ΠολιτικήΤοπικά

Μετεγκατάσταση ΔΕΘ – Τι θέλει το «κατεστημένο» της πόλης, τι λένε οι «δυτικοί»

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση σχετικά με το μείζον θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, στην οποία διαδικτυακή εκδήλωση φανερώθηκαν οι δύο τάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Από την μία το κατεστημένο του κέντρου της πόλης που δεν θέλει να χάσει την δύναμη σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο που του προσφέρει η ΔΕΘ στο κέντρο, κόντρα σε κάθε λογική μητροπολιτικής ανάπτυξης της πόλης, κόντρα σε κάθε λογική που απαιτεί στην πόλη που στερείται χώρων πρασίνου, την δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου. Από την άλλη πλευρά οι πολίτες «β’ κατηγορίας», η δυτική πλευρά της πόλης η οποία για δεκαετίες συσσωρεύει προβλήματα και υποβάθμιση. Η πλευρά της μόλυνσης, των φυλακών, των ανύπαρκτων υποδομών και πολλών άλλων. Οι «δυτικοί» ζητούν το αυτονόητο, αυτό που πρωθυπουργοί αποφάσισαν ότι είναι το σωστό, το ρεαλιστικό, το δίκαιο. Να γίνει η νέα ΔΕΘ στα δυτικά, και συγκεκριμένα στη Σίνδο. Για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, να πάρει αναπτυξιακή ώθηση η δυτική πλευρά και παράλληλα να προχωρήσουν έργα υποδομής τα οποία συνήθως «κοιτούν» προς τα ανατολικά.

«Θέλουμε να αναδείξουμε το «διαμάντι» της ΔΕΘ και την προσβασιμότητα σε αυτό» τόνισε ο δήμαρχος του δήμου Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και συνέχισε: «Είναι λάθος να γκρεμίζεις και να ξαναχτίζεις. Μπορείς να πας σε μια νέα αδόμητη περιοχή και να σχεδιάσεις. Εγώ δε μίλησα για φαραωνικό σχέδιο, αλλά για ένα σχέδιο προσαρμοσμένο, σε βιοκλιματική κατεύθυνση. Έχω επισκεφθεί και εγώ πολλές πόλεις. Σε Παρίσι και Μόσχα οι εμπορικές εκθέσεις είναι έξω από το κέντρο. Προφανώς και καμία έκθεση δεν είναι βιώσιμη εάν δε χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που διεκδικούμε είναι να έρθει εδώ το εκθεσιακό κέντρο, να το περιφρουρήσουμε, να μην μείνει σε ένα περίκλειστο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών, που συμμετέχουν στη συζήτηση, έχουν εκφράσει από κοινού την άποψη για την μεταφορά της ΔΕΘ στις δυτικές συνοικίες και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί βάρος στις υποδομές και στην αναπτυξιακή δυναμική των δυτικών συνοικιών. Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβας.

«Η νομοθεσία υποχρεώνει οποιαδήποτε κατασκευή να είναι βιοκλιματική, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, άρα αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ της μίας, ή της άλλης άποψης» ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Το ότι χάθηκε η ευκαιρία για την EXPO του 2008 δε σημαίνει ότι χάθηκε στους αιώνες. Για αυτό και οι δήμαρχοι προτείνουν να διεκδικήσουμε την EXPO του 2030. Είναι ζήτημα ζωής , επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη να προστεθεί κοινόχρηστος χώρος. Τα πλακόστρωτα ανάμεσα στα περίπτερα και η άσφαλτος δεν είναι κοινόχρηστος χώρος πράσινου. Ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση για άλλες εναλλακτικές, πέραν των δύο προτάσεων, «έχει κλείσει» και πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ, το 2010 «αποφάνθηκε ότι η πιο ορθή λύση είναι η μετεγκατάσταση στην περιοχή της Σίνδου».

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Μιχάλης Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι που διάφορες μελέτες στο παρελθόν δεν ευοδώθηκαν και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Σαν ΤΕΕ, το στηρίζουμε. Εάν ξανά ανοίξει αυτή η συζήτηση νομίζω ότι θα χάσουμε πολλά χρόνια ακόμη. Να στηρίξουμε το εγχείρημα της ΔΕΘ, που είναι σε προχωρημένο στάδιο και παράλληλα να συντονίσουμε όλοι – το χρειάζεται η δυτική Θεσσαλονίκη – ένα στρατηγικό σχέδιο για τη δυτική πλευρά της πόλης για την ανάπτυξη, τις υποδομές, τις μεταφορές, το περιβάλλον».

«Να μην μπλέξουμε με ιδιωτική χρηματοδότηση, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. Τοποθετήθηκαν επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι έθεσαν και το δίλημμα εάν σε κάθε περίπτωση, ταυτίζονται, το συμφέρον της ΔΕΘ με το συμφέρον της πόλης και τις ανάγκες της για περισσότερο πράσινο. «Κάναμε την απαραίτητη διαβούλευση και θεσμικά εδώ και δέκα χρόνια. Το σχέδιο ανάπλασης έχει τη μεγαλύτερη διακομματική υποστήριξη, και υποστήριξη από τους περισσότερους φορείς» ανέφερε, απαντώντας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α. Τζήκας.

Σε παρατήρηση του προέδρου της ΔΕΘ ότι «δεν υπάρχει ισομερής εκπροσώπηση απόψεων στη συζήτηση» και ότι δεν κλήθηκαν φορείς που συμφωνούν με την ανάπλαση, οι διοργανωτές διευκρίνισαν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό. «Εμείς απευθύναμε προσκλήσεις σε όλους, όσοι δεν είναι το επέλεξαν» απάντησε, εκ μέρους των διοργανωτών, ο πανεπιστημιακός, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.