Δήμοι - ΠεριφέρειεςΘέμα

Κύκλος επαφών Ζέρβα με υπουργούς: «Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει»

Την ατζέντα των έργων και των διεκδικήσεων της Θεσσαλονίκης στους υπουργούς της νέας κυβέρνησης μεταφέρει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.

«Από την πρώτη ώρα ανάδειξης της νέας κυβέρνησης είχα ανακοινώσει ότι έχω έναν φάκελο έτοιμο για κάθε υπουργό. Επειδή οι δεσμεύσεις έχουν αξία μόνον όταν τηρούνται, ανέλαβα την πρωτοβουλία και συνάντησα σειρά υπουργών της νέας κυβέρνησης, ώστε να τους ενημερώσω άμεσα και καθολικά για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως για να διεκδικήσω λύσεις για μια σειρά ανοιχτών θεμάτων της πόλης», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

«Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από γρήγορους ρυθμούς, από πρωτοβουλίες που θα λύνουν προβλήματα, από συγκρούσεις με παθογένειες που την κράτησαν πίσω. Μετά από χρόνια η πόλη έχει ατζέντα, έχει οδικό χάρτη. Έχουν γίνει πολλά βήματα, όμως χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει», είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Ζέρβας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε σήμερα (11/07) διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Υποδομών, Νίκο Ταχιάο.

Στην κορυφή των διεκδικήσεων που τέθηκαν από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης βρέθηκε το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών, με τον κ. Ζέρβα να τονίζει την ανάγκη ανάταξης του ΟΑΣΘ και δραστικής βελτίωσης του παραγόμενου έργου για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού μεταξύ άλλων με άμεση ενίσχυση του στόλου των οχημάτων και αύξηση του αριθμού των οδηγών.

Ο κ. Ζέρβας ζήτησε ακόμη συνέργειες και συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και έθεσε το ζήτημα του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Κεντρική θέση μεταξύ των αιτημάτων τα οποία έθεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τις συναντήσεις του με τους κυρίους Σταϊκούρα και Ταχιάο καταλαμβάνουν αυτά της εξασφάλισης της λειτουργικότητας του μετρό και της τήρησης των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων αλλά και της εκπόνησης και εφαρμογής ενός σχεδίου για τη διαχείριση των κυκλοφοριακών επιβαρύνσεων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων για το flyover.

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ψηφιακός μετασχηματισμός, κυβερνοασφάλεια και έργα στον τομέα των έξυπνων πόλεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον νέο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο κ. Ζέρβας ζήτησε κατά προτεραιότητα την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων αναφορικά με τις υποθέσεις που διεκπεραιώνονται από τις πολεοδομίες, ενώ ζήτησε τη συνεργασία του νέου Υπουργού για την υποστήριξη σειράς νέων έργων που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως η ανάπτυξη μητροπολιτικού δικτύου wi-fi 6 που θα εστιάζει στην εμπορική και τουριστική οικονομία της πόλης, η ψηφιοποίηση των ιστορικών μνημείων και η δημιουργία πλατφόρμας mobile AR για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα έργα που θα εξελιχθούν σε αυτό το πλαίσιο αφορούν μεταξύ άλλων την ενοποίηση όλων των δημοτικών φωτιστικών σε μία ενιαία πλατφόρμα, την τηλεδιαχείριση των καυστήρων αερίου αλλά και των παροχών ρεύματος και νερού σε όλα τα σχολεία, την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές, τη δημιουργία έξυπνων διαβάσεων κ.ά.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών

Ο κ. Ζέρβας επισκέφθηκε ακόμη το Υπουργείο Εσωτερικών και συζήτησε με τη νέα Υπουργό Νίκη Κεραμέως σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε προσλήψεις τακτικού προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις νέες προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο κ. Ζέρβας υπόψη της Υπουργού Εσωτερικών ήταν αυτά της ψηφιοποίησης των διαδικασιών για την έκδοση ΤΑΠ, της επιτάχυνσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης έργων που εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και της πρόβλεψης για χρηματοδοτήσεις, ώστε να προχωρήσουν σειρά απαλλοτριώσεων που είναι αναγκαίες για την αξιοποίηση ακινήτων προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Δείτε ακόμη:
Με τον Π. Τσακίρη 18 υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι από το Ωραιόκαστρο

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.