Δήμοι - ΠεριφέρειεςΘέμα

Δημοσκόπηση GPO: Φαβορί ο Ζέρβας για επανεκλογή – Προβάδισμα Πέγκα για είσοδο στον Β’ γύρο

Φαβορί για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και για την επανεκλογή του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, όπως προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό της Voria.gr.

Στη δημοσκόπηση προκύπτουν πολύ χρήσιμα στοιχεία για τις δημοτικές εκλογές στον κεντρικό δήμο, που μπορούν να αξιολογηθούν από τους υποψηφίους και δίνουν μια εικόνα της τάσης, η οποία υπάρχει στο εκλεκτορικό σώμα του δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, ο κ. Ζέρβας φαίνεται ξεκάθαρα πρώτος στις 8 Οκτωβρίου, με ποσοστό όμως που οδηγεί σε δεύτερη Κυριακή. Προβάδισμα για είσοδο στον δεύτερο γύρο, πάντα με βάση την έρευνα, έχει ο Σπύρος Πέγκας έναντι του Στέλιου Αγγελούδη, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στα πιθανά δίπολα για τον δεύτερο γύρο, ο κ. Ζέρβας φαίνεται να έχει προβάδισμα τόσο έναντι του κ. Πέγκα όσο και έναντι του κ. Αγγελούδη. Άλλωστε, ο κ. Ζέρβας στην παράσταση νίκης λαμβάνει ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Σχετικά με τα προβλήματα στον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι εμφανές πως παραμένουν η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό – συγκοινωνιακό, όπου ο κ. Ζέρβας δεν παίρνει καλό βαθμό από τους ερωτηθέντες, σε αντίθεση με την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον δήμο και τη διαχείριση του παραλιακού μετώπου όπου συγκεντρώνει σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά.

Πρόθεση ψήφου

Στην ερώτηση «Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, εσείς ποιον από τους παρακάτω είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε για Δήμαρχο;», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δίνουν τα εξής ποσοστά:

-Κωνσταντίνος Ζέρβας: 29,4%

-Σπύρος Πέγκας: 17,9%

-Στέλιος Αγγελούδης: 13,8%

-Στέργιος Καλόγηρος: 5,6%

-Βασίλης Τομπουλίδης: 4,9%

-Δρόσος Τσαβλής: 3,2%

-Δημήτρης Ζιαμπάζης: 2,9%

-Ιωάννης Νασιούλας: 2,6%

-Ιωάννης Κουριαννίδης: 2%

-Μαρία Κέκη: 1,7%

-Λευκό/Άκυρο: 1,2%

-Δεν ξέρω/Δεν έχω αποφασίσει: 14,8%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στην πρόθεση ψήφου, τα βασικά συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

-Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο ακόμα και μπορεί να διαμορφώσει αποτέλεσμα.

-Ο κ. Ζέρβας φαίνεται να είναι μακριά από το 43% συν μία ψήφο, που θα του έδινε εκλογή από την πρώτη Κυριακή, ξεκάθαρα πρώτος όμως.

-Στη μάχη του δεύτερου ο κ. Πέγκας έχει σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Αγγελούδη.

-Η τριάδα Ζέρβα – Πέγκα – Αγγελούδη είναι φανερό ότι θα δώσει τη μάχη για τη δημαρχία σε αυτές τις εκλογές.

-Στην τέταρτη θέση ο αναγνωρίσιμος, λόγω προφανώς και της τηλεοπτικής καριέρας του, Στέργιος Καλόγηρος, ενώ ακολουθεί ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΚΚΕ, Βασίλης Τομπουλίδης και έκτος έρχεται ο Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος πρέπει να δώσει τη μάχη της αύξησης της αναγνωρισιμότητας για να ανεβάσει ποσοστά.

-Τόσο κοντά όσο μακριά από την είσοδό τους στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο βρίσκεται Δημήτρης Ζιαμπάζη, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται και τα ποσοστά του Ιωάννη Νασιούλα (σσ: η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν ανακοινωθεί ότι κόπηκε η υποψηφιότητά του από το Πρωτοδικείο).

-Έξι παρατάξεις φαίνεται να εκπροσωπούνται σίγουρα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Θετικές – αρνητικές γνώμες

Στις θετικές και αρνητικές γνώμες των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της GPO ο κ. Ζέρβας είναι ο πιο δημοφιλής όλων, αλλά κι εκείνος που συγκεντρώνει και τις περισσότερες αρνητικές γνώμες ταυτόχρονα. Σίγουρα δεν περνά αδιάφορος, αφού όλοι έχουν μια άποψη για τον νυν δήμαρχο.

Στο ερώτημα «Ποια είναι η άποψή σας για κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης που θα σας διαβάσω με αλφαβητική σειρά;», για τον κ. Ζέρβα θετική και μάλλον θετική γνώμη έχει το 40,1% του δείγματος και αρνητική ή μάλλον αρνητική το 59,9%.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας.

Ο κ. Πέγκας συγκεντρώνει το 36,5% του δείγματος σε θετικές γνώμες, ενώ οι αρνητικές είναι στο 13,7% (το 49,8% απάντησε «δεν τον γνωρίζω/δεν απαντώ»).

Θετική γνώμη για τον κ. Αγγελούδη έχει το 24,3% του δείγματος και αρνητική το 16,2% (το 59,5% απάντησε «δεν τον γνωρίζω/δεν απαντώ»)

Για τον κ. Καλόγηρο θετική γνώμη έχει το 14,2% του δείγματος και αρνητική το 12,3%.

Για τον κ. Τομπουλίδη θετική γνώμη έχει το 14% του δείγματος και αρνητική το 7,2%.

Για τον κ. Νασιούλα θετική γνώμη έχει το 12,2% του δείγματος και αρνητική το 15,5%.

Η κ. Κέκη συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές γνώμες (από όσους έχουν γνώμη γι’ αυτή) από όλους τους άλλους υποψήφιους δημάρχους. Συγκεκριμένα θετική γνώμη έχει το 11,1% του δείγματος και αρνητική το 5,4%.

Θετικές γνώμες σε ποσοστό 10,8% λαμβάνει ο κ. Ζιαμπάζης και αρνητικές σε ποσοστό 8,3%.

Για τον κ. Τσαβλή θετική γνώμη έχει επίσης το 10,8% του δείγματος και αρνητική το 13,4%.

Για τον κ. Κουριαννίδη το 6,5% του δείγματος έχει θετική γνώμη και το 9,6% αρνητική. Ο κ. Κουριαννίδης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των απαντήσεων «δεν τον-την γνωρίζω/δεν απαντώ» με 83,9%.

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης, ο κ. Ζέρβας έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στην έρευνα.

Στην ερώτηση «Ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί τελικά Δήμαρχος;», τον κ. Ζέρβα βλέπει δήμαρχο το 38,6% του δείγματος, ενώ σε πολύ μεγάλη απόσταση είναι όσοι βλέπουν τον κ. Πέγκα δήμαρχο (10,3%) και τον κ. Αγγελούδη (7,5%).

Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το 34,1% δεν έχει άποψη, που σημαίνει ότι δεν έχει πεισθεί για την κυριαρχία κάποιου αυτή τη στιγμή και κρατάει μικρό καλάθι.

Τα δίδυμα της 15ης Οκτωβρίου

Στις δυο ερωτήσεις της δημοσκόπησης σχετικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης, για όσους συμμετείχαν στην έρευνα, ψήφο εμπιστοσύνης συγκριτικά παίρνει ο κ. Ζέρβας έναντι και των άλλων δύο πιθανών μονομάχων. Πάντως, πιο εύκολα φαίνεται να κερδίζει ο κ. Ζέρβας τον κ. Αγγελούδη, παρά τον κ. Πέγκα.

Στο ερώτημα: «Σε ένα ενδεχόμενο Β’ γύρου ανάμεσα στον Δήμαρχο Ζέρβα Κωνσταντίνο και τον Πέγκα Σπύρο ποιον θα ψηφίζατε;» η διαφορά είναι στις 6,2 μονάδες υπέρ του κ. Ζέρβα, ενώ κανέναν από τους δύο δηλώνει ποσοστό 14,4%.

Στο ερώτημα: «Σε ένα ενδεχόμενο Β’ γύρου ανάμεσα στον Δήμαρχο Ζέρβα Κωνσταντίνο και τον Αγγελούδη Στέλιο ποιον θα ψηφίζατε;» η διαφορά είναι στις 10,7 μονάδες υπέρ του κ. Ζέρβα, ενώ κανέναν από τους δυο δηλώνει ποσοστό 18%.

Καθαριότητα και κυκλοφοριακό

Η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό συνολικά θεωρούν οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση τα κυριότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

Στο ερώτημα «Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην περιοχή σας;» και με το περιθώριο τριών απαντήσεων, οι ερωτηθέντες ιεραρχούν τα σημαντικότερα προβλήματα με πάνω από τους μισούς να μην είναι ικανοποιημένοι από την καθαριότητα (ποσοστό 56,8%), ακολουθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες ως εξής: στάθμευση 31,4%, κυκλοφοριακό 27,1%, συγκοινωνίες 23,1%, δρόμοι-πεζοδρόμια 22,1%.

Ακολουθεί το πράσινο και το περιβάλλον (11,1%), τα έργα υποδομής (9,5%) και η ασφάλεια των πολιτών/εγκληματικότητα (9,3%).

Όλα τα άλλα ζητήματα συγκεντρώνουν ποσοστό από 3% και κάτω.

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις των συμμετεχόντων και στην ερώτηση για το εάν και πόσο ικανοποιημένοι είναι από το έργο και τη δράση της δημοτικής αρχής σε μια σειρά από προβλήματα.

Στην καθαριότητα, που οι ίδιοι ανέδειξαν ως το σημαντικότερο πρόβλημα στην πόλη, δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τη διοίκηση του δήμου σε συντριπτικό ποσοστό 80,9%. Ικανοποιημένοι πολύ ή αρκετά δηλώνει το 18,9% του δείγματος.

Στο κυκλοφοριακό το 78,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν όχι ικανοποιημένοι από τον δήμο, ενώ το 18,9% δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Στη στάθμευση το 15,9% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τη δημοτική αρχή, ενώ το 81,7% λίγο ή καθόλου. Μάλιστα, το αρνητικό ποσοστό στη στάθμευση είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με όλα τα άλλα προβλήματα.

Στον αντίποδα, θετικό πρόσημο έχουν οι απαντήσεις στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των δημοτών, όπου πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν 43,3% των ερωτηθέντων (37,5% δηλώνουν λίγο ή καθόλου), ενώ ισορροπημένη είναι η ικανοποίηση των πολιτών για το θέμα της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου.

Σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής, η δημοτική αρχή ικανοποιεί λίγο ή καθόλου το 72,9% του δείγματος και πολύ ή αρκετά το 25,5%.

Πόσο ικανοποιημένοι είναι όμως οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση από τη συνολική παρουσία και δραστηριότητα του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα;

Ο δήμαρχος συγκεντρώνει συνολικά θετικές γνώμες από το 40,1% των ερωτηθέντων (πολύ ικανοποιημένοι 13,7% και αρκετά 26,4%) και αρνητικές από το 59,9% (λίγο ικανοποιημένοι 32,4% και καθόλου 27,5%).

Τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο δήμαρχος στους νέους και στους ηλικίας 65+ και φυσικά στους Νεοδημοκράτες.

Πώς ψηφίζουν

Στα κριτήρια με τα οποία οι ερωτηθέντες θα επιλέξουν τον επόμενο δήμαρχο στις εκλογές του Οκτωβρίου, δηλαδή ποια χαρακτηριστικά θέλουν να έχει ο επόμενος δήμαρχος, προκρίνονται με μεγάλη διαφορά δύο: Να είναι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής και να έχει κάνει έργο για την πόλη.

Η ιεράρχηση των κριτηρίων, βάσει των απαντήσεων στη δημοσκόπηση, είναι:

-Να γνωρίζει τα προβλήματα (46,1%)

-Να έχει κάνει έργο για τον δήμο (43,9%)

-Να είναι προσιτός στους πολίτες (7,5%)

-Να προέρχεται από το κόμμα που ψηφίζω (1,6%).

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ουσιαστικά δεν ενδιαφέρονται για τις κομματικές προελεύσεις των υποψηφίων, δηλαδή (όπως τουλάχιστον δήλωσαν στην έρευνα) δεν ψηφίζουν βάσει κομματικών προτιμήσεων στις δημοτικές εκλογές.

Στοιχεία έρευνας

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΕ. Συμμετείχαν 800 δημότες Θεσσαλονίκης, 17 ετών και άνω (με δικαίωμα ψήφου). Η έρευνα έγινε το διάστημα 4 – 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις μέσω συστήματος CATI, με χρήση γραπτού δομημένου ερωτηματολογίου. Το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, δηλαδή η συνολική μέγιστη απόκλιση της έρευνας είναι +-3,25%.

«Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής», αναφέρει η εταιρεία.

Δείτε ακόμη:
Δ. Θεσσαλονίκης: Εννέα οι υποψήφιοι δήμαρχοι – «Κόπηκε» ο Νασιούλας

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.