ΘέμαΤοπικά

Πρωινός καφές με τη νέα δήμαρχο Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά (vid)

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδόπουλο για την εφημερίδα Μακεδονία

Όταν μπαίνει κάποιος στο δημαρχείο Δέλτα η γυναικοκρατία είναι εμφανής. Ιδιαίτερα στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο της νέας δημάρχου Γερακίνας Μπισμπινά, συναντά κανείς μόνο γυναίκες. Αυτό δε φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα για τη σημερινή φιλοξενούμενη του «πρωινού καφέ», που είναι μπαρουτοκαπνισμένη.

Και ως δικηγόρος, αλλά και ως αυτοδιοικητική. Βλέπετε ξεκίνησε από τα δύσκολα που ήταν η εκλογή της το 2014 ως περιφερειακή σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και μετά έκανε τη μεταγραφή για τον πρώτο βαθμό. Κερδίζοντας τον περασμένο Οκτώβριο τη μάχη στο δεύτερο γύρο για 68 ψήφους.

Στον πρωινό καφέ, τον δεύτερο που έπινε εκείνη την ημέρα, συζητήσαμε για τα παιδικά της χρόνια στη Μαγνησία, όπου γεννήθηκε, τη Νομική στη Θεσσαλονίκη, όπου στη συνέχεια σπούδασε και φυσικά για το στοίχημα της θητείας της που ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου. Για να ξεκινήσουν να δουλεύουν τα γρανάζια του δήμου και για να μπει ο δήμος Δέλτα σε τροχιά ανάπτυξης.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το Γερακίνα πως προήλθε;

Από τη γιαγιά, που ήταν από τον Λαγκαδά και το Μελισσοχώρι. Και η μαμά και ο μπαμπάς και οι παππούδες και οι γιαγιάδες, από εκεί (χαμογελάει).

Άρα, μικρή ακούγατε το γνωστό άσμα του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος»;

Όχι (γελάει), μόνο τα τελευταία χρόνια. Άκουγα το παραδοσιακό «Κίνησε η Γερακίνα για νερό». Το γνωστό. Με τα βραχιόλια που βροντούν (γελάει).

Μάλιστα. Πάμε στα του καφέ. Υπάρχει χρόνος το πρωί για πρωινό καφέ;

Υπάρχει, ναι. Πάντα.

Πότε;

Πριν ξεκινήσω τη διοίκηση του δήμου έπινα πρώτα στο σπίτι και μετά στη δουλειά. Τώρα 7.30 η ώρα εδώ στο δήμο. Στο γραφείο. Ελληνικός διπλός, σκέτος.

Τώρα παραγγείλατε αμερικάνο…

Είναι ο δεύτερος. Και ο τρίτος ξεκινάει μετά. Ντεκαφεϊνέ (γελάει).

Γεννημένη στη Μαγνησία. Πως ήταν εκείνα τα χρόνια η περιοχή; Τι θυμάστε ως πιτσιρίκι;

Χωριό, κοινότητα. Ήταν όμορφα χρόνια, απλά.

Ποια εικόνα σάς έρχεται στο μυαλό;

Η εικόνα της αγροτικής κοινωνίας.

Στο σπίτι οι γονείς σας;

Αγρότες Και οι δύο.

Το πατρικό που ήταν;

Στη Μαγνησία. Εδώ είμαστε στη Σίνδο για να κάνουμε και λίγο γεωγραφία. Ο δήμος Δέλτα αποτελείται από 9 κοινότητες. Είναι η πρώην ενότητα Εχεδώρου, που αποτελείται από τη Μαγνησία, τα Διαβατά, τη Σίνδο και το Καλοχώρι, η ενότητα Αξιού που είναι τα Μάλγαρα, τα Κύμινα και η Βραχιά και η ενότητα Χαλάστρας που είναι η Χαλάστρα και το Ανατολικό.

Αυτό όλο είναι εύκολο να διοικηθεί;

Όχι.

Αδέλφια είχατε;

Έναν αδελφό, μεγαλύτερο.

Οι σχέσεις πως ήταν;

Δεμένοι πολύ.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη διαπαιδαγώγηση που πήρατε;

Τέτοια που με βοήθησε να είμαι αυτό που είμαι σήμερα.

Τι κάνατε ευχάριστα εκείνα τα χρόνια; Σχολείο; Διάβασμα; Μπάλα; Αθλητισμό;

Θα έλεγα σχολείο και διάβασμα.

Αθλητισμό;

Λίγο. Μπάσκετ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά περισσότερο ήμουν του διαβάσματος.

Σε τι θέση παίζατε στο μπάσκετ;

Σέντερ φορ.

Είστε και ψηλή. 1.80;

1,77 (χαμογελάει).

Μία δύσκολη στιγμή από εκείνα τα χρόνια;

Ήταν γενικά δύσκολες εποχές.

Γιατί;

Σαν παιδί δε χαιρόμουν όταν είχαμε τις καλοκαιρινές διακοπές, γιατί εμείς το καλοκαίρι είχαμε δουλειά. Ο μεγαλύτερος φόρτος δουλειάς των γονιών μου ήταν το καλοκαίρι. Είχαμε φυτείες μεγάλες. Σταματούσαμε το σχολείο και ενώ όλοι είχαν διακοπές εμείς δουλεύαμε. Άρα, το καλοκαίρι δεν ήταν διασκέδαση. Εγώ ήμουν χαρούμενη όταν ξεκινούσε το σχολείο το Σεπτέμβριο. Τέτοια χαρά που είχα (χαμογελάει). Ενώ τα άλλα παιδιά δεν την είχαν.

Δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο που πήγατε;

Δημοτικό στη Μαγνησία. Γυμνάσιο και λύκειο στα Διαβατά.

Καλή μαθήτρια;

Καλή, ναι.

Με τα συνδικαλιστικά υπήρχε από τότε η τάση;

Όχι. Αυτά ήρθαν από το πανεπιστήμιο και μετά.

Τι θα λέγατε: Άτακτη ή επαναστάτρια;

(Σκέφτεται). Και τα δύο (χαμογελάει). Και τα τρία μάλλον. Και καλή μαθήτρια. Τα είχα όλα.

Πως έγινε και από μια αγροτική οικογένεια επιλέξατε τη Νομική;

Η αδελφή της μητέρας μου ήταν δικηγόρος και την είχα κάτι σαν πρότυπο. Επίσης νομίζω ότι ήταν και αυτό το οποίο ήθελα εσωτερικά. Σκεφτόμουν και τη Φιλολογία, αλλά θεωρούσα ότι η Νομική θα με βοηθούσε πάρα πολύ στη σχέση μου με τον κόσμο. Ήθελα να βοηθάω, ήθελα να συμβάλω, μου άρεσε γενικότερα το διαφορετικό αντικείμενο, αυτή η συναλλαγή, αλλά και η εναλλαγή με τον κόσμο. Γιατί πήγαινα στο γραφείο της θείας μου από μικρή.

Υπήρξε και μια δική σας επιθυμία να φύγετε από εδώ από τα αγροτικά και να ξεφύγετε;

Όχι, το μόνο που υπήρχε τότε ήταν ο όρος που μου έβαλε ο μπαμπάς, που ήταν λίγο συντηρητικός άνθρωπος, να περάσω στη Θεσσαλονίκη και να μη σπουδάσω αλλού (χαμογελάει). Το μόνο που θα ήθελα να κάνω ήταν να φύγω στο εξωτερικό, γιατί τότε τα παιδιά στο πανεπιστήμιο πήγαιναν έξω μέσω του προγράμματος Erasmus που ξεκίνησε εκείνα τα χρόνια. Αυτό ήθελα να το κάνω, αλλά δεν μπόρεσα.

Πως ήταν τα φοιτητικά χρόνια στη Νομική του ΑΠΘ;

Ήταν ωραία. Με τραπεζάκια έξω (γελάει).

Από τότε ξεκίνησε και η ενασχόληση με την πολιτική;

Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά ναι. Το είχα το μικρόβιο από την αρχή (χαμογελάει).

Ήταν χρήσιμη ή μήπως έβλαψε η έντονη πολιτικοποίηση εκείνων των χρόνων;

Θεωρώ ότι ήταν καλό.

Από το 1996 έως σήμερα ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, έχοντας ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο. Πόσο σημαντική ήταν η εμπειρία;

Πολύ σημαντική. Αν και θα ήθελα να είχα ένα μεταπτυχιακό στο δημόσιο δίκαιο, αλλά -ποιος ξέρει- μπορεί να το κάνω στο μέλλον.

Τι σας αρέσει στη δικηγορία;

Το βασικό είναι ότι βοηθάω, ότι συμβάλλω, ότι έχω την εναλλαγή και δεν έχω τη μονοτονία. Δε θα μπορούσα να κάνω άλλο επάγγελμα.

Κάτι που σας ενοχλεί;

Η απαξίωση του επαγγέλματος πολλές φορές και από τους ίδιους τους συναδέλφους. Εμείς πολλές φορές βάζουμε κάποια όρια. Θα ήθελα να είναι το επάγγελμα του δικηγόρου όπως είναι στις άλλες χώρες. Ψηλά.

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θα ακολουθούσατε την ίδια επαγγελματική πορεία;

Το ίδιο και καλύτερα.

Το ενδιαφέρον σας για τα κοινά από πότε και πώς προέκυψε; Υπήρξε κάποια στιγμή που έγινε το κλικ;

Πάντα στη δικηγορία είχα το βλέμμα προς τα εκεί. Μιλούσα με δημάρχους, είχα προτάσεις από αυτοδιοικητικούς του πρώτου βαθμού, αλλά δε μου έκανε κάποιο κλικ ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Να πω ότι θα πάω μαζί του και ότι θα κάνουμε δουλειά. Κάποια στιγμή όταν ήρθα σε επαφή με τον περιφερειάρχη μας, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είδα αυτό που δεν έβλεπα σε άλλα πρόσωπα. Και έτσι ξεκίνησα στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Έκανα δηλαδή, το αντίθετο, καθώς ξεκίνησα από το δεύτερο και μετά πήγα στον πρώτο βαθμό, αλλά δεν πειράζει (χαμογελάει).

Το 2014 κάνετε το πρώτο βήμα και κατεβαίνετε ως υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ήταν δύσκολη η εκλογή για μια γυναίκα;

Ήταν δύσκολο για μια γυναίκα σε μια μεγάλη περιφέρεια. Αλλά ταυτόχρονα ήταν και εύκολο για μένα, γιατί με βοήθησε πολύ η δουλειά μου, καθώς γνώριζα κόσμο τουλάχιστον στη δυτική Θεσσαλονίκη. Γενικότερα ο κόσμος ήθελε να δει κάτι διαφορετικό στα νέα τα πρόσωπα. Φυσικά και ο Απόστολος ήταν ένα νέο πρόσωπο και τότε όλοι μαζί ήμασταν μια ομάδα πολύ όμορφη.

Πως ήταν η εμπειρία ως διοίκηση στην περιφέρεια; Εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αγροτικής Οικονομίας. Μετά Πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Ποια πόστα ήταν τα πιο ελκυστικό δημιουργικά;

Να το πω ως γυναίκα. Πιο ανθρώπινο ήταν το Υγείας. Βρεθήκαμε πολύ κοντά σε θέματα ανθρώπινα, κοντά στον πόνο, με τα σωματεία, με τους συλλόγους, με ανθρώπους με προβλήματα, με παιδιά. Το καθένα πόστο βέβαια είχε για μένα την ίδια σπουδαιότητα.

Η Γερακίνα Μπισμπινά πως θα χαρακτήριζε τη Γερακίνα Μπισμπινά;

Πως θα την χαρακτήριζα; (Σκέφτεται). Άνθρωπο.

Το 2023 αποφασίζετε να είστε υποψήφια δήμαρχος Δέλτα. Γιατί;

Είδα παρά πολλά κενά στη διοίκηση του δήμου Δέλτα. Έχοντας την ιδιότητα είτε του περιφερειακού συμβούλου είτε του αντιπεριφερειάρχη έβλεπα ότι ο δήμος Δέλτα ήταν απών σε όλα αυτά τα ωραία που κάναμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δηλαδή;

Για παράδειγμα δεν αποδέχονταν προκλήσεις και γενικότερα δεν υπήρχε αυτή η σημαντικότητα. Έβλεπα επίσης ότι ο δήμος Δέλτα καταρρέει. Και έτσι μπήκα στη διαδικασία και αποφάσισα και μίλησα με τον περιφερειάρχη, που είναι από τη Βραχιά και είπα στον εαυτό μου: «Αυτό εδώ πρέπει να το τελειώσουμε. Πρέπει κάτι να γίνει, να αλλάξει».

Πάντως και εγώ που παρακολουθώ χρόνια τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη δεν εμφανίστηκε ποτέ ένας δήμαρχος στην περιοχή που να άφησε εποχή.

Κοινοτάρχες υπήρχαν παλιότερα, αλλά η κοινότητα ήταν πολύ πιο εύκολη για να μπορέσεις να την συντονίσεις. Θεωρώ ότι το αρνητικό στην όλη διαδικασία ήταν πως όλες αυτές οι ενότητες δεν μπορούσαν να ενωθούν. Πολλά τα χωριά. Και εκτός αυτού ο καθένας θεωρούσε για τον εαυτό του ότι ήταν δήμαρχος. Δε γίνεται έτσι.

Αυτό πως θα το αντιμετωπίσετε;

Προσπαθώ να τους συντονίσω. Και φυσικά με τους συνεργάτες μου και με τους αντιδημάρχους.

Δηλαδή, η έλλειψη της αίσθησης της ενότητας είναι το πρόβλημα;

Ναι, νομίζω αυτό. Και από εκεί και πέρα η δουλειά.

Πάμε τώρα στα δημοτικά: πως ήταν η πρώτη αίσθηση όταν την 1η Ιανουαρίου του 2024 καθίσατε στην καρέκλα του δημάρχου; Τι είπατε;

Ευθύνη.

Ποιο είναι το στοίχημα των πρώτων ημερών;

(Αναστενάζει). Να ξεκινήσουν να δουλεύουν τα γρανάζια του δήμου.

Ήταν σταματημένα;

Ναι, τα στυλό κάτω όλα, επί καιρό. Εγώ μίλησα με πολύ κόσμο πριν ξεκινήσουμε, ήμασταν σε ένα άλλο κτίριο και δούλεψα με όλους τους διευθυντές, τους προϊσταμένους και τους υπάλληλους. Για να δω με την εμπειρία που έχω που κολλάει το πράγμα. Είχα συζητήσει και με τον απερχόμενο δήμαρχο για τα προβλήματα και έβλεπα ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Και φυσικά με αυτές τις αλλαγές ξεκίνησα. Η τεχνική υπηρεσία δε λειτουργούσε, το ίδιο και η νομική και η οικονομική υπηρεσία, οπότε προσπαθούμε να βάλουμε τα ανάλογα πρόσωπα στις ανάλογες θέσεις.

Ποια είναι η προτεραιότητα της εκκίνησης; Η καθαριότητα;

Καθαριότητα και ασφάλεια. Αλλά η καθαριότητα είναι το βασικό. Από εκεί ξεκινάμε. Οι κοίτες των ποταμών του δήμου μας, δηλαδή του Γαλλικού και του Αξιού, είναι δυστυχώς οι χωματερές της περιοχής. Όλη η Θεσσαλονίκη φέρνει τα μπαζοαπορρίμματα εδώ. Αλλά και ο κόσμος έχει μάθει στραβά. Να βγάζει οποιαδήποτε στιγμή οτιδήποτε έξω από το σπίτι του. Κάνει κάποιος μια ανακαίνιση, δίνει τόσες χιλιάδες ευρώ, αλλά δε θα ξοδέψει 200 ευρώ για ένα κάδο για τα μπάζα του. Δυστυχώς έχει μάθει αλλιώς. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα της πενταετίας για το δήμο Δέλτα;

Να μπει ο δήμος Δέλτα σε τροχιά ανάπτυξης.

Το οποίο σε απλά ελληνικά τι σημαίνει;

Δουλειά.

Ένα μεγάλο ζήτημα για την περιοχή είναι η αξιοποίηση της Βιομηχανικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια υπάρχουν. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον;

Όλα αυτά τα χρόνια η ευθύνη για την καθαριότητα της περιοχής ήταν του δήμου. Πλέον με νόμο από πέρσι αφαιρείται η καθαριότητα από εμάς, οπότε γλυτώνουμε ένα μεγάλο και σημαντικό κονδύλιο.

Και τα σχέδια;

Υπάρχουν πολλά σχέδια. Έχουμε και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Μίλησα με τον πρύτανη, μίλησα με τον πρόεδρο της ΕΤΒΑ, αλλά και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της περιοχής, τον Τάσο τον Πολυζωίδη, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν με το δήμο και να γίνει ένα γραφείο εύρεσης εργασίας. Να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Δε γίνεται ένας από τη ανατολική Θεσσαλονίκη να πηγαίνει στη δυτική για να δουλέψει. Γιατί μπορούμε να αξιοποιήσουμε άτομα που ζουν εδώ και να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις μας έτσι όπως πρέπει. Να γίνει μια άμεση συνέργεια και του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τη Βιομηχανική Περιοχή. Τα παιδιά μας έρχονται εδώ από όλη την Ελλάδα, τελειώνουν τις σπουδές, έχουμε σχολές εδώ, που έχουν αντίστοιχες επιχειρήσεις στο χώρο των αγροτικών προϊόντων, μένουν για ένα χρόνο στη Σίνδο, βλέπουν την κατάσταση και σηκώνονται και φεύγουν και πηγαίνουν στο κέντρο γιατί θεωρούν ότι θα ζήσουν καλύτερα εκεί. Αν υπήρχαν οι παροχές εδώ θα μπορούσαν να μείνουν εδώ και να μην πηγαίνουν για βόλτα στην πόλη.

Η σύνδεση είναι ένα πρόβλημα;

Βέβαια. Για αυτό θέλουμε τον προαστιακό. Έχουμε ένα τμήμα όλο κι όλο 600 μέτρων μέχρι το Διεθνές Πανεπιστήμιο που πρέπει να γίνει. Υπάρχουν ήδη οι ράγες και είναι έτοιμο το σύστημα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Έτσι ώστε τα παιδιά να μη παίρνουν αυτοκίνητο για να έρθουν στο πανεπιστήμιο.

Και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στεγάζεται στα όρια του δήμου. Θέλει ενίσχυση;

Χρειαζόμαστε στήριξη. Ο πρύτανης είναι καινούργιος και έχει πολύ ωραία σχέδια Υπάρχει εντός του Πανεπιστημίου ένα κλειστό γυμναστήριο που δε λειτούργησε ποτέ, με πολύ καλές προδιαγραφές. Ζητήσαμε να συνεργαστούμε και να τους βοηθήσουμε στη χορήγηση της άδειας για να μπορέσει να λειτουργήσει και για τους δημότες του δήμου Δέλτα, αλλά και για τους φοιτητές μας. Γιατί είναι κλειστό.

Για τα ποτάμια που αναφέρατε προηγουμένως πέραν της καθαριότητας μπορεί να γίνει κάτι άλλο; Να αξιοποιηθούν δηλαδή.

Είναι το πρόγραμμα της περιφέρειας με το παράκτιο δυτικό μέτωπο, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι κάτι πολύ ωραίο. Εμεί σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε και έναν οργανισμό τουρισμού σε συνεργασία με την περιφέρεια. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε τα ποτάμια μας, αλλά έχουμε και τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Εδώ να πω ότι υπάρχουν πανέμορφα μονοπάτια που οδηγούν από το Καλοχώρι μέχρι τη Χαλάστρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό περιπατητικό μονοπάτι που όταν οργανωθεί μπορεί να γίνει ένα μεγάλος πόλος τουρισμού. Φανταστείτε ότι στο Καλοχώρι έρχονται ξένοι φυσιολάτρες με τροχοκινούμενα και μένουν εκεί.

Να πούμε ακόμη ότι στο δήμο μας έχουμε και τις Καλύβες της Χαλάστρας. Ένα φοβερό σημείο που είναι ανεκμετάλλευτο και θεωρώ ότι σε συνεργασία με το υπουργείο θα κάνουμε και εκεί πολύ ωραία πράγματα.

Πάμε στον ιδιώτη Γερακίνα Μπισμπινά. Υπάρχει κάτι με το οποίο χαλαρώνετε σήμερα;

Όχι (γελάει). Τώρα στην εκκίνηση της θητείας μας όχι. Μετά μπορεί να χαλαρώσουμε.

Η σημερινή οικογένεια από πόσα μέλη αποτελείται; Έχετε δύο γιους, τον Ηλία και τον Νίκο.

Ναι.

Με τι ασχολούνται;

Ο Ηλίας είναι δικηγόρος και ήμασταν μαζί στο δικηγορικό γραφείο για πέντε χρόνια. Και ο Νίκος που τελείωσε οικονομικά και κάνει ένα μεταπτυχιακό και τώρα έχει τη διπλωματική για να το τελειώσει.

Πως είναι οι σχέσεις σας;

Είμαστε πολύ καλά.

Θα τον συμβουλεύατε να ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά;

Βέβαια, φυσικά.

Υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα;

Τώρα όχι.

Υπήρχε;

Ναι, παλιότερα.

Αγαπημένο φαγητό;

Τα πάντα όλα. Μαγειρεύω από πολύ μικρή (γελάει). Όταν ζει κανείς σε αγροτική οικογένεια από 15 χρονών ξέρει τα πάντα. Το αγαπημένο φαγητό είναι το παστίτσιο που κάνω για τα παιδιά.

Αγαπημένο βιβλίο που διαβάσατε τελευταία;

Έχω καιρό να διαβάσω. Λόγω της προεκλογικής εκστρατείας δεν είχα χρόνο. Διάβασα τελευταία το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη για τον τελευταίο αρχηγό, αλλά ακόμη δεν το έχω ολοκληρώσει

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Ναι, ναι (γελάει).

Αγαπημένο τραγούδι εκτός από το «Κίνησε η Γερακίνα»;

Πιο πολύ έντεχνη ελληνική μουσική. Γενικά ακούω πολύ και μου αρέσει η μουσική.

Αγαπημένος τραγουδιστής;

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Τελειώνουμε με τα πιο θεσμικά. Τι λείπει και πρέπει να αλλάξει στην ελληνική αυτοδιοίκηση σήμερα;

(Σκέφτεται). Να μάς ακούει η κρατική εξουσία. Να έχουμε καλύτερη συνέργεια και καλύτερη συνεργασία.

Και λιγότερη γραφειοκρατία;

Η γραφειοκρατία είναι το βασικό. Για να μπορούν οι διαδικασίες να γίνουν πιο σύντομες. Ξεκινάμε ένα έργο, αλλά αυτό για να ολοκληρωθεί με τα σχέδια, με τις εγκρίσεις, με τις προμήθειες, θα χρειαστεί να περάσουν 3 με 4 χρόνια. Οι διαδικασίες πρέπει να συντομεύσουν.

Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί. Αν το είχατε τι θα κάνατε για την περιοχή που δεν πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή εύκολα πραγματικότητα; Τι θα θέλατε να αλλάξει;

Εγώ θα πω ότι θέλω να γίνει πραγματικότητα αυτό το οποίο σκέφτομαι. Θέλω να αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπία. Και δε μιλώ μόνο για το δήμο, αλλά γενικότερα και για τη χώρα μας. Να μην θέλει ο καθένας να ψοφήσει ή να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα. Όλοι μας θέλουμε το καλό. Αλλά όταν δούμε κάτι που δε μας αρέσει λέμε το κακό. Είναι λάθος αυτό. Να αφήνουμε ένα περιθώριο στον άνθρωπο που προσπαθεί. Βλέποντας το καλό πρέπει να το παινεύουμε και να το επιβραβεύουμε. Αυτό δε γίνεται. Δυστυχώς πρώτα υπάρχει η κακή προαίρεση και μετά η καλή. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό και εύχομαι να αλλάξει.

Δείτε ακόμη:
Συνάντηση Μπισμπινά με τον ΓΓ του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.