ΘέμαΠολιτική

Ενημερώνομαι, αξιολογώ και… ψηφίζω

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου

Βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, με την ένταση κάθε μέρα να γίνεται και μεγαλύτερη καθώς κρίνεται η επόμενη ημέρα της χώρας, η επόμενη ημέρα στις ζωές όλων μας.

Άλλωστε σε μια δημοκρατία αντιπροσωπευτική όπως η δική μας το υπέρτατο δικαίωμα του πολίτη είναι η επιλογή των ανθρώπων που θα τον κυβερνήσουν για τα επόμενα χρόνια. Εξαιτίας ακριβώς της αξίας που έχει η ψήφος του καθένα από εμάς είναι πολύ κακό να μην προσέρχεται κάποιος στην κάλπη και επί της ουσίας να αφήνει άλλους και ειδικότερα τους κομματικούς «στρατούς» να κρίνουν το μέλλον του.

Τα κόμματα που φιλοδοξούν να μας εκπροσωπήσουν είναι πολλά και ακόμα περισσότεροι οι υποψήφιοι αυτών. Πρέπει λοιπόν ο πολίτης πριν να πάει στην κάλπη της 21ης Μαΐου να ενημερωθεί, να αξιολογήσει και να λάβει την απόφαση του. Πλέον στην εποχή μας τα κανάλια επικοινωνίας είναι πάρα πολλά, τα στοιχεία για τον κάθε υποψήφιο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ εύκολο να βρεθούν και έτσι ο κάθε πολίτης, ο κάθε ψηφοφόρος να μπορέσει να σχηματίσει μια εικόνα για τους υποψηφίους του κόμματος που έχει επιλέξει.

Πρέπει να αναλάβει και ο «σοφός λαός» τις ευθύνες του καθώς σε πάμπολλες περιπτώσεις αναρωτιέται κανείς πως ο τάδε ή ο δείνα έχουν εκλεγεί και μας εκπροσωπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που ψήφισαν τον τάδε ή τον δείνα και τον «έστειλαν» στο κοινοβούλιο. Δεν πηγαίνει κανείς μόνος του στη Βουλή, κάποιοι χρειάζεται να τον ψηφίσουν. Επίσης γίνεται έτσι κατανοητό ότι η αποχή από τις εκλογές δυναμώνει μόνο τους μηχανισμούς, τα κομματικά στελέχη και τους παρατρεχάμενους που εκλύονται από μια χαιρετούρα, ένα χαμόγελο και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Οι εκλογές δεν γίνονται κάθε βδομάδα λοιπόν για να αλλάξουμε γρήγορα γνώμη και ψήφο αν μας απογοητεύσει η επιλογή μας, οπότε θέλει λίγη παραπάνω σκέψη και νηφαλιότητα την ώρα της επιλογής, γιατί αυτή η επιλογή διαμορφώνει το μέλλον μας. Και όπως πολύ εύστοχα είπε ο Αβραάμ Λίνκολν «η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Οπότε ενημερωνόμαστε, αξιολογούμε και ψηφίζουμε…

*Όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη DELTA press

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.