ΘέμαΤοπικά

Δεκάδες νεκρά ψάρια στην τάφρο της Σίνδου που χύνεται στον Θερμαϊκό (vid)

Δεκάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στην απόληξη της τάφρου της Σίνδου, στην απορροή της στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη δυτική Θεσσαλονίκη, με τις αποκρουστικές εικόνες που έχουν αναπτυχθεί να προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το επίμαχο σημείο ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 του Εθνικού Πάρκου Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος δήλωσε στη Greenagenda.gr ότι έχουν ήδη ληφθεί δείγματα νερού και νεκρών ψαριών και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσε τον θάνατό τους.

«Προφανώς και ο θάνατός τους επήλθε από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου και εξετάζονται όλες οι παράμετροι για αυτήν τη σοβαρή κατάσταση την οποία διερευνούν οι υπάλληλοί μας. Σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.

Τις αποκρουστικές εικόνες των νεκρών ψαριών, που πιθανότατα πρόκειται για λαβράκια, ανάμεσα σε δεκάδες απορρίμματα -όπως μεγάλα πλαστικά δοχεία, αλουμινένια κουτάκια, ακόμα και γκαζάκι (!)- και φερτά υλικά, εντόπισε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» και η Greenagenda.gr βρέθηκε στο σημείο για την αυτοψία.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο όλα τα είδη ψαριών βρίσκονται σε διαδικασία αναπαραγωγής και απαγορεύεται η αλίευση σε εκβολές ποταμών, οι οποίες αποτελούν βασικά σημεία πηγής της τροφής τους.

«Εμείς αναμένουμε τα αποτελέσματα. Πάντως στο συγκεκριμένο κανάλι δεν διακρίνουμε έλλειψη νερού, ενώ δεν υπάρχουν και υψηλές θερμοκρασίες και πιθανόν να είναι άλλα τα αίτια θανάτου των ψαριών», είπε στη Greenagenda.gr ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στο σημείο υπάρχουν συσσωρευμένες μεγάλες ποσότητες πλαστικών συσκευασιών και όχι μόνο, που δυστυχώς πετάγονται μέσα στο κανάλι και καταλήγουν να επιβαρύνουν τον πολύπαθο Θερμαϊκό Κόλπο.

Δείτε ακόμη:
Φτάνει πια φωνάζουν κάτοικοι και φορείς στο δήμο Δέλτα! – Κάθετα αντίθετοι με την εγκατάσταση μονάδας καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων

Google News icon Ακολουθήστε το DELTA PRESS στο Google News και ενημερωθείτε για όλα όσα συμβαίνουν στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.