισμοί και φορείς. Στην πλατφόρμα θα προστεθούν στη συνέχεια ενότητες που θα αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα από εθελοντές ενώ συγκεκριμένα δεδομένα και μετρήσεις θα είναι προσβάσιμα από τα υπηρεσιακά κέντρα της Πυροσβεστικής των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε να γίνεται η απαραίτητη ανάλυση των δεδομένων που έχουν καταγραφεί. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα οι εθελοντές από κάθε χώρα να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ivan Chadarove, εκπρόσωπος της Scientact, ανάδοχος του έργου κατασκευής και τοποθέτησης των μετρητών σε Αξιό και Γαλλικό περιέγραψε πως οι μετρητές καταγράφουν το ύψος της στάθμης του νερού, την ταχύτητα, τη θερμοκρασία, την κατεύθυνση του αέρα, την ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία και τη βαρομετρική πίεση. Οι μετρήσεις, καταγράφονται σε 24ωρη βάση και σε περίπτωση που η στάθμη του νερού φτάσει στα όρια επικινδυνότητας, απευθείας, οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας θα λαμβάνουν ειδοποίηση στα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες και στην ενημέρωση των συναρμόδιων Αρχών.

Συνεργασία τριών Πανεπιστημίων στο πρόγραμμα Sfeda

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συμμετείχε και ο Plamen Zahariev, καθηγητής στο University «Angel Kunchev» – Ruse στη Βουλγαρία. Αναφέρθηκε στο έργο SFEDA, στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο και στόχο έχει να συμβάλλει στην ομογενοποίηση των πολιτικών προστασίας των δασών των χωρών του Balkan-Med. Όπως είπε, κατασκεύασαν drones που συλλέγουν δεδομένα και τα στέλνουν σε μια κεντρική βάση δεδομένων, όπου λαμβάνει όλα τα στοιχεία ο διαχειριστής εδάφους.

«Yπάρχουν κάμερες καταγραφής στο εθνικό πάρκο ωστόσο έχουν τυφλά σημεία και για να υπάρχει πλήρης παρακολούθηση πρέπει να τοποθετηθούν πάρα πολλές κάμαρες. Γι’ αυτό και επικεντρωθήκαμε στο drone το οποίο διασχίζει συγκεκριμένη έκταση, εάν εντοπίσει πυρκαγιά, δεν σταματά, συνεχίζει την πορεία ώστε να εντοπιστούν όλες οι εστίες και στη συνέχεια τα δεδομένα αποστέλλονται στον χειριστή εδάφους. Mικρότερο drone με ειδικά συστήματα «χτενίζει» την περιοχή ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όντως υπάρχει πυρκαγιά και δεν πρόκειται για λαθεμένη ειδοποίηση. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο εργάζεται πάνω στην ιδέα στο done να τοποθετηθούν «βομβες πυρόσβεσης» που θα εκρήγνυνται ώστε να μπορούν άμεσα να παρεμβαίνουν, έως ότου φτάσει η πυροσβεστική και οι υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Σκοπός είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω από την ανίχνευση», κατέληξε.

Στην ελληνική αποστολή στο Μπουργκάς συμμετείχαν οι: Δανιηλάκη Μελαχροινή υπάλληλος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χουβαρδάς Κώστας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταμβακίδης Στέλιος, Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμενης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, Παπαδογιάννης Αντώνης, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δέλτα, Σαλαβασίδης Γρηγόριος Διοικητής Π.Υ ΒΙΠΕ Κιλκίς, Χαριτίδης Παντελής

2η ΕΜΟΔΕ, Κοκολακης Κωνσταντίνος, Πρώην Δ/ ντης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμενης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, Μακαβός Γεώργιος Εθελοντής Διασώστης ΠΡΟΤΕΚΤΑ Θεσσαλονίκης, Παπαδόπουλου Βάσω Project Manager

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΟΤΑ, Κουτή Ιωάννα Project assistant AΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΟΤΑ, Αστρίτη Σοφία

Financial Manager ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΟΤΑ.

Πηγή: Makthes.gr

Δείτε ακόμη:
Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της ληστείας σε courier στη Σίνδο

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.