ΕλλάδαΠολιτική

Καράογλου: «Η Βία κατά των γυναικών είναι ποινικό αδίκημα και όχι ιδιωτική υπόθεση»

Αφιερωμένη στις γυναίκες, την ισότητα των φύλων «που δεν είναι θέμα γυναικείο αλλά ζήτημα πανανθρώπινο», αλλά και στους τρόπους που θα βάλουν τέλος στο θλιβερό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, ήταν η μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Θεόδωρος Καράογλου στη Σίνδο, το πρωί της Κυριακής.

Με προσκεκλημένες την Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω κα. Καλυψώ Γούλα και την L.L.M. αστικού, δικονομικού και εργατικού δικαίου, δικηγόρο στον Άρειο Πάγο, μέλος της ελληνικής εταιρείας οικογενειακού δικαίου, πρώην επιστημονική συνεργάτιδα του «Αρμενοπούλου» επιστημονικού περιοδικού του ΔΣΘ και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κα. Θούλη Παράσογλου, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών ως παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Χαλάστρας, τα μέλη του οποίου παρουσίασαν ένα αντιπολεμικό τραγούδι.

«Η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, είναι ποινικό αδίκημα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου, ενώ χαρακτήρισε «κοινωνική παθογένεια» την ανισότητα των φύλων, περιγράφοντας την ως «τη μεγαλύτερη κοινωνική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».

«Η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα γυναικείο. Είναι ζήτημα πανανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό που αφορά όλη την υφήλιο. Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι, γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε και να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους» σημείωσε. 

Αναζητώντας τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου που έγινε εντονότερο μετά την πανδημία, ο κ. Καράογλου περιέγραψε λεπτομερώς το πλέγμα των κυβερνητικών μέτρων και δράσεων που λειτουργούν ενημερωτικά, αποτρεπτικά, αλλά και προστατευτικά με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως σημείωσε: «Η Κυβέρνηση χάραξε ένα πλήρες σχέδιο με πολλούς διαφορετικούς άξονες Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι παγκόσμιο, είναι καθημερινό αλλά όχι αόρατο. Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα. Να αφήσουμε πίσω τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος και να μεριμνήσουμε και για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων, γιατί οι ίσες ευκαιρίες συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Όταν οι γυναίκες ευημερούν, ευημερούν και οι κοινωνίες».

Παίρνοντας το λόγο η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα. Καλυψώ Γούλα, στάθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να προστατευθούν έναντι της βίας. Εξειδίκευσε τους 4 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 και υπενθύμισε πως στην Ελλάδα λειτουργεί δίκτυο δομών που περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες κακοποιημένων γραμμών, καθώς και η γραμμή SOS 15900. «Όταν λέμε ότι χρειάζεται να ενισχύουμε τις πολιτικές της ισότητας είναι για να φτάσουμε στο σημείο κάποια πράγματα να θεωρούνται αυτονόητα» τόνισε η κα. Γούλα. 

Από την πλευρά της η κα. Θούλη Παράσογλου, παρατήρησε ότι στην ελληνική δικαστική πραγματικότητα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζεται με ενδημική μορφή. Όπως είπε: «Είναι δηλαδή μια διαδεδομένη πραγματικότητα, που απειλεί την υγεία και τη συνοχή όλης της οικογένειας, είτε αναφερόμαστε στις γυναίκες είτε στα παιδιά. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινωνίες στο σύνολο τους».

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.