ΘέμαΤοπικά

Πρωτοβουλία ΒΕΘ για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου κυκλικής οικονομίας στη Σίνδο

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου κυκλικής οικονομίας στη Σίνδο αναλαμβάνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπως αποκαλύπτει σε σχετική ανάρτησή της η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά.

Η κα Μπισμπινά συμμετείχε πριν από μερικές ημέρες σε σχετική σύσκεψη φορέων για τη δημιουργία του πάρκου και εξέφρασε τη δέσμευση του Δήμου Δέλτα να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αναλυτικά όσα ανέφερε η Γερακίνα Μπισμπινά:

«Πριν από λίγες μέρες συμμετείχα σε σύσκεψη φορέων σχετικά με την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου κυκλικής οικονομίας στη Σίνδο. Ο στόχος του έργου είναι η δημιουργία δομής “βιομηχανικής συμβίωσης” στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, με τη συμμετοχή σημαντικών βιοτεχνικών μονάδων. Οι επιχειρήσεις με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία θα προάγουν την κυκλική οικονομία, χρησιμοποιώντας βιώσιμους τρόπους διαχείρισης των υλικών, δημιουργώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Την πρωτοβουλία για την δημιουργία του συγκεκριμένου έργου ανέλαβε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το οποίο προχώρησε στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για τη ανάπτυξη του εν λόγω πάρκου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται πως από τα 32.035 ενεργά μέλη του ΒΕΘ, 577 βιοτεχνικές μονάδες εδράζονται στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο  αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις και τις καλές πρακτικές για  τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων που ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η διευθύντρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσάνθη Κισκίνη, ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ, Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παναγιώτης Κετικίδης, ο διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, Γιώργος Ζαλίδης, η υποδιευθύντρια Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, Σοφία – Ναταλία Μποέμη και η πρόεδρος Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονία, Άννα Μίχου.

Το σχέδιο δράσης παρουσιάστηκε στους φορείς προκειμένου να  τεθούν επί τάπητος οι προβληματισμοί, αλλά και οι τρόποι επιτάχυνσης για τη διαδικασία υλοποίησης του  πάρκου.

«Σε μια εποχή όπου ο πλανήτης αντιμετωπίζει περιβαλλοντικές προκλήσεις άνευ προηγουμένου, η έννοια της κυκλικής οικονομίας έχει αναδειχθεί ως πηγή ελπίδας και παράλληλα ως επιτακτική ανάγκη για την επόμενη ημέρα του επιχειρείν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης ενώ η δική μου τοποθέτηση ήταν ότι: «Αυτή η εκδήλωση αποτελεί ένα ορόσημο για τον Δήμο μας που αποδεικνύει ακράδαντα πως αυτό που συχνά επαναλαμβάνω σε τοποθετήσεις μου από την μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Δήμαρχος, αποτελεί μια αδιάψευστη αλήθεια. Το γεγονός δηλαδή πως ο Δήμος Δέλτα έχει τεράστιες προοπτικές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον βιοτεχνικό και βιομηχανικό τομέα, και πως η επένδυση στους τελευταίους αποτελεί το κλειδί για τη βιώσιμη και καινοτόμο ανάπτυξη στον τόπο μας, στην Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ελλάδα.

Ο δήμος μας και ιδιαίτερα η έδρα του η Σίνδος, παρουσιάζει μία μακρά ιστορία και παράδοση στον βιοτεχνικό και βιομηχανικό τομέα. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, η γεωγραφική της θέση, οι ανεπτυγμένες υποδομές και το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθιστούν τη Σίνδο και την Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης ικανές να πρωτοπορήσουν με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον, οικονομικές δραστηριότητες, όπως επιτάσσει σήμερα περισσότερο από ποτέ η κλιματική κρίση που βιώνουμε διεθνώς.

Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που προτείνεται αποτελεί ένα καινοτόμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από τη δημιουργία του, έχουμε την ευκαιρία να ενσωματώσουμε πρακτικές που μειώνουν τα απόβλητα, προωθούν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση πόρων, ενώ παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Δήμος Δέλτα δεσμεύεται να υποστηρίξει ενεργά αυτή την πρωτοβουλία, συνεργαζόμενος στενά με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον και ότι η Σίνδος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές και σε αυτό το πεδίο, όπως υπήρξε και ως ΒΙΠΕ πρότυπο κατά το παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και όλους όσους εργάζονται για να κάνουν αυτήν την ιδέα στην πραγματικότητα. Είμαι βέβαιη ότι με τη συνεργασία και την αφοσίωση όλων μας, μπορούμε και θα καταφέρουμε να μεταμορφώσουμε τη Σίνδο σε έναν κόμβο βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της εκδήλωσης και ανυπομονώ να δούμε τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου».

Δείτε ακόμη:
Δήμος Δέλτα: Αναβίωσε το έθιμο του «Κλήδονα» (vids)

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.